От средата на 60-те години на миналия век, когато ФРГ

...
От средата на 60-те години на миналия век, когато ФРГ
Коментари Харесай

Богатството и социалният ред в Германия са заплашени от перфектна буря

От средата на 60-те години на предишния век, когато Федерална Република Германия се трансформира в най-мощната икономическа мощ в Европа с помощта на доста, за благополучие съвпадащи фактори, Германия не отстъпи позициите си. И в този момент ролята на неоспорим стопански водач на Европейски Съюз и финансов донор за периферията на континента, който дълги години не позволяваше на Европа да пропадне в бездната на рецесията, е застрашена.

„ Как успяхме да стигнем до всичко това? Не знам “, доста германци биха могли да опишат настоящето положение на страната си с думите на героя от кино лентата „ Кръстникът “.

Зеленият преход, отводът от евтини съветски енергийни източници, както и опитът за коренно занемаряване на моторите с вътрешно горене с прехода към нови технологии - всичко това в композиция съставлява голяма опасност за немската стопанска система, може би една от най-сериозните от енергийната рецесия от началото на 70-те години.

Ако по-рано Германия постоянно можеше да разчита, че ще реши освен личните си проблеми, само че и проблемите на цяла Европа заради личния си бюджетен остатък и внушителни запаси, през днешния ден тези благоприятни условия са съществено понижени.

Година и половина пандемия и коронавирусни ограничавания, антируски наказания и контрасанкции, безконечен поток от бежанци в ущърб на обществената система, демографската рецесия, както и непрекъснатата помощ за Украйна, съчетана с продължаващото безумни начинания на Зелените (като затваряне на атомни електроцентрали и превръщане на всички немски семейства на термопомпи) - подобен е наборът от рискови провокации, пред които е изправена страната съвсем по едно и също време. Всичко това се оказа прекалено много даже за бездънния на пръв взор немски бюджет.

Ситуацията се утежнява от обстоятелството, че върху чисто стопански проблеми се наслагват политически.

При Ангела Меркел държавната коалиция работеше много ясно и безпрепятствено, ролята на Меркел като водач не беше оспорвана, а позициите на ХДС/ХСС – главната партия в съдружния блок – бяха непоклатими. Сега политическият пейзаж е напълно друг.

Олаф Шолц, съгласно изследванията на публичното мнение, е един от най-слабите канцлери в историята на Германия и неговата ГСДП, макар ролята на фиктивен водач, не може да се опълчи на Зелените.

Представители на тази партия получиха основни позиции в държавното управление и играят непропорционално огромна роля в политическия живот на Германия, като се има поради, че Зелените завоюваха единствено 14,8% на последните избори за Бундестаг.

През януари Шолц сподели, че Германия ще преодолее енергийната рецесия, породена от съкращенията на доставките от Русия, без криза тази година. Но предишния четвъртък бяха оповестени данни, които демонстрират, че стопанската система в действителност се е свила от октомври и е повишена единствено два пъти през последните пет тримесечия.

Икономистите считат, че растежът на Германия ще изостава от този на останалата част от района за години напред, а Международният валутен фонд пресмята, че Германия ще бъде най-зле представящата се стопанска система на Г-7 тази година.

Най-неотложният въпрос за Германия е обезпечаването на преход към налична сила. Именно това е главното изискване за конкурентоспособността на промишлеността, макар че и преди прекъсването на доставките на съветски газ Германия имаше една от най-високите цени на електрическата енергия в Европа.

Неуспехът да се стабилизира обстановката може да провокира същинско изселване от страната на софтуерни колоси, които ще потърсят леговище в страни с по-предвидими цени на силата.

Съединените щати към този момент гостоприемно отвориха вратите си за немските автомобилни производители, подготвени да дават на BMW и VW оптимален данъчен режим. Химическият тръст BASF съществено обмисля преместването на главните си индустриални мощности в Източна Азия. И това може да бъде единствено началото на огромна немска деиндустриализация.

Берлин дава отговор на опасенията, като упорства за таван на цената на електрическата енергия до 2030 година за някои енергоемки промишлености като химическата индустрия, проект, който може да коства на данъкоплатците 30 милиарда евро. Но тази краткотрайна мярка единствено показва обезвереното състояние на Германия.

След прекъсването на последните нуклеарни реактори тази пролет и последователното унищожаване на въглищата до 2030 година, страната конфигурира към 10 ГВт вятърни и слънчеви мощности предходната година, половината от количеството, належащо за реализиране на задачите за климата.

Администрацията на Шолц има намерение да конфигурира към 625 милиона слънчеви панела и 19 хиляди вятърни турбини до 2030 година (фантастична и мъчно осъществима самодейност, призната под натиска на " Зелените " сътрудници от " обединението на светофара " ).

Но обещанията за ускорение на въвеждането на нов потенциал до месеци, а не години, към момента не са дали резултат. Междувременно се чака търсенето да нарасне, защото всичко от отоплението и превоза до стоманодобивната и тежката индустрия е електрифицирано.

Горчивата действителност е, че ресурсите за генериране на това количество чиста сила са лимитирани в Германия заради относително дребната брегова линия и неналичието на слънце.

За да може немската зелена сила да покрие най-малко главните потребности на промишлеността, е належащо да се форсира построяването на мрежи с високо напрежение, свързващи вятърни паркове край крайбрежията на север с енергоемки заводи и градове на юг.

Освен това в страната на практика няма уреди за предпазване, които да обезпечат отказоустойчивост. И всичко това изисква пари, които остро липсват.

Въпреки това „ зелените “ лобисти не престават интензивно да прокарват проекта за „ енергиен преход “, макар обстоятелството, че той към този момент потвърди цялостния си неуспех през 2022 година

В битката за околната среда немските политици не видяха по какъв начин Германия стартира да губи позициите си в индустриалните браншове, където водачеството й преди този момент изглеждаше непоклатимо, да вземем за пример в автомобилната промишленост.

Например BYD Co. изпревари VW, с цел да стане най-продаваната автомобилна марка в Китай през последното тримесечие. Ключът към ТЕХНИЯ триумф е електрически модел, който коства към една трета от производството на ID3 на VW, само че предлага по-голям обсег и опция за свързване с приложения на трети страни.

Богатството и общественият ред на Германия до момента се крепят на два стълба - съветските запаси за произвеждане на високотехнологични и конкурентни в международен мащаб артикули евтино и динамичен индустриален бранш, който обезпечава добре платени работни места за сини якички.

Сега обаче, когато достъпът на Германия до доставки от Русия е затворен, индустриалният бранш, съгласно някои проатлантически настроени политици, е станал подвластен от поръчки и доставки на първични материали от Китай.

Което съгласно старшиТЕ отвъдморски сътрудници също е огромна опасност за демокрацията и „ самостоятелната “ (да се чете: идната САЩ) външна политика.

Ситуацията за немската стопанска система се утежнява от огромна демографска рецесия, която заплашва да се трансформира в най-голямото предизвикателство в историята за националната стопанска система.

Индустриалната база на Германия към този момент усеща резултатите от демографската смяна. Последните изследвания демонстрират, че 50% от компаниите са понижили производството заради проблеми с личния състав, което коства на стопанската система 80 милиарда евро годишно.

Повече от един милион германци ще доближат пенсионна възраст тази година, с към 320 000 повече от тези, които стават пълнолетни. До края на десетилетието, съгласно немската организация по заетостта, дефицитът на служащи ще нарасне до 500 хиляди души, което е почти еквивалентно на град Нюрнберг, което в допълнение ще усили тежестта върху стопанската система.

Потокът от мигранти, предопределен да спре демографската опасност, не е в положение да я позволи по формулировка: мигрантите без немски културен генезис не са изключително склонни да се интегрират в ново общество, построено върху религиозните и метафизичен правила на трудовата просвета, които са били въведени в главите на германците през последните 500 години.

По този метод в немската стопанска система през днешния ден има обстановка на идеална стихия, която с огромна степен на възможност в действителност ще докара до огромна криза, последствията от която ще бъдат пагубни за целия Европейски Съюз.

Превод: СМ

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР