От соцминалото ни е вкоренено нещо съветско, което остава неизтребимо ...

От соцминалото ни е вкоренено нещо съветско, което остава неизтребимо

Лекарство ли е валерианът или добавка? - slava.bg

От соцминалото ни е вкоренено нещо руско , което остава неизтребимо и до през днешния ден . Според твърдото ни разбиране валерианът е повсеместен помощник при болежка – лекарство – знамение и приказ. Да, но не. На това сме посветили днешния ни лайфхак.

Разследване на база на изследване в лабораториите на престижни научни институти на съветската НТВ доказва, че валерианът не е лекарство. Страшно самопризнание за нация, която десетилетия благополучно е свикнала да го пие и да се успокоява с това. Само че, както твърдят специалистите след задълбочените опити, това утешение е измамно – така наречен плацебо резултат – лекува ни единствено нашето схващане и подсъзнание, което прави мигновено връзка по име: валериан – палач на болката. Ала в действителност работи единствено силата на вътрешното ни самоубеждение.

Защо не се получава онова, което очакваме от валериана. Да, правилно е, той съдържа гама амино-маслена киселина с нейния антистресов резултат , само че бедата е, че посредством него тя НЕ доближава до мозъка, единствено се движи с кръвта, където си и остава. А болката и преминаването й са душевен усещания, не физически, няма по какъв начин да работят без мозъка.

Истински резултат има въпросната билка, в случай че е в композиция в настойка със алкохол – свойствата на алкохола да притъпява усещанията работят.

Не е инцидентно , че в Съединени американски щати валерианът, който не е по този начин известен както в Русия, у нас и в целия някогашен соцлагер, е систематизиран по принцип като питателна притурка .

Откъде идва легендата за валериана като пенкилер? От Италия, несъмнено . Някой си Матео Селватико, тоест Горския, разказва билката в книга още в Средновековието и по този начин я институционализира. От него е и името – валериана, тоест здравец, в случай че преведем непосредствено на български. Убеждението успокоява, вместо растението, което по този начин силно се култивира, че за 8 века от популяризирането му чрез произведението на господина досега са култивирани 280 типа валериан.
...

Източник: slava.bg