От социална гледна точка няма да има никакво сътресение при

...
От социална гледна точка няма да има никакво сътресение при
Коментари Харесай

Шалапатова обеща: Без сътресение за доходи и пенсии при въвеждането на еврото

От обществена позиция няма да има никакво разтърсване при приходи и пенсии при въвеждане на еврото, съобщи обществената министърка Иванка Шалапатова по БНР.

Тя означи, че при влизане в еврозоната заемите и депозитите ще се преизчислят автоматизирано, до момента в който приходите, обществените пенсии, по  думите ѝ, ще се преизчислят в интерес на хората. Преминаването към еврото няма да бъде толкоз мъчително, не чакаме разтърсвания в покупателната дарба, сподели министър Шалапатова.

Тя акцентира, че общата европейска валута има и преимущества, улеснения, тъй като не се постанова да се преизчисляват цените. Това би било добра стъпка, с цел да има стабилно развиване, счита Шалапатова.

Важно е да се каже, че вместо да се поддават на подправени вести, хората би трябвало да употребяват съответни източници на информация, уточни тя. Според Шалапатова няма мотив за терзание по отношение на приемането на еврото, тъй като финансовото положение на страната е положително, дългът по отношение на Брутният вътрешен продукт е 22%, доста по-нисък от допустимия в Евросъюза, курсът на лв. е постоянен, той е закрепен, остава да бъдат изпълнени критериите за ценова непоклатимост. Ние подхващаме ограничения за понижаване на инфлацията и за информиране на популацията, добави Иванка Шалапатова.

По думите ѝ т.нар швейцарско предписание за нарастване на пенсиите, до момента в който е заложено в закона, ще се ползва. Важно е пенсиите да станат свързани с осигурителния принос, правилото ненапълно отразява адекватността на размера, изясни общественият министър. В България пенсионната система основава чувство, че не е устойчива, че размерът на пенсиите не е съответен, разяснява Шалапатова.

Ще предложим на Народното събрание законодателни промени, започваме разбор, тъй че решенията, които ще бъдат взети в резултат на разбора, да подсигуряват по-адекватна пенсионна система, уточни тя. Засега не се възнамерява увеличение на осигурителната вноска за пенсиониране. Все още не било ясно с какъв брой % ще бъде увеличено възнаграждението на обществените служащи на терен.

На въпрос дали ще остане министър на труда и обществената политика след ротацията, Иванка Шалапатова отговори, че досега не е получавала сигнали от Николай Денков и Мария Габриел, че ще има смяна в нейната позиция. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР