От Софийската апелативна прокуратура са протестирали частичното оправдателно решение на

...
От Софийската апелативна прокуратура са протестирали частичното оправдателно решение на
Коментари Харесай

Протестират оправдаването на подсъдимия за убийството на 94-годишната учителка

От Софийската апелативна прокуратура са протестирали частичното оправдателно решение на съда по отношение на обвиняем, упрекнат за осъществени от него обир (и побой) във Видин. Освен кражбата е имало и нечовечен побой, довел до гибелта на потърпевшата жена, оповестиха от прокуратурата.

Повод за известието на държавното обвиняване са медийни известия на решението на въззивната инстанция по наказателно произвеждане против Петър Петров (П.П.), упрекнат от Окръжна прокуратура - Видин, за кражбата и побоя, при които умря музикалната педагожка Емилия Бузова.

От Софийската апелативна прокуратура твърдят, че са внесли в период касационния митинг против решението на Софийския апелативен съд (САС) против оправдаването на подсъдимия П.П. Протестът е импортиран на 11 март 2019 година

Кражбата, съпроводена от нечовечен побой над 94-годишната жена е осъществена на 15 октомври 2015 година във Видин. В решението си САС е подлагал на критика органите на досъдебното произвеждане при събиране на доказателствата в началния стадий на следствието.

Въпреки непълното осъществяване на следствието има годни доказателства за принуждение върху потърпевшата Емилия Бузова, осъществено от подсъдимия П.П. Той е бил приет за отговорен от първоинстанционния съд за осъществените от него три действия в следния последователен порядък:

- обир на движимости от вкъщи на потърпевшата Е.Б., осъществен на неустановена дата от края на септември 2015 година до 08 октомври 2015 година, посредством приложимост на мощ, изразена в боричкане на потърпевшата. Това е включено в продължавано закононарушение, квалифицирано по член 199, ал.2, т. 1 вр. член 198, алинея 1 вр. член 29, алинея 1, б. " а " и " б " вр. член 26, алинея 1 и алинея 3 от Наказателен кодекс,

- кражба на движимости от вкъщи на потърпевшата Е.Б. на 11 октомври 2015 година по член 196, алинея 1, т. 1 вр. член 194, алинея 1 вр. член 26, алинея 1 вр. член 29, алинея 1, б. " а " и " б " от Наказателен кодекс,

- обир на движимости от вкъщи на потърпевшата Е.Б., осъществен на 15 октомври 2015 година, посредством приложимост на мощ, съпроводен със междинна телесна щета, от която е последвала гибелта на потърпевшата на 09 ноември 2015 година, включен в продължаваното закононарушение по член 199, алинея 2, т. 1 вр. член 198, алинея 1 вр. член 29, алинея 1, б. " а " и " б " вр. член 26, алинея 1 и алинея 3 от Наказателен кодекс.

Въззивният Софийски апелативен съд (САС) е удостоверил първоинстанционната присъда за второто във времето действие - осъществената на 11 октомври 2015 година кражба на движимости от вкъщи на потърпевшата Бузова. Това закононарушение е квалифицирана по член 196, алинея 1, т. 1 вр. член 194, алинея 1 вр. член 29, алинея 1, б. " а " и " б " от Наказателен кодекс.

Прокуратурата е приела изводите на въззивния съд и за първите обири, осъществени от септември до 08 октомври 2015 година Те са преквалифицирани от обир в кражба по член 196, алинея 1, т. 1 вр. член 194, алинея 1, член 29, алинея 1, б. " а " и " б " от Наказателен кодекс. Причината за преквалификацията е, че липсват доказателства за упражнено принуждение за лишаване на движимостите от вкъщи на потърпевшата Бузова.

Протестирана е осъществената с въззивното решение на САС преквалификация на последния обир - на 15 октомври 2015 година За него съдът е приел, че липсват годни доказателствени източници за авторство на побоя над потърпевшата Емилия Бузова от подсъдимия П.П. Тук още веднъж вместо обир съдът е приел, че подсъдимият П. е направил опит за кражба.

Според Софийската апелативна прокуратура (САП), съдът не е бил пореден в разбора на доказателствата. От една страна, Софийският апелативен съд приема, че подсъдимият проникнал в дома на потърпевшата, пребил я е, натоварил движимости на количка и ги изнесъл до входната врата. От друга страна, съдът твърди, че липсват доказателства за това, че подсъдимият П. е упражнил принуждение над потърпевшата Бузова за лишаване на движимостите от вкъщи й.

В митинга на прокуратурата се показва, че свидетелските показания и заключението на съдебно-медицинската експертиза за уврежданията на пребитата жена са задоволителни, с цел да потвърдят, че подсъдимият П. е пребил музикалната педагожка. Искането на прокуратурата е да се анулира оправдаването на П.П. и делото да се върне за разглеждане от различен състав на въззивния Софийски апелативен съд.

Заради несъбрани доказателства съдът постанови оправдателна присъда за хипотетичния причинител.

Припомняме, от тримата задържани на местопрестъпление трима души и тримата са пуснати. Според осведомени има много небрежна работа на полицията - даже не са снети пръстови отпечатъци от местопроизшествието.

Тримата са заплашвали комшия на пребитата до гибел музикална педагожка за това, че извикал полиция, съобщи пред bTV внучка на умрялата Емилия Бузова. Жената е открита в безобразно положение в банята.
По думите на внучката, при въпрос към следователя по кое време ще заловят останалите причинители, той ѝ дал отговор, че мъжете са на независимост, тъй като ги употребили за стръв да заловят друга незаконна група.

" Когато го залавят този Петър Петров, на първото чуване той споделя: " Аз тази жена не съм я бил, аз съм му бил на оня надзирател ". Но те нямат доказателства, единствено едни отпечатъци и точка, твърди внучката на пребитата жена. На първото дело във Видин той се признава за отговорен по всички обвинявания и му дават 22 години. От пандиза написа тъжба, че показанията са му изтръгнати принудително и се стартира едно влачене по съдилища, съобщи внучката. Имало прокурорска заповед пребитата Емилия Бузова да бъде разпитана, само че това не се е случило.

От Областната дирекция на Министерство на вътрешните работи отхвърлиха коментар по случая, тъй като има излязло правосъдно решение.

Според адвокатката на подсъдимия Петър Петров, имало безспорни доказателства, че той не е причинител на убийството.

Припомняне, че 43-годишният (тогава) Петър Петров е упрекнат за обир и последвалото ликвидиране на старицата. Престъплението бе осъществено на 15 октомври предходната година в дома на дамата, която е била пребита съвсем до гибел. Престъпникът е бил видян от комшия, а по-късно е арестуван от полицията. След 24 часа е бил освободен заради липса на доказателства. Това наложи казусът да бъде публикуван от родственици посредством медиите, с цел да получи публичност. След това Петров бе оставен за непрекъснато в ареста.

23 присъди за обири и грабежи има зад тила си Петър Петров. Той е от Белоградчик.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР