От Смолян, от територията на Националната астрономическа обсерватория в Рожен

...
От Смолян, от територията на Националната астрономическа обсерватория в Рожен
Коментари Харесай

Астроном: Средно годишно около 30 000 космически тела навлизат в земната атмосфера

От Смолян , от територията на Националната астрономическа обсерватория в Рожен не сме видели естественото събитие от 11 юли, само че хора от София в посока Видин са следили ярка светлина, след което този , евентуално метеор се е взривил . Има галактически тела в междупланетното пространство - метеорити и комети, които са с разнообразни размери - от микрочастици до няколкостотин метра в диаметър, даже до километри в диаметър. Това сподели доцент Никола Петров - помощник-директор в Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория към Българската академия на науките.

Не се касае за случай, а за естествено събитие , при мощния екот, който е чут нощес във Видин. Това съобщи на брифинг тази заран старши комисар Петър Коцин, шеф на Областната дирекция на Министерство на вътрешните работи в града. Към момента ситуацията е изцяло спокойна, няма потърпевши хора, добави той. 

Около 22:00 ч. нощес, на територията на област Видин, е чут мощен екот, заяви Министерство на вътрешните работи. Към региона незабавно са изпратени екипи на полицията във Видин, които са създали оглед. По данни на румънските управляващи евентуално е астероид, който се е взривил във въздуха. 

Всяка година към 25 000 - 30 000 галактически тела, с разнообразни размери, навлизат в земната атмосфера и изгарят във височина

Всяка година, приблизително годишно към 25 000 - 30 000 галактически тела, с размерите на яйце на кокошка, по-малки или като футболна топка, навлизат в земната атмосфера, на височина от 100 километра над земната повърхнина и от триенето в атмосферата те стартират да се нагряват и да горят - по този начин оставят огнени следи по небето, изясни доцент Петров. Те добави, че нормално на височина от 60-70 километра над земната повърхнина тези галактическа тела изгарят. Това е събитие и се назовава метеор. 

Ако тези галактически тела са с размерите на яйце на кокошка и на футболна топка, те не постоянно съумяват да изгорят изцяло и частици от тях могат да паднат на земната повърхнина. Това към този момент се назовава астероид, разясни астрономът.

Той означи, че температурата отвън земната повърхнина е от порядъка на минус 260 градуса по Целзий, а пък нагряването на повърхността на тези тела, с цел да горят, доближава до над 1200 градуса по Целзий и се получава огромна температурна разлика. И доста постоянно тези галактически тела се взривяват някъде на височина в атмосферата - сред 50 и 70 километра над земната повърхнина.

Това е следено нощес, само че дали са останали задоволително късчета, които да паднат на земната повърхнина, с цел да бъде астероид или не, сега не може да се каже. " Може би е останало нещо, в случай че направлението е София - Видин, където хора са виждали " опашката " на това галактическо тяло, което да се движи в посока север и в случай че е по този начин, най-вероятно на територията на Румъния може някъде да е паднало малко парче от този метеорит ", сподели доцент Никола Петров.

Астероид е всяко тяло, което е отвън земната атмосфера

Астероид се назовава всяко тяло, което е отвън земната атмосфера и когато навлезе в нея, в случай че изгори, е метеор, а падне ли на земната повърхнина е астероид. При всички положения явлението е било метеорит преди да го забележим в земната атмосфера, означи астрономът.

Такива дребни тела - метеори, се следят извънредно постоянно и това не е нещо, което е извънредно. За момента не можем да кажем, че естественото събитие от нощес е било астероид, тъй като никой още не е намерил къде е паднало това " парче " - този откъслек, съобщи доцент Петров.

През август следва да се следи метеорният поток Персеиди, който е един от най-известните. Тогава още веднъж ще следим такива метеори в атмосферата. Метеорният поток Персеиди следва сред 11 и 13 август, заяви астрономът.    
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР