От шефове мениджърите трябва да станат ментори, инфлуенсъри и вдъхновители,

...
От шефове мениджърите трябва да станат ментори, инфлуенсъри и вдъхновители,
Коментари Харесай

Много поздрави от бъдещето

От шефове мениджърите би трябвало да станат ментори, инфлуенсъри и вдъхновители, беше едно от посланията на лекторите в HR and The Future of Work

© Надежда Чипева Още по тематиката
Компаниите би трябвало да оферират смисъл, с цел да притеглят топ гениите на пазара

Андрей Крету, съосновател на 7card и преподавател на конференцията HR and the Future of Work, пред " Кариери "
24 окт 2017
Различни дружно

Насоки и практики в ръководството на " другите " чиновници и основаването на приобщаваща фирмена просвета
20 окт 2017
Служители на плажа

Или по какъв начин софтуерната компания SiteGround вместо следващия тиймбилдинг взема решение да направи фестивал за своите чиновници
20 окт 2017
Професиите на бъдещето ще бъдат по-скоро креативен

Маркус Хайнгертнер, създател и ръководещ сътрудник на dignit.at и преподавател на конференцията HR and the Future of Work
17 окт 2017
Как се намират гении в IT бранша

Няколко водещи HR експерти споделят метода в фирмите си
10 окт 2017
Всеки би трябвало да върви на работа, чувствайки се кадърен да бъде себе си

Фльор Ботуик, шеф " Приобщаване на гении " на EY за район EMEIA и преподавател в конференцията HR and The Future of Work, пред " Кариери "
3 окт 2017
Лидерството има и тъмна страна, която може да унищожи екипа и бизнеса

Костас Зуляс, шеф " Консултиране - човешки капитал " в ICAP и преподавател на конференцията HR and the Future of Work: Management Challenges, пред " Кариери "
26 сеп 2017 Най-голямата компания за таксиметрови услуги в света Uber в действителност не е притежател на нито едно такси. Най-популярният световен медиен канал Фейсбук не създава даже една писмен знак или облик лично наличие. Китайският колос в онлайн търговията Alibaba няма нито една стока на склад. А Airbnb – най-голямата платформа за отдаване на жилища чартърен, не има даже и един квадратен метър недвижимо имущество. В какъв свят живеем? Отговорите на този въпрос са доста, само че едно е несъмнено – към този момент сме в бъдещето и тези, които още го чакат да пристигна, са останали неизбежно обратно. Или, както е споделил бащата на киберпънка Уилям Гибсън, " бъдещето към този момент е тук, единствено че не е отмерено разпределено ". Каквото и да се предвижда на този стадий, то или към този момент се случва, или следва да се случи всеки миг, или ще бъде отживялост единствено след няколко години или месеци. Промените са големи, трансформацията обгръща всички аспекти на живота, бизнеса и труда. Затова не изпускайте от взор тези 5 мегапредизвикателства, които съгласно лекторите на годишната конференция HR and The Future of Work: Management Challenges са частите от пъзела на революцията, разтърсваща организациите и кариерите на хората по света и у нас.

#1 В мрежата на организациите

Или с други думи, изхвърлете понятието " отвесна корпоративна стълбица " от бизнес речника си. Организациите от ден на ден минават към мрежови структури, понижаване на йерархията и въвеждане на самоуправление и самоорганизация на екипите. Служителите към този момент не се изкачват ходило след ходило, покачване след покачване от по-ниските, входящи позиции към по-високите управнически отговорности. В епохата на дигитализацията те от ден на ден и по-често ще работят на планов принцип и отдалечено, в изискванията на гъвкава или краткотрайна претовареност и ще сменят не една или две, а евентуално много повече кариери както вътре в една и съща компания, по този начин и сред разнообразни работодатели. " Бъдещето на работата ще бъде обвързвано с ръководство на функционалности, планове, общности и мрежи ", споделя самостоятелният английски съветник Джон Ингам.

Всичко това значи, че кариерните пътеки стават все по-флуидни, непредсказуеми и адаптивни. Линейният модел на " нанагорнище нагоре " се огъва и придобива зигзагообразни очертания, които се движат във всички направления. На фона на растящата потребност от нововъведения акцентът разумно ще пада върху уменията на индивидите и склонността им да се образоват непрестанно и да разрушават статуквото. Но сложността на бизнес средата, дефицитът на фрагменти на световно равнище и потребността от все по-разнообразни умения ще изместват фокуса от ръководството на гении към ръководството на екипи, в които другите гледни точки и благоприятни условия се допълват и обогатяват взаимно. И въпреки всичко, предизвестява Ингам, не копирайте " модерните " организационни модели единствено тъй като са съвременни, а разберете личния си бизнес и неговите потребности, анализирайте външния подтекст и изградете такава конструкция на работа и ръководство, която ще работи най-добре за вас, вашите клиенти и вашите чиновници.

#2 Роботите – врагове и(ли) другари

Автоматизацията участва все по-осезаемо както в персоналния, по този начин и в професионалния ни живот. Мнозина към този момент са привикнали да заплащат сметките си през екран, без да се разкарват до банката. А напълно скоро самоуправляващите се коли и предмети на бита ще се трансфорат в нещо напълно обикновено, на което даже няма да обръщаме внимание.

Да, роботите идват. И, да, те ще унищожат хиляди, даже милиони работни места и десетки обичайни специалности в границите на няколко десетилетия. Но в случай че обърнете тази вероятност и я погледнете от другата страна, ще видите, че този апокалиптичен на пръв взор сюжет отваря и доста нови порти пред хората и фирмите. Роботите ще изземат огромна част от скучните, монотонни действия във всички браншове и ще освободят място и време на чиновниците и мениджърите да се концентрират върху по-предизвикателните и изобретателни аспекти от работния развой.

Очаква се и технологиите да основат не просто нови, само че и по-добри работни места, които прибавят стойност и дават смисъл както за работодателите, по този начин и за работещите. " Професиите на бъдещето ще бъдат по-скоро креативен ", споделя Маркус Хайнгертнер, създател на консултантската компания за цифрови тактики Dignit. Изкуственият разсъдък, несъмнено, ще се развива и ще доближи неподозирани равнища на софистицираност, само че хората ще продължат да бъдат тези, които мислят " отвън кутията ", задават сложните въпроси и основават работещите нововъведения. Така че посланието на експертите е: в случай че инвестирате в образованието си и сте задоволителни приспособими към измененията, няма от какво да се страхувате.

#3 Лидерите не са това, което бяха

В епохата на мрежовите организации и мощно самостоятелните екипи, ролята на мениджърите също се трансформира. От хора, ангажирани с планирането, разпределянето и следеното на осъществяването на оперативните задания, те от ден на ден се трансформират в водачи, отдадени на основаването на подобаващи условия за работа и развиване на чиновниците. " Във времената на експоненциалните технологии към този момент не шефът е този, който би трябвало да вземе последното решение или да знае всичко ", акцентира Хайнгертнер.

Тази промяна се показва и в актуалната рецесия на доверие в обичайния, отвесен модел на водачество, и в паралелната потребност от по-автентични, хуманни и обществено виновни ръководители. Това значи, че, в случай че желаят да бъдат сполучливи, хората на мениджърски позиции би трябвало да развиват прочувствената си просветеност, да се научат да учат непрестанно и да работят в естетика със средата, в която оперират, т.е. да се грижат за останалите. С други думи, от шефове те би трябвало да станат ментори, инфлуенсъри и вдъхновители.

Такива са упованията към тях и от страна на новите генерации чиновници, които стартират да навлизат на пазара на труда – така наречен генерации Y и Z. Редица изследвания сочат, че те са склонни да работят за престижи, на които могат да се доверят, които са скромни и имат уравновесен взор върху мощните и слабите си страни, признават приноса на другите и са отворени към нови хрумвания и приемането на противоположна връзка, твърди Маргарита Майо, професор по водачество в IE Business School.

#4 Търся смисъл, предлагам смисъл

Ако фирмите желаят да притеглят и да задържат топ гениите на пазара, те би трябвало да им дават предизвикателна работа, благоприятни условия да се движат гъвкаво в организацията, да се грижат за психическото и физическото им здраве и най-много да им оферират смисъл. Но самите чиновници на всички равнища също би трябвало да дават добавена стойност за бизнеса, измествайки фокуса на активността си " от вътрешната страна на открито ", акцентира световноизвестният HR съветник Дейв Улрих.

Какво значи това? Да вземем за образец HR експертите с ангажимента, че смяната касае всички функционалности. Традиционните административни задания на специалистите по човешки запаси ще бъдат - или по-точно към този момент са - автоматизирани и делегирани на софтуера. Затова в бъдеще от тях се чака освен да се грижат за подбора и развиването на гениите (както беше досега), само че и да са съответни по отношение на изменящите се външни условия – обществени, софтуерни, стопански и даже политически. Как? Като слагат акцента върху разбирането на бизнеса на организацията и построяват непрекъсната връзка сред своята лична работа и основаването на добавена стойност за клиентите на компанията. " HR-ът е с акцент все по-малко върху човешките запаси и от ден на ден върху бизнеса ", разяснява Улрих. Така HR експертите от ден на ден се приближават до профила на водачите, а от водачите се чака от ден на ден да се концентрират върху ръководството на хора вместо процеси.

#5 Разнообразието е новото обикновено

Управлението на хора обаче ще става все по-сложно. И в случай че фокусът ще се измества от ръководство на гении към ръководство на екипи и мрежи от хора и общности, то тези екипи и мрежи от хора и общности ще бъдат с все по-пъстър профил - друг генезис, културна принадлежност, раса, вяра, полова ориентировка и/или физически увреждания. Така тяхното дейно приобщаване и изглаждането на разликите и несъзнателните форми на дискриминация на работното място е една от тематиките, които ще подложат на тестване водачите на бъдещето.

Изграждането и поддържането на приобщаваща фирмена среда обаче би трябвало да бъде не просто епизодично изпитание, предизвестяват експертите, а непрекъснат развой, в който са ангажирани всички равнища на организацията – от най-ниското до най-високото. Това значи тези полезности и политики да бъдат вградени във всички аспекти на процеса на ръководство на гениите – от подбора до ръководството на представянето и механизмите за ангажиране, обосноваване и промотиране на работната мощ, акцентира Фльор Ботуик, шеф " Приобщаване на гении " на EY за район EMEIA (Европа, Близък изток, Индия и Африка). Така че не губете време - изградете адаптивна организационна конструкция, инвестирайте в технологии и предприемачески нрав вътре и на открито от организацията, бъдете достоверни във взаимоотношенията си, предлагайте смисъл и иновативност и отворете вратите си за разнообразието. Ако съумеете да извършите всички тези неща или към този момент ги вършиме, вие освен сте в бъдещето, а даже по-важно - вие сте готови за него.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР