От септември насам прокуратурата в Полша води разследване по подозрение

...
От септември насам прокуратурата в Полша води разследване по подозрение
Коментари Харесай

В Полша разследват бивш вицепремиер за неизгоден договор с Газпром

От септември насам прокуратурата в Полша води следствие по съмнение в превишаване на пълномощията и несъблюдение на служебните отговорности при сключването през 2010 година на съглашение сред Полша и Русия за доставка на съветски газ. Разследването се води от Окръжната прокуратура във Варшава, прецизира БГНЕС.
Информацията беше доказана публично след публикация в полското издание Sieci. Според нея, през 2010 година, по време на разискването на изискванията на новия руско-полски контракт за доставка на газ, тогавашният вицепремиер Валдемар Павлик е приел неизгодни за страната му условия. Освен това той е упорствал договорът да е със период до 2037 година.
Говорителят на варшавската прокуратура Лукаш Лапчински съобщи, че започнатото на 19 септември следствие се води за " превишаване на пълномощията и несъблюдение на служебните отговорности за приемане на материална полза " от сключилите контракта служители. Смята се, че подписаното съглашение е неизгодно за Полша и противоречащо на законите на Европейски Съюз, като с него са нанесени вреди на полската страна.
Полша използва годишно 15 милиарда куб. метра газ. Една трета от този размер тя добива независимо на своята територия, а останалото внася. Главният ѝ снабдител е съветският енергиен колос " Газпром ". Договорът с " Газпром " планува доставка на 10,2 милиарда куб. метра газ годишно.
През 2012 година Полша и Русия се договориха за понижаване на цената на газа с 10%, само че през 2016 година полската държавна газова компания PGNiG внесе иск против " Газпром " в Арбитражния съд в Стокхолм с искане за ново намаление на цената на газа. Според Варшава, цената на газа в настоящото съглашение е повишена и не подхожда на обстановката на европейския енергиен пазар. Полша желае да размени източника си на газ – Русия, през идващите пет години – до 2022, когато свършва периода на деяние на дълготрайния контракт с " Газпром ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР