От Сакраменто до Лос Анджелис колониалните отпечатъци на Испания могат

...
От Сакраменто до Лос Анджелис колониалните отпечатъци на Испания могат
Коментари Харесай

Забравената история на руската колония в Калифорния

От Сакраменто до Лос Анджелис колониалните отпечатъци на Испания могат да се видят ясно в днешна Калифорния. Но знаете ли, че през 18 век царска Русия също има част от този предстоящ щат?

Григорий Шелихов (1747-1795) е пренебрегнат в безчет учебници по история. През 1784 година този рисковано надъхан търговец на кожи основава колонията Трий Сейнтс Бей – първото непрекъснато съветско населено място в Северна Америка, на остров Кодиак в Аляска. Тогава Русия разпорежда огромни очаквания за агресия на изток, виждайки колонията като първата стъпка към превръщането на Тихия океан в персоналното „ вътрешно море “ на империята. В този дух, 15 години по-късно е основана могъщата Руско-американска компания, която бързо стартира да постанова монопол върху търговията в Аляска. И няма да се откаже от това си пълномощие, до момента в който Аляска не е закупена от Съединени американски щати през 1867 година

Кожите от видри са с огромна преднина най-доходоносната стока в региона. Въпреки това, след няколко десетилетия на несъразмерен лов от Руско-американската компания, животните стартират да понижават. В същото време съветските заселници изпитват компликации при адаптирането на обичайните си аграрни практики към подлия терен на Аляска и съкратения вегетационен интервал. В резултат на това става малко мъчно да се доставят колонистите с задоволително храна. И би трябвало да се направи нещо.

Григорий Шелихов

Тогава Русия насочва погледа си към Калифорния. Първоначално колониите в Аляска просто се интересуват от придобиването на повече храна посредством търговия със своите испански сътрудници от Кали. Но, както знаем от първа ръка, непознатото обилие е едно от нещата, които доста нервират руснаците. Така скоро те стартират да вършат проекти да изкажат лични искания върху слънчевото, богато на видри крайбрежие на щата.

Разположен на 100 километра северно от днешния Сан Франциско, Форт Рос е най-голямата останала диря от това изпитание (на основната фотография е Православната черква Св. Никола във Форт Рос). Това дървено населено място, през днешния ден историческа забележителност, е публично учредено на 2 февруари 1812 година, откакто е добито от локалните индианци за „ три одеяла, три чифта бричове, две брадви, три мотики и малко мъниста “.

Рос, който получава името си от фонетично редуциране на Русия, приютява жители през идващите 29 години. За страдание, макар напъните на заселниците, този опит не съумява нито да реши съответно хранителната рецесия в Аляска, нито да създаде задоволително кожи от видри, с цел да стане печеливш. Освен това наличието на Русия там не е посрещнато топло от испанците (повече за това след малко). Накрая през 1841 година територията на Форт Рос е продадена на американски пионер на име Джон Сътър (1803-1880), този път за контрактуваната сума от 30 000 $, която обаче той в никакъв случай не изплаща.

Чекът за 7,2 милиона щатски $, с който Съединени американски щати купуват Аляска от руснаците (приблизително 140 милиона $ през 2021 г.)

Едно отклоняване, на половина обвързвано с тематиката – на колониална Русия може да се припише отчасти заслугата за основаването на един от най-известните документи на Америка: доктрината „ Монро “. През 1821 година цар Александър I, чиито жители в този момент господстват над всичко от Аляска до Орегон (да не приказваме за тази дребна част от Калифорния), издава императорски декрет, който не разрешава на задгранични плавателни съдове да се доближават на по-малко от 160 километра от „ неговия “ тихоокеански северозапад.

Държавният секретар Джон Куинси Адамс бързо осведоми съветските посланици, че държавното управление на Съединени американски щати ще „ оспори правото на Русия на каквото и да е териториално определяне на този континент и че би трябвало ясно да се одобри правилото, че американските континенти към този момент не са обект на никакви нови колониални институции. ” Две години по-късно този мотив ще бъде отразен в антиколониалисткия манифест на президента Джеймс Монро.

Освен това Сан Франциско дължи съществуването си на наличието на Русия в Северна Америка. На 28 октомври 1776 година – денят, в който янките и английските сили се сблъскват в борбата при Уайт Плейнс на повече от 4000 километра – Сан Франциско е учреден от испанците, които се надяват, че това ново населено място ще обезсърчи идващите царски търговци на кожи да се движат още на юг.

Още доказателства за въздействието на Русия върху Калифорния се намират в името на квартала „ Ръшън Хил “ в Сан Франциско. По време на златната тресчица в щата там са открити шепа надгробни плочи с надписи на кирилица (които евентуално са принадлежали на съветски търговци), което дава още една диря от надълбоко вкоренената връзка на така наречен Голдън Стейт с тази от дълго време изчезнала империя.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР