От събота започва третирането срещу комари по земя и въздух

...
От събота започва третирането срещу комари по земя и въздух
Коментари Харесай

Пръскат срещу комари по Дунав

От събота стартира третирането против комари по земя и въздух по поречието на река Дунав. От летище Иново край Видин стартира въздушното отнасяне със самолети против насекомите. Във всички обитаеми места е тежко ситуацията.

Украйна и Русия взаимно се упрекват за разрушаването на язовира

Обичайно обработките против комари и други вектори на болести стартират напролет, на стадий ларви, само че през тази година интервалът е пропуснат. Другият фактор, който утежни обстановката, беше наводняването на обширни площи и придошлите реки по време на поройните дъждове през юни. Затова Министерският съвет даде спомагателни средства, тъй че обработката да се извърши по най-ефикасния метод – редом по земя и въздух.

Акцията стартира наземно, след залез слънце, от общините Видин, Брегово, Ново село и Димово в област Видин и ще продължи с обработка със самолетен прийом след изгрев слънце на идващия ден. Въздушното напръскване ще се прави над водоеми, заблатени площи и отвън урбанизираните територии, и в мъчно налични местности.

Какви са признаците?

Последователно по график и по същия модел ще се извършат обработките в областите Монтана, Враца, Плевен, Велико Търново, Русе и Силистра. За всички идни мероприятия и за графика за осъществяването им се осведомят съответните общини, Областните дирекции по сигурност на храните и пчеларските организации, за запазване на пчелните фамилии.

Ще се употребяват утвърдени биоцидни препарати, който не носят здравен риск за хората и гръбначните животни.

„ Тази година е удобна за комарите “, сподели Даниел Денев от БАБХ. По думите му дъждовете попречили на пръскането. Той уточни, че даже са се появили тигрови комари, които не били присъщи са нашата територия.

През идващия месец са планувани три обработки, настояват от локалната администрация

„ Снощи стартирахме в област Видин. Препаратите, които използваме са позволени от Министерство на здравеопазването и при вярна приложимост правят работа и са безвредни. Над урбанизирани територии самолетите няма да преминат “, сподели Симеон Петров, представител на компанията реализатор. По думите задачата е да се прекъсне виталния цикъл на вредителите.

Жители на Видин се оплакаха, че колкото и да се пръскат против комари препаратите не работили.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР