От рециклирането на 96 209 тона отпадъци от опаковки са

...
От рециклирането на 96 209 тона отпадъци от опаковки са
Коментари Харесай

Екопак България отчете инвестиции на стойност 1 млн. 534 хил. лв. през 2017 г.


От преработването на 96 209 тона боклуци от опаковки са спестени: 1 453 095 литра вода, 384 922 куб м от размера на депата в България, изсичането на 594 406 дървета, 148 669 барела нефт, 311 166 237 кВтч електрическа енергия. Това заяви изпълнителният шеф на " Екопак България " Тодор Бургуджиев при представянето пред публицисти на доклада на сдружението за 2017 година

Лидерът в оползотворяването на боклуци в България, „ Екопак “ пуска в края на август нова софтуерна линия за автоматизирано обособяване на алуминий от отпадъците. Инвестицията се очква да е от порядъка на 1 млн. 200 хиляди лв.. Това заяви изпълнителният шеф на сдружението Тодор Бургуджиев пред публицисти. Предстои на процедура разширение на потенциала за преработване на фабриката в София, което ще отвори нови работни места.

Дружеството е първото, което ще изгаря RDF. Това е така наречен твърдо гориво, получено от боклуци, познато още като модифицирано гориво или RDF (Refuse Derived Fuel), което се получава посредством накъсване и дехидратиране на твърди битови боклуци (ТБО) посредством специфична технология за превръщане. RDF се създава главно от горими фракции като пластмаси и биоразградими боклуци. Изгарянето ще става в циментовите фабрики, изясни Бургуджиев.

Предизвикателствата пред „ Екопак “ през 2018 година са свързани с пакета за кръговата стопанска система. Той планува намаляването до съвсем цялостно унищожаване през 2030 година на пластмасовите опаковки за еднократна приложимост и интензивно потребление в опаковките на биоразградими материали. Фокусира се също по този начин върху преработването на материалите и в частност премахването на рисковите субстанции и замърсителите в опаковките. Бургуджиев изясни, че пакетът за кръгова стопанска система има съответно сложени цели. Така да вземем за пример условията са през 2030 година всички пластмаси да са рециклируеми. В тази връзка активността на компанията, обвързвана с оползотворяване на отпадъците се чака да стане доста по-активна.
Според условията оползотворяването от преработването на пластмаса през 2018 година би трябвало да е от порядъка на 22,5 %, през 2025 година - 55 %, а през 2030 година - 75 %. За пръв път Европейската комисия включва в материалите за преработване и алуминий. Причината е, използването на така наречен „ кенове “ за бира и безалкохолни питиета. При общата преправка с другите метали той обърква процеса на металургичните предприятия и по тази причина условието към този момент е за настрана оползотворяване на отпадъка, надлежно преработване, стана ясно от обясненията на изпълнителния шеф на „ Екопак “.
При хартията и картона в проценти този развой през тази година би трябвало да е от порядъка на 60 % и 75 % и 85 % надлежно за 2025 година и 2030 година Това са индикаторите и за преработването на стъкло, като те порастват и за дървесината и металите.

По думите на Бургуджиев едно от провокациите пред бизнеса поради новите условия свързани с намаляването на използването на пластмасовите опаковки е обвързвано с екодизайна. Отсега се мисли какво да се отстрани в една опаковка по този начин, че тя да е по-олекотена, или пък по какъв начин да се премине към потреблението на биоразградими боклуци при направата й.

Изпълнителният шеф на „ Екопак “ разяснява и, че рециклиращата промишленост в България е доста добре развита. Като образец той уточни, че във връзка с преработването на стъкло в България има три завода с потенциал за 350 хиляди тона спрямо Румъния и Гърция, където има по 1, а в Сърбия и Македония няма. Страната ни разполага и със цех за преработване на хартия с потенциал от 100 хиляди тона, а за пластмаса са 34. Два са заводите за преработване на стомана и алуминий.

Тодор Бургуджиев дефинира 2017 година като сполучлива за „ Екопак България “. Дружеството държи дял от 41,50 % от пазара по оползотворяване на боклуци. Оперира на 19 площадки за подбиране и е притежател на 15 сепариращи съоръжения, които обезпечават над 250 работни места. Общият потенциал на сортиращите мощности е за 320 хиляди тона. Дружеството оперира в 64 общини. Националната система за разделно събиране на боклуци от опаковки включва общо 15 829 броя контейнера. Жителите, обхванати със системата за разделно събиране са 2 млн. и 570 хиляди

Сключените контракти с компании за действия с боклуци са 47. Събраните боклуци от опаковки се предават на преработвателите на стъкло, пластмаси, метали, дърво, хартия и картони, като се обезпечава влагането им в производството на опаковки и опаковъчни материали. За осъществяване на задачите за преработване и оползотворяване „ Екопак “ има подписани контракти с 24 рециклиращи компании.

Един от най-успешните планове остава „ От врата на врата “, който се реализира от 2016 година в Свиленград и в който с включени 100 семейства, като на всяко е възложен 240 литров самостоятелен резервоар. Резултатът е рециклирани 11,5 тона боклуци от опаковки през 2016 година и повишение на количеството на събрани боклуци с 30 % с непорочност на отпадъка – 95 %. Проектът се регистрира като сполучлив вследствие на което през предходната година към този момент са включени нови 900 семейства, като задачата е през 2019 година той да обгръща към този момент 3000 семейства.

Бургуджиев регистрира и като изключително сполучлив стартиралият също през 2016 година план за събиране на боклуци от опаковки от ХОРЕКА в общините Варна, Бургас и София, като всекидневно обслужваните обекти са 106. За интервал от една година, приблизително на месец се събират към 50 тона боклуци с извънредно висока непорочност – 95 %

Най-голям дял в капиталовата стратегия на Екопак през предходната година още веднъж е за подмяната на контейнерите вид „ ракла “ с вид „ иглу. Според данните на сдружението направената инвестиция е на стойност 1 млн. 209 хиляди лева

Общата стойност на вложенията през 2017 година е 1 млн. 534 хиляди лева

„ Екопак “ има извънредно добре създадена осведомителна и просветителна акция, основана на повишение на информираността на жителите. Една от главните цели е работата с децата, където в игрова форма те се учат в запазване на околната среда. Най-новата самодейност е „ Рециклиращо учебно заведение за чиста природа “.

„ Екопак България “ е акционерно сдружение, учредено през февруари 2004 година от 18 водещи български и интернационалните компании, бе право да разпределя облага.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР