От разследващи журналисти стана ясно, че в река Вит се

...
От разследващи журналисти стана ясно, че в река Вит се
Коментари Харесай

Методи Андреев пред Фрог: Да ни покажат къде складират баластрата от р. Вит

От проверяващи публицисти стана ясно, че в река Вит се прави екологично закононарушение. На голяма територия от речното корито се изземва баластра. Видяхме по какъв начин министър председателят си прави спешен пиар.
Все отново Бойко Борисов не е нито представител на локалната басейнова дирекция, нито на локалното Регионална инспекция за опазване на околната среда, още по-малко кмет или регионален шеф. Защо след репортажите за протичащото се с река Вит, той отива на това място? Защо не го виждаме на всяко едно екологично закононарушение, а единствено на това място?! Това попита риторично пред Фрог нюз някогашният народен представител от ГЕРБ и строителен специалист Методи Андреев.

Човек стартира да си мисли, че Бойко Борисов е доста обезпокоен от тези разкрития. В тази връзка разбрахме от регионалната шефка на Ловеч, че видите ли на 28 октомври имало подписан контракт с „ Хидрострой “ АД за разчистване на речното корито. Оттук пораждат куп въпроси:

За този контракт има ли оповестена социална поръчка, защото нормално тази тип активност се прави с социална поръчка.
Този контракт ще се даде ли на публицистите, с цел да се види на каква цена е извоювана тази социална поръчка. Съмнително е, че такава огромна компания като „ Хидрострой “ се занимава с разчистване на това място на р. Вит, наоколо до строителството на автомагистралата. Обичайно почистването на речните корита се прави от локални компании, тъй като това не е обемна и комплицирана работа. Любопитно е за какво тъкмо „ Хидрострой “?

На място се вижда, че камиони и багери копаят на сериозна повърхност много съществени ровове. Камионите са 15. Има и 4 багера. Това значи, че дневно към 1500 кубически метра баластра е допустимо да се изземва. Там е работено месец, в случай че не и повече. Става дума за десетки хиляди кубически метра баластра. Въпросът е къде е депонирана тази баластра.

Има разпоредба, съгласно която конфискуваната баластра от речните корита би трябвало да се сложи на несъмнено място. Та аз питат къде е това място? Нека да ни го покажат, с цел да отпаднат всевъзможни подозрения, че баластрата въпреки всичко би могла да се употребява за строителни действия, свързани с автомагистралата.

Трява да се изиска и контракта сред „ Хидрострой “ и компанията, която осъществя извозването на баластрата. Все отново на камионите написа друга компания. Т. е. тябва да се види какъв е контракта сред компанията, която би трябвало да направи почистването и компанията, наета за извозването на баластрата. Тези отговори би трябвало да се дадат, с цел да се види дали имаме право да се съмняваме или не.

Баластрата е подобаваща за основаване на така наречен баластрови възглавници. Но това важи единствено за високото строителство. За автомагистрали - потребление на баластра за носещо тяло на автомагистралата, е безусловно неразрешено. Само ще обърна внимание, че почвата, която се употребява за основаване на носещо тяло на автомагистралата е специфична и тя би трябвало да дава отговор на 4 условия. Почвата, която беше вложена на Автомагистрала „ Тракия “ преди Стара Загора, бе взета по еднакъв метод от едно друго място. Сега преди Стара Загора автомагистралата е на талази и скоростта е 90 км. Ние видяхме екологичните вреди. Нека в този момент забележим и договорите!

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР