От раждането си децата ни вярват безгранично и това е

...
От раждането си децата ни вярват безгранично и това е
Коментари Харесай

Нещата, които рушат доверието между родители и деца

От раждането си децата ни имат вяра безгранично и това е същински подарък от природата. Но неведнъж не отдаваме дължимото почитание на този подарък. Мислим, че заемът на доверие е неограничен, тъй като сме си най-близките. Има обаче неща, които могат да разрушат това възприятие и detstrana.ru ги изброява:

Присмех

Детето още няма богат витален опит, по тази причина и постоянно неговите умозаключения и открития могат да бъдат извънредно занимателни. Вместо да се дразните или подигравате на неговото несъвършенство, приемете го като късмет да спечелите още повече доверието му, като му обясните по какъв начин е вярното.

Насмешката и чувството, че е направило нещо неправилно, може да накарат хлапето да не споделя нищо с вас и да се затвори в себе си.

Нарушаване на персоналното пространство

Всички хора се борят от ранна възраст за него, само че доста родители не се тормозят да надничат в телефона и джобовете на детето си. Това изобщо не им тежи на съвестта, в противен случай, оправдават го с грижата за живота и здравето на подрастващия човек, само че в действителност постъпката им не е нищо друго, с изключение на индикатор за съмнение към него.

Нарушавайки персоналното пространство, нарушаваме и доверието на детето. По-добре кажете напряко, че се безпокоите за него и подчертайте, че няма да пристъпите там, където то не ви разрешава.

Пренебрегване на тайните

Идва време, в което вашето дете желае да ви показа своя дребна загадка – това е моментът да се отнесете с огромно почитание към него. То евентуално ще ви каже нещо нищожно от ваша позиция, по детски наивно, да вземем за пример, че харесва приятелче от детската градина или от началните класове.

Не смейте да разказвате на никого за това! Децата помнят с години сходно изменничество и надълбоко в душата си не съумяват да простят на родителите си сходна постъпка. Когато детето ви разкрива душата си, споделяйки своя загадка, е най-висша форма на доверие – оценете я.

Неспазени обещания

„ Татко сподели, че ще ми купи колело, но различен път. “

Спомнете си тази фраза от чудесния български филм „ Куче в чекмедже “, когато се каните да пренебрегнете обещанието, което сте дали на детето. Щом сте дали обещание нещо, изпълнете го – другото е машинация. Дали ще бъде колело или неделна разходка - не е значимо. Важното е, че дребните се нуждаят от непоклатимост, от това да знаят, че мама и тате не хвърлят думите си напразно и в случай че са споделили, че нещо ще стане еди по какъв начин си, то ще стане тъкмо по този начин.

Не спазите ли обещаното, детето бързо ще разбере, че думите ви не костват нищо, а това подрива освен доверието, само че и целия образователен развой.

Дистанцираност

Участвайте интензивно и пълноценно в живота на детето си, играйте дружно, правете всичко дружно, когато това е допустимо, тъй като детството отлита бързо, само че тъкмо от него зависи триумфът на всеки човек в бъдеще.

Ако в ранните години на детето си сте постоянно заети със свои задания и проблеми, то ще се усеща самотно, няма да има с кого да показа своите открития и проблеми  и това може да го трансформира в затворен и мнителен възрастен.

Критика

Постоянните отрицателни оценки, които раздавате на детето и неговите дейности, пораждат у него боязън от всичко, то се отхвърля да подхваща каквото и да било, с цел да не попадне под ударите на рецензията ви. Малките бързо схващат, че на огромните не трябва нищо да се споделя, с цел да не се почувстват неудачници.

Родителите постоянно не отдават значение на тази връзка, до момента в който на някоя родителска среща в учебно заведение не осъзнаят, че изобщо не са наясно с проблемите и триумфите на личното си дете.

Източник: noviteroditeli.bg
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР