От работилницата на Дядо Коледа до коледните базари, тематични концерти,

...
От работилницата на Дядо Коледа до коледните базари, тематични концерти,
Коментари Харесай

Традициите в Италия: На север и на юг обичаите за празнуване на Коледа са различни

От работилницата на Дядо Коледа до коледните базари, тематични концерти, театри и впечатляващи светлинни съоръжения - коледният дух се усеща на всички места в Италия.

Дядо Коледа дойде във Венеция с лодка. Проведоха се обичайните празнични регати за края на годината, като екипажите бяха облечени в класическите червено-бели костюми на Дядо Коледа. Така Венеция насочи обичайните поздрави към целия свят.

Според библейското поверие на Бъдни вечер звезда в небето над Витлеем възвестява раждането на Спасителя

На север и на юг обичаите за празнуване на Коледа са разнообразни. На север хората честват на обяд на 25 декември, до момента в който в останалата част на Италия празненствата стартират още през днешния ден.

На юг хората сядат на масата в късния следобяд на Бъдни вечер и чакат раждането на Исус, като се любуват на рибни ястия, сушени плодове, вино и ликьори.

На коледния обяд традицията повелява не по-малко от шест блюда.

Започнало е следствие

Папа Франциск ще отслужи литургията на Бъдни вечер в базиликата „ Свети Петър “.

В края на службата статуята на Младенеца Иисус ще бъде сложена в яслата на обичайното презепе, изобразяващо сцената на Рождество.

На 26 декември, денят на свети Стефан за католиците, менюто е по-леко. Приготвя  се месен бульон, в който се потапят тортелини или други типове паста, според от района.

Снимка: iStock

Типичните десерти са панетоне и пандоро, които се употребяват в цяла Италия. Според изследвания на потребителските настройки, изборът се насочва към занаятчийското панетоне  с цел закупуване на по-малко количество, само че с високо качество. Малко под 130 милиона евро ще бъдат изхарчени за коледни десерти тази година.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР