От пресцентъра на прокуратурата разпространиха съобщение до медиите. То е

...
От пресцентъра на прокуратурата разпространиха съобщение до медиите. То е
Коментари Харесай

Апелативната спецпрокуратура отхвърли искането на Миню Стайков за отвод на наблюдаващ прокурор

От пресцентъра на прокуратурата разпространиха известие до медиите.

То е във връзка изявления в медии за подадени от Миню Стайков претенции за отказ на прокурор от Специализираната прокуратура. Публикуваме известието без редакторска интервенция:

"На 18.07.2018 година Специализираната прокуратура е образувала досъдебно произвеждане за това, че в интервала от 2015 година до 2018 година, на територията на Република България е работила проведена незаконна група по смисъла на член 93, т. 20 от Наказателен кодекс, основана с користна цел и за в съгласие осъществяване на закононарушения по член 234 от Наказателен кодекс – държане и продажба на акцизни артикули без бандерол, когато подобен се изисква по закон в немаловажни случаи - закононарушение по член 321, алинея 3, вр. с алинея 2 от Наказателен кодекс. По това досъдебно произвеждане на 06.09.2018 година като обвинено лице е притеглен и Миню Стайков, на който са повдигнати и предявени обвинявания за присъединяване в посочената нагоре проведена незаконна група, както и за закононарушения срещу данъчната система, осъществени при изискванията на продължавана незаконна активност. Наблюдаващ прокурор по делото е Ангел Кънев – прокурор от Специализираната прокуратура.

Прокурор Кънев следи и друго досъдебно произвеждане, формирано на 09.10.2018 година за това, че в интервала от м. януари 2015 година до м. октомври 2018 година, на територията на Република България е работила проведена незаконна група по смисъла на член 93, т. 20 от Наказателен кодекс, основана с користна цел и за осъществяване на закононарушения, наказуеми с отнемане от независимост повече от три години - данъчни закононарушения, документни закононарушения, както и закононарушения срещу паричната и кредитната система по чл.248а от Наказателен кодекс..

На 02.05.2019 година са постъпили претенции от Миню Стайков за отказ на прокурор Ангел Кънев като наблюдаващ двете следствия. По първото от тях Стайков е обвинен, а по второто към 02.05.2019 година няма никакво процесуално качество. Искане за отказ е постъпило и от очевидец, разпитван по второто наказателно произвеждане. Исканията са идентични - с изказвания за непозволени дейности на прокурор Кънев по отношение на осъществяваните лични данъчни проверки на обв. Миню Стайков и членове на неговото семейство; за практикуване на психически напън върху различен обвинен, за предоставяне на лъжливи показания; за съгласуваност и близки връзки с лица и търговски сдружения /собствениците на „ Винпром Пещера “/, за които се сочи, че са съперници на бизнеса, развиван от обв.Стайков и притежаваните от него търговски сдружения. Последното се стимулира с данни за покупки на недвижими парцели, реализирани от Ангел Кънев.

Съобразно Наказателно-процесуален кодекс, по настояванията за отводи неотложно се е произнесъл прокурор от Апелативната профилирана прокуратура. Те са отхвърлени, със следните претекстове:

- изказванията за непозволени дейности и интервенция на прокурор Ангел Кънев при осъществяваните данъчни проверки на Миню Стайков и членовете на неговото семейство са голословни и неподкрепени от каквито и да било доказателства;

- същото се отнася и до изказванията на обвинения М.Стайков за извършен напън от прокурор Ангел Кънев върху обвинен при провеждането на разпит на 05.09.2018 година в гр.Карнобат. От осъществената инспекция във връзка на това изказване се откри, че на посочената дата прокурор Кънев въобще не е бил в гр.Карнобат. Процесуално-следствените дейности по делото /по което е притеглен като обвинен и Миню Стайков/ на 05.09.2018 година в гр.Карнобат са осъществявани под управлението на различен прокурор от Специализираната прокуратура;

- изцяло неоснователни са и изказванията на Миню Стайков за близки връзки и другарство на прокурор Кънев с физически лица и търговски сдружения разрастващи конкурентен бизнес.

Проверка на последните изказвания е осъществена и от основния прокурор Сотир Цацаров, до който са били адресирани копия от молбите за отказ, с оглед данни за дисциплинарни нарушавания. От информация в Имотния указател, както и от показаните нотариални актове и други документи е открито, че:

- през 2016 година и 2017 година прокурор Ангел Кънев е закупувал аграрни парцели в землищата на с. Малък Манастир, община Елхово, на с. Планиново, община Тополовград и на с. Козичино, община Поморие, включително и посредством търгове, провеждани на уеб страницата на компания „ Агрион “;

- както тези, по този начин и други притежавани от него аграрни парцели /закупувани от частни лица/, са добити на пазарни цени и заплащанията по всички покупко-продажби са осъществявани по банков път;

- паричните средства за тези покупко-продажби са с явен и заявен по съответния законов ред генезис.

- прокурор Ангел Кънев не познава и не е имал каквито и да е контакти с лицата, посочени от обв. Стайков като съперници.

Ръководството на Прокуратура на Република България е на мнение, че настояванията за отказ целят персоналното компроментиране на прокурор Ангел Кънев и отстраняването му като наблюдаващ прокурор по посочените досъдебни производства. Неслучайно тези претенции са публикувани в избрани медии и по този начин в общественото пространство преди формалното им складиране в съответната прокуратура. Подаването на настояванията за отказ е директно след осъществено претършуване в дома на обв. Стайков в гр. София и откриването там на документ, който е от значително значение за ангажиране на наказателната му отговорност.

Ръководството на Прокуратура на Република България показва позиция в поддръжка на всеки прокурор, който извършва служебните си отговорности в сходство със закона и няма да допусне провеждането на сходни лични офанзиви от страна на обвинени и свързани лица за разстройване на следствието против тях. Ръководството на Прокуратура на Република България смята, че прокурор Ангел Кънев не е направил твърдяните нарушавания и работата му по следените от него досъдебни производства заслужава висока оценка ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР