От понеделник, 22 ноември т.г., започва платеното паркиране в Смолян.

...
От понеделник, 22 ноември т.г., започва платеното паркиране в Смолян.
Коментари Харесай

От понеделник започва платеното паркиране в Смолян

От понеделник, 22 ноември т.г., стартира платеното паркиране в Смолян.

На съвещанието си в края на октомври т.г., общинските съветници одобриха да се вкарат пет зони за платено паркиране. В първия стадий против възнаграждение ще става прекъсването на колите на:
1. ул. „ Арх.Петър Петров “- обособените паркинги и уширенията на пътното платно;
2. Паркинг на бул. „ България “, намиращ се пред постройката на ФИ Банк
3. Паркинг в общински парцел на ул. Капитан Петко челник “ /изгорялото училище/
4. Паркинг до ОББ
5. Локалното платно пред Областната и Общинската адиминистрации

За облекчение на жителите, община Смолян дава отговори на най-често задаваните въпроси, свързани с платеното паркиране.

1. Какво съставляват Зоните за платено паркиране?
На територията на град Смолян се дефинират региони, улици и пътища или елементи от тях за Зони за платено паркиране в избрани часове на денонощието. Работното време на Зоните за платено паркиране е от 08.30ч. до 17.30ч. в работни дни.
2. Какво съставляват Районите за платено и гратис паркиране?
Районите са територии за платено и гратис паркиране, в които, съгласно адреса си, притежателите на пътно транспортно средство (ППС) с заплатен абонамент „ Локално платено паркиране “ могат да стопират на регламентираните платени паркоместа.
3. Как мога да заплатя престоя си в Зоните за платено паркиране?
Начин на заплащане:
-самотаксуване с SMS, на номер 13301;
-от мобилното приложение MOBZZO;
Цена за 1 час престой – 1.00 лев с включен Данък добавена стойност. + цена SMS

4. Каква е маркировката в зоните за платено паркиране?
Зоните за платено паркиране се отбелязват в допълнение с осведомителна табела, в която са разказани изискванията на паркиране, размерът на таксата за паркиране и метода на заплащането ѝ, както и насилствените ограничения, които се ползват.
5. В кои часове следва да се заплаща престоя в зоните за платено паркиране?
Зоната за платено паркиране е годна в работни дни и в часовия диапазон от 08:30 до 17:30 часа.
6. Трябва ли да плащам, в случай че съм спрял в зона за платено паркиране, само че не съм напуснал автомобила?
Да. Когато даден автомобил паркира на място в зона за платено паркиране е належащо да се направи заплащане, даже и лидера да не е напуснал МПС.
7. Къде мога да паркирам, в случай че владея карта за паркиране на хора с трайни увреждания?
Във всяка зона за платено паркиране се обезпечават закрепени и обозначени с пътен знак Д21–„ Инвалид ” места за паркиране на ППС, пренасящи и/или ръководени от хора с трайни увреждания.
Картата обезпечава гратис паркиране единствено на местата избрани за паркиране на ППС, пренасящи и/или ръководени от лица с трайни увреждания. ППС, пренасящо и/или ръководено от лице с трайни увреждания паркирано отвън обозначените за това места се третира по общия ред.
8. Ако изпратя SMS преди началото на работното време на зоната за платено паркиране – от по кое време иска ми се засече времето на възнаграждение на престоя? (пример: адресирам SMS в 8:50 ч. – до 9:50 или до 10:00 ще съм платил за паркиране?).
Всеки изпратен SMS отвън работното време на зоните за платено паркиране няма да бъде таксуван.
9. До какъв брой минути преди края на работното време на зоната за платено паркиране мога да изпратя SMS? (пример: какъв брой ще ми коства SMS-а в случай че го изпратя в 17:20 ч. )
Работното време на зоната за платено паркиране е до 17:30 часа. Това значи, че всеки SMS изпратен в границите на работното време ще бъде таксуван с 1.00 лев.
10. Мога ли да направя промяна на регистрационния номер на автомобила, за който желая да заплатя престой в зона за платено паркиране, в случай че съм сбъркал номера при изпращане на SMS на номер 13301?
Вие ще бъдете таксуван още веднъж. Въвеждането на номера, следва да се прави деликатно, тъй като всеки SMS се таксува.
11. Трябва ли да изписвам регистрационният номер на автомобила си единствено с огромни букви? Само на латиница ли да бъде изписван? Може ли да има период сред буквите и цифрите?
Можете да въвеждате огромни и дребни букви. Буквите могат да бъдат въведени на латиница или кирилица, стига образно да подхождат на табелата на регистрационния номер. Също по този начин може да ползвате шпации за ваше улеснение
* Забележка: Имайте поради, че писмен знак „ О “ и цифра нула „ 0 “ са две разнообразни неща.
12. Мога ли да заплатя престоя си в началото с ваучър за паркиране, а в следствие да удължа времето си на престой с изпращане на SMS или от мобилното приложение?
Да, може.
13. Какво се случва в случай че просроча времето на престой?
Ако не сте заплатили престоя си, Вашият автомобил ще бъде наложително арестуван, посредством потребление на техническо средство (скоба), до възнаграждение на съответната глоба. Скобата се слага на предното колело на автомобила от страната на лидера. Ако в границите на работното време не бъде декларирано отскобяване на ППС е допустимо репатриране на ППС до Наказателен паркинг или налагане на глоба санкция с фиш.
14. Какво може да се случи, в случай че самичък си смъква „ скобата “ за наложително задържане?
Принудителното задържане с техническо средство вид „ скоба “ е насилствена административна мярка (съгл.чл.167, ал.2, т.2 от ЗДвП). В случаите на увреждане и своеволно унищожаване на „ скобата “, притежателят на наложително арестуваното ППС заплаща цената на „ скобата “, разноските за насилственото задържане и цената за всеки час престой за съответната зона от момента на слагане на „ скобата “ до възнаграждение на сумите.
Чл. 48.от Наредба за реда за престой и паркиране на пътни транспортни средства на територията на община Смолян:
Наказва се с санкция от 200 до 500 лв. който:
1. в профил техническо средство за наложително задържане, в нарушаване на
планувания в наредбата ред;
2. повреди или унищожи техническо средство за наложително задържане.
15. Какво би трябвало да направя, в случай че слагат скоба на колата ми?
На предното стъкло на блокирания автомобил се слага известие, че ППС е наложително арестувано и инструкции за реда за разблокирането му. Съобщението съдържа размера на разноските по използването на мярка наложително задържане (скоба) в размер на 25.00 лева с Данък добавена стойност и 1.00 лева с Данък добавена стойност за всеки стартират час престой, както и телефон за връзка с оператор. Ако за автомобила ви има въведен номер, ще получите известие за наложително задържане на ППС.
Телефони за връзка с оператор: 0879 902 850 и 0879 902 851
16. В кои случаи сe репатрира автомобил?
Преместване на паркирано пътно транспортно средство без знанието на неговия притежател или на упълномощеният от него лидер, когато:
– транспортното средство е паркирано в нарушаване на разпоредбите за придвижване тук-там, обозначени с имобилен пътен знак, предупреждаващ за наложително пренасяне на паркирано транспортно средство, както и когато основава заплаха или прави невероятно прекосяването на другите участници в движението;
– е паркирано непозволено на особено обозначено място, предопределено за паркиране на ППС пренасящи и/или ръководени от хора с трайни увреждания;
– е паркирано непозволено на особено обозначено място, предопределено за паркиране на ППС в режим „ Служебен абонамент “, “Платен абонамент “;
– е паркирано непозволено на особено обозначено място, предопределено за паркиране на ППС в режим „ Индивидуално паркомясто “;
– на ППС е наложена мярка наложително задържане (скоба) и притежателя на ППС не е декларирал отскобяване до края на работния ден на Зоните за платено паркиране;
– транспортното средство е паркирано вярно, само че събитията постановат неговото преместване; за новото местонахождение на транспортното средство се уведомява районното полицейско ръководство, а разноските, направени по отношение на преместването на транспортното средство, са за сметка на лицето или организацията, поискала преместването.
Цената за освобождение на наложително преместено ППС от профилирания Наказателен паркинг е в размер на 50.00 лв. с Данък добавена стойност и 2.00 лв. с ДДС/час престой (за всеки стартират час).
Когато лидерът се яви на мястото на нарушаването преди репатриращия автомобил да потегли – автомобила се освобождава на място, след възнаграждение на половината от сумата на разноските по преместването на транспортното средство в размер на 25.00 лв. с Данък добавена стойност.

17. Какви типове абонаменти, свързани с паркирането на територията на Община Смолян се оферират?
17.1. Локално преференциално платено паркиране
Лек автомобил, чийто ползвател е от семейството (по смисъла на §1, т. 2 от ДР на ДОПК) на притежател, ползвател или наемател на самостоятелен жилищен парцел, попадащ в зона за платено паркиране и е сегашен адрес, еднакъв с адреса на жилищния парцел има право на локално преференциално платено паркиране в зона за платено паркиране. Паркирането се реализира в рамките на съответен регион, от зоните за платено паркиране, в която попада адресът на обособения жилищен парцел.
Правото по предходния член се дава на физически лица, които ръководят лек автомобил по силата на право на благосъстоятелност, или на правно съображение, друго от правото на благосъстоятелност, и са с сегашен адрес, еднакъв с адреса на обособения жилищен парцел, който употребяват за жилищни потребности.
Домакинство имащо повече от едно МПС с право на „ Локално преференциално паркиране “ може да подаде заявление за всички свои коли като ще има право да паркира единствено един от тях в зоните за платено паркиране, само че по негово предпочитание да трансферира правата на талона върху всеки един от записаните коли.
При промяна на автомобил, лицата, ползващи ваучър за „ Локално преференциално паркиране “ за два и повече коли, са длъжни авансово да уведомят оператора на зоната за платено паркиране за регистрационния номер на автомобила за който желаят да се ползва преференцията на следния телефон 0879 903 555 или посредством мобилното приложение MOBZZO. Преференцията може да се ползва безграничен брой пъти, само че не по постоянно от веднъж в календарен ден като преференцията важи до последваща смяна.
При подаване на заявката лицата показват своя сегашен адрес за информация и:
– удостоверение за регистрация на лекия автомобил, в което адресът, посочен в бранш С2.3 е еднакъв с сегашния адрес на притежателя на същия лек автомобил.
– ползвателите на лек автомобил показват за информация удостоверение за регистрация на лек автомобил, в което адресът, вписан в бранш С.З, е еднакъв с сегашния адрес на ползвателя на същия лек автомобил;
– в случай че автомобила е лизингов или чартърен – документ, доказващ годното правно съображение за прилагане на автомобила;
– нотариален акт за благосъстоятелност или различен документ за благосъстоятелност на обособения жилищен парцел или контракт за наем на обособения жилищен парцел или различен документ (например: Удостоверение за съпруг/а и родствени връзки), от който да е видно годно правно съображение за обитаване на жилището;
„ Талонът се издава в период до 15 дни, след показване на нужните документи и при съблюдаване на условията, като правото да се употребява поражда след заплащане за услугата в размера, избран с решение на Общински съвет – Смолян “. Не би могло датата на издаденото позволение да съответствува с датата на заплащане, в случай че самия ползвател не заплати в деня на издаване на разрешението, според одобрените канали за заплащане, които дават тази опция.
Може да платите по един от следните способи:
• В брой на касата в Община Смолян
Цена за паркиране в режим на паркиране „ Локално преференциално паркиране “ – 30.00 лв. с ДДС/месец.; 100.00 лв. за 6/шест/месеца и 200.00 лв. за 1/една/ година. + 50% нарастване за всяко последващо МПС.

18.2. Служебен абонамент
На улици, площади, паркинги и други терени – Общинска благосъстоятелност, може да се вкарва режим на паркиране „ Служебен абонамент “, против възнаграждение от притежатели, ползватели и/или наематели на нежилищни парцели.
Разрешените места за паркиране се алармират по понятен метод указващ, че паркомястото е платено за „ Служебен абонамент “. Сигнализирането и маркирането се прави от ползвателя за негова сметка чрез съответния пътен знак и по избор с преносима портативна табела.
Не се издава позволение, когато:
1. настояването се отнася за места, с въведени забрани за паркиране или е налице липса на градоустройствена възможност;
2. настояването се отнася за паркомясто, попадащо в зоните за платено паркиране и в група от по-малко от три паркоместа, както и в случай че след издаването на разрешението в групата, остават по-малко от две паркоместа за паркиране на друго съображение.
След подаване на заявката, в период до 15 дни се издава позволение за декларираният абонамент, след приемане на разрешението може да платите по един от следните способи:
• В брой на касата Община Смолян
Цена за паркиране в режим на паркиране „ Служебен абонамент “ за паркомясто попадащо в Зоните за платено паркиране – 220.00 лв. с Данък добавена стойност за 6/шест/ месец и 400.00 лв. с Данък добавена стойност за 1/една година/.

18.3. Месечен абонамент
МПС, за което е заплатена такса „ Месечен абонамент “, може да стопира безграничен брой пъти и за безкрайно време в зоните за платено паркиране. Закупуването на абонамент става посредством подаване на заявление по пример в деловодството на Община Смолян или посредством мобилна приложение MOBZZO за Android или iOS, след което би трябвало да се регистрирате и да заредите вашия виртуален портфейл.
След подаване на заявката, в период до 15 дни се издава позволение за декларираният абонамент, след приемане на разрешението може да платите по един от следните способи:
• В брой на касата Община Смолян
18.4. Индивидуално паркомясто
На улици, площади, паркинги и други терени – общинска благосъстоятелност, против възнаграждение може да се вкарва режим на платено паркиране „ Индивидуално паркомясто “ за лек автомобил.
Разрешените места за паркиране се алармират по понятен метод, указващ, че паркомястото е платено за самостоятелно паркиране.
Сигнализирането и маркирането се прави от ползвателя за негова сметка чрез съответния пътен знак и по избор с преносима портативна табела.
Не се издава позволение, когато:
1. настояването се отнася за места, с въведени забрани за паркиране или
2. е налице липса на градоустройствена възможност;
3. настояването се отнася за паркомясто, попадащо в зона по член 9 от актуалната разпоредба и в група от по-малко от три паркоместа, както и в случай че след издаването на разрешението в групата, остават по-малко от две паркоместа за паркиране на друго съображение.
След подаване на заявката, в период до 15 дни се издава позволение за декларираният абонамент, след приемане на разрешението може да платите по един от следните способи:
Цена за паркиране в режим на паркиране „ Индивидуално паркомясто “
100.00 за 6/шест/ месеца
200.00 за 1 / една/ година + 50% за всяко последващо МПС.

19. Необходимо ли е да отпущам още веднъж документите (нотариален акт, удостоверение за регистрация на МПС, документ, доказващ годното правно съображение за прилагане на автомобила) показани при предишно заявление?
При липса на смяна в събитията не е належащо да се дават документите при подаване на заявление за нов интервал на действителен абонамент за “ Локално преференциално платено паркиране “.
20. Къде мога да паркирам автомобила си в случай че съм живущ в обсега на зоните за платено паркиране?
Ако съм живущ в обсега на зоните за платено паркиране и имам право на абонамент Локално преференциално платено паркиране, мога да паркирам в цялата платена зона.

21. Кой има право да паркира в режим „ Служебен абонамент “?
На улици, площади, паркинги и други терени – общинска благосъстоятелност може да се вкарва режим на паркиране „ Служебен абонамент “, против възнаграждение от притежатели, ползватели и/или наематели на нежилищни парцели. Лицата, които желаят да употребяват услугата за платено паркиране „ Служебен абонамент “, подават заявление по пример до Кмета на Община Смолян.
22. Мога ли да паркирам в режим „ Служебен абонамент “ отвън „ зоните за платено паркиране “?
Да, можете. На улици, площади, паркинги и други терени – общинска благосъстоятелност може да се вкарва режим на паркиране „ Служебен абонамент “, против възнаграждение от притежатели, ползватели и/или наематели на нежилищни парцели.
Не се издава позволение, когато:
1. настояването се отнася за места, с въведени забрани за паркиране или
2. е налице липса на градоустройствена възможност;
23. Мога ли да закупя право да паркирам за по-дълъг интервал от време (един месец или различен период) в зоните за платено паркиране?
В границите на „ Зони за платено паркиране “ се позволява платено паркиране, без особено обозначено за това място в режим „ Месечен абонамент “. Може да паркирате безграничен брой пъти и за безкрайно време в „ Зоните за платено паркиране “.
24. Мога ли да закупя право да паркирам на съответно място в „ Зоните за платено паркиране “?
На улици, площади, паркинги и други терени – Общинска благосъстоятелност, против възнаграждение не може да се вкарва режим на платено паркиране „ Индивидуално паркомясто “ за лек автомобил.
25. Къде мога да подам заявление за абонамент?
Заявления по пример се подават до Кмета на Община Смолян в деловодството на общината, намиращо се на бул. „ България “ № 12
26. Ако не намерите отговор на въпроса си, можете да го зададете на посочените контакти за връзка: тел.: 0879 903 555, 0301 67676
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР