От полунощ България и Румъния са част от Шенгенското пространство

...
От полунощ България и Румъния са част от Шенгенското пространство
Коментари Харесай

България и Румъния вече са част от Шенгенското пространство по въздух и вода

От среднощ България и Румъния са част от Шенгенското пространство по въздух и вода.

От през днешния ден отпада въздушният надзор за жителите на двете страни в цялото пространство за свободно придвижване, както и граничният надзор по Черно море сред България и Румъния.

Остава обаче граничният надзор по р. Дунав сред двете страни, защото тя се счита за сухопътна граница.

Вчера председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен дефинира това като " огромен триумф за двете страни и исторически миг за Шенгенското пространство ".

" Присъединяването на Румъния и България прави Шенген по-силен - тази " перла в короната ", която е емблематична за нашия европейски метод на живот и благоприятства вътрешния пазар ", акцентира заместник-председателят на Комисията Маргаритис Схинас. " Горещо приветствам и двете страни за усилената работа, с цел да стигнете дотук — това е ваша облага, която е от дълго време заслужена ", сподели още Схинас, представен от БНР.

" Следващата стъпка е премахването на инспекциите и по вътрешните сухопътни граници. Обсъждането в Съвета ще продължи тази година. Обещавам, че това ще бъде приоритет за края на моя мандат ", съобщи от своя страна еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР