От поколения на този площад се събират пътищата на националната

...
От поколения на този площад се събират пътищата на националната
Коментари Харесай

Радев: Гарантирането на конституционното равноправие на българите в РСМ ще сбъдне заветите на илинденци

От генерации на този площад се събират пътищата на националната памет на българската държавност и нематериалност. Тук отдаваме респект на безсмъртните имена и събития, които ни сплотяват. Това сподели президентът Румен Радев.

Държавният глава съобщи, че Илинденско-Преображенското въстание се придвижи надалеч във времето ч, тъй като резултатите надвиши надалеч във времето непосредствени политически и военни цели. " Надхвърлиха рамките на епохата. Завинаги ще остане непреходно знанието на битката за истина и човешко достолепие ", акцентира той.

Радев означи, че през днешния ден Илинденско-Преображенското въстание заема значима място в връзките ни с Република Северна Македония и на нашето доближаване на основата на историческата истина, като добави, че въстанието е възнесено от звъна на българските черкви.

Президентът прикани да не забравяме, че светлите мозъци на освободителното придвижване в Македония и Одринска Тракия мечтаеха да трансфорат своя роден край в земя на пълноправие и правдивост. " Затова гарантирането на конституционното пълноправие ще сбъдне заветите на илинденци от 1903 година, и техният завет за пълноправие и правдивост. Гражданите и на България и на РСМ се прекланят пред тези завещания и на идеалите пред въстанието ", сподели още Радев и акцентира, че на същите тези идеали е построена и модерна и съвременна Европа
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР