От Пловдив до Париж пътят на олимпийските гребци на Литва

...
От Пловдив до Париж пътят на олимпийските гребци на Литва
Коментари Харесай

Литовски гребци се готвят в Пловдив за олимпиадата

От Пловдив до Париж пътят на олимпийските гребци на Литва е най-пряк – в това е уверен националният треньор на двадесет и двамата състезатели от Балтийската република Миколас Масилионис. Той докара за втора поредна година своите състезатели на подготовка на Гребния канал в Пловдив. Защото прави оценка високо изискванията, които му предлага най-бързото водно трасе в света и опцията след тренировки младежите да опознаят един от най-старите градове в Европа.

Литовският тим в Пловдив е от 12 мъже и 10 дами, които са взели със себе си 35 лодки. „ Това са елитни състезатели, които имат лодки особено основани за тях. Освен това по време на тренировки вършим разнообразни комбинации и един и същи гребец може да тренира както в единична лодка /скиф/, по този начин и на двойка скул, по този начин и на четворка. “ – изясни разликата сред броя на състезателите и на лодките треньорът Миколас Масилионис. Освен, че е основен треньор на тима на Литва господин Масилионис води още и шест гребци от Узбекистан по стратегия за развиването на гребането, финансирана от Световната федерация по гребане.

= За тренировките =

Всеки ден гребците от Литва и Узбекистан влизат два пъти във водите на Гребния канал. Отделно от това вършат кросове, силова подготовка на гребни симулатори и фитнес уреди. Тренировъчните задания за всеки гребец са самостоятелни според от достиженията и от задачите, които са му сложени, изяснява Миколас Масилионис. За литовците Пловдив се оказва и късметлийският град в гребния спорт. След тренировките през 2023 година те са постигнали призови места на международното състезание по гребане – двойката скул при дамите /Доната Каралиене и Довиле Римкуте/ е със сребърен орден, а на единична лодка /скиф/ литовката Виктория Семкуте е на шесто място. „ Сега в Пловдив екипът ни се готви за Европейското състезание по гребане през април. След това са подборните надпревари в Люцерн за олимпиадата в Париж, както и самата олимпиада. Постигаме все по-високи резултати на тренировките, само че на съревнование – като на съревнование, надяваме се Пловдив отново да ни донесе добър късмет. “ – показа литовският треньор.

= Пловдивският принос =

Иван Попов – ръководител на Организационния комитет на интернационалните надпревари по гребане в Пловдив и заместител шеф на гребен клуб „ Хеброс “:

„ За българския гребен спорт е значимо да обменяме опит със мощни състезатели от целия свят. Тук на Гребния канал в Пловдив са се готвили състезатели от Украйна, Молдова, Китай, Съединени американски щати, Австралия, Балканските страни, както и доста европейски тимове. В момента с литовските и узбекистанските състезатели вършим общи тренировки. Така обменяме скъп опит. Важно е и че точно в Пловдив шест гребци от Узбекистан за първи път ще се допрян до високото спортно майсторство посредством Програмата за подкрепяне на гребането на Световната федерация по гребане. Разбира се гостуващите национални и клубни тимове носят на града ни финансови приходи. За Пловдив обаче тези визити са значими и с неизчислима интернационална известност, които носят за града ни. “
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР