От първия ден на своето назначение в София посланик Херо

...
От първия ден на своето назначение в София посланик Херо
Коментари Харесай

Румен Радев: България ще разчита на САЩ за модернизацията на Въоръжените ни сили

„ От първия ден на своето предопределение в София дипломат Херо Мустафа работи безрезервно и пламенно за развиване на политическия разговор и разширение на съдействие сред България и Съединени американски щати във всички области от съвместен интерес. “

Това разгласи президентът Румен Радев, който удостои с медал „ Мадарски конник “ първа степен Херо Мустафа – дипломат на Съединените американски щати у нас. Церемонията се състоя в Гербовата зала на „ Дондуков “ 2 в наличието на представители на българските институции, дипломатическия корпус и фамилията на американския дипломат.

В приветствието си президентът Радев съобщи, че висшето държавно отличие е израз на високата оценка за всеотдайната работа и безспорния персонален принос на дипломат Мустафа за развиването на стратегическото партньорство сред Съединени американски щати и България . Държавният глава акцентира, че стратегическият разговор сред България и Съединени американски щати е основал благоприятни условия за спомагателното структуриране на взаимните старания в редица значими области, като са реализирани съответни резултати и основни съглашения в областта на сигурността и защитата, мобилните връзки, научно-технологичното съдействие и енергетика.

„ Във фокуса на нашата взаимна активност беше и укрепването на върховенството на правото, битката с корупцията, с тероризма и проведената престъпност “ , уточни Румен Радев.

Президентът акцентира, че и отсега нататък България ще разчита на партньорството си със Съединени американски щати за модернизацията на Въоръжените сили и подсилване на отбранителните качества на Българската войска като резистентен поръчител за националния ни суверенитет.

Ръстът в двустранния стопански продан, който се равнява на 1.3 милиарда $, както и партньорството в областта на енергетиката и поддръжката, оказана на страната ни от Съединени американски щати при опасността от спиране на газовите доставки, също бяха откроени от президента.

„ В този световен подтекст, изпълнен с изключителни провокации, дипломат Мустафа и нейният екип бяха постоянно подготвени да окажат подпомагане и помощ, да работят с българските институции за намиране на устойчиви и взаимноизгодни решения, допринасящи за повече сигурност, непоклатимост и разцвет от двете страни на Атлантика, както и за по-добро, по-справедливо и по-„ зелено “ бъдеще “ , съобщи Румен Радев.

 Награждаване на Херо Мустафа
Награждаване на Херо Мустафа. Снимка: Президентство

Държавният глава акцентира също по този начин, че с дейното си присъединяване в голям брой събития и начинания – срещи с възпитаници, студенти, представители на гражданското общество, с културните, научни и бизнес среди, дипломат Мустафа е вдъхнала нов подтик във всеки аспект от двустранното съдействие .

„ Благодарение на нейния неналожителен и пряк метод, откровен интерес и почитание към българските обичаи и просвета, нейните апели за правдивост, достолепие, взаимност, взаимопомощ доближиха до необятен кръг от българското общество “ , означи още Румен Радев.

Посланик Херо Мустафа изрази признателност за висшето държавно отличие , което приема като удостоверение за сполучливото съдействие през последните три години и половина и знак на дълбокия и дълготраен съюз сред Съединени американски щати и България като другари, сътрудници и съдружници.

Посланикът също открои задълбочаването на съдействието в областта на защитата, енергетиката, стопанската система . Тя означи и напъните в областта на превоза, образованието и културата за усилване на връзките сред двата народа. Херо Мустафа съобщи също по този начин, че отпътува от страната ни, само че постоянно ще остане дипломат на българската просвета.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР