От първи септември Община Пловдив започва да назначава социални асистенти.

...
От първи септември Община Пловдив започва да назначава социални асистенти.
Коментари Харесай

Община Пловдив ще назначава лични асистенти от първи септември

От първи септември Община Пловдив стартира да назначава обществени асистенти. Според последните промени в закона за хората в неравностойно състояние, право на помощник имат българи с над 90% понижена работоспособност с право на компаньон и децата с увреждания, на които ТЕЛК е определила над 50%.

Пловдив

Повече от 10 години брачната половинка на Кольо Ботев се бори с заболяването на Алцхаймер. За да се грижи за Елисавета той кандидатства за обществен помощник.

За да стигат парите от пенсиите на двамата се постанова мъжът да работи на няколко места като оказва помощ и на други хора с тежки болести.

След измененията в закона Кольо Ботев ще може да съредоточи цялото си внимание в грижа за Ели.
Кольо Ботев - обществен помощник: До в този момент ходех и помагах още на човек или двама и у дома...и да ви кажа беше ми малко тежичко. Аз съм доста удовлетворен от тая стратегия, че към този момент съществува. Ще мога да я размърдвам пълноценно, ще й върша разтривки, ще мога да я разхождам. Тя има потребност от всичко това.
В Пловдив близо 2000 души имат право на новата обществена услуга. До в този момент обаче едвам 10% от тях са подали документи. Ако изберат тази услуга правоимащите ще би трябвало да се откажат от интеграционните добавки или различен тип обществена помощ, която сега взимат. Кандидатите да работят като обществен помощник не би трябвало да са осъждани по закона за домашното принуждение и да не са под забраняване. Може да бъдат назначени на главен или на втори трудов контракт.
Георги Титюков, зам.-кмет на Пловдив: Ние имаме терзания по отношение на хората, които желаят обществен помощник, само че не показват кой да бъде той.Веселина Ботева, Дирекция " Социално подкрепяне " Пловдив: Ще внимаваме, когато ги сортираме, тъй като въпреки всичко това са лица, които ще обслужват заболели хора, ще обслужват по домовете им, което значи, че би трябвало да им имаме огромно доверие на персоналните асистенти, които са външни за фамилията.
Социалните асистенти получават минималната работна заплата и това прави работата им неатрактивна. Кандидатстват нормално родственици от най-близкия кръг на болния.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР