От парламентарната група на Веселин Марешки - Воля зависи дали

...
От парламентарната група на Веселин Марешки - Воля зависи дали
Коментари Харесай

От Марешки зависи дали Главчев ще остане председател на парламента

От парламентарната група на Веселин Марешки - " Воля " зависи дали Димитър Главчев ще остане ръководител на Народното събрание на следващия ден. Българска социалистическа партия съумяха да съберат 80 подписа за оставката му и тя ще бъде точка първа в утрешното съвещание на Народното събрание.

ГЕРБ имат 95 народни представители, а съдружните им сътрудници от " Обединени патриоти " - 27. Общият брой на депутатите им е 122 (от 240 в парламента), при нужни 121 гласа, с цел да резервира Главчев поста си. Ако двама депутати от болшинството отсъстват, което се случва непрекъснато, поради командировки и болнични, Главчев може и да загуби поста си при втория опит на Българска социалистическа партия. Тук идва и ролята на партия " Воля ", която има 11 места в Народното събрание.

" Това не е наша тематика сега. Когато искахме оставките и казахме, че би трябвало да има избор на съмнение всички ни споделяха, че сме простаци и нищо не зависи от нас. Не сме взели решение ", сподели ръководителят на " Воля " Веселин Марешки добави, че " никой не е пристигнал да работи, а се занимават с нелепости като в детска градина ". " Трябва да има оставка на Иво Христов, тъй като Димитър Главчев не е нарекъл 80% от жителите дебили ", сподели още Марешки.

Българска социалистическа партия имат 80 депутати. Депутати от Движение за права и свободи също поставиха подписи под подписката за оставката. Партията има 25 места в Народното събрание и общият им брой е 105. Към тази численост може да се добави и самостоятелният Ангел Исаев, който макар, че беше изпъден от групата на Държавно стопанско предприятие, гласоподава постоянно с тях.

" Позицията ни е, че ще подкрепим ръководителя на Народното събрание Димитър Главчев. Ще гласуваме против желаната му оставка ", заявява Явор Нотев ( " Обединени патриоти " ). От групата му нямали никакво съображение да снемат доверието от ръководителя на Народното събрание. Позицията ни се показва в оценка на обстановката като общоприет случай от пленарната зала, сподели Нотев. Според него казусът има своето решение в правилника на Народното събрание. Нотев, който е заместник-председател на Народното събрание, не отговори на въпрос, по какъв начин той би санкционирал Нинова, в случай че ръководи съвещанието следователно.

Димитър Главчев не трябваше да си изпуска нервите, разяснява и министър председателят Бойко Борисов на инспекцията на източната дъга на Софийския околовръстен път, представен от " Фокус ". Групата на ГЕРБ заявява, че стои зад Главчев.

До гласуването на оставката се стигна, откакто ръководителят на Народното събрание Димитър Главчев изгони водача на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова от съвещанието на Народното събрание в сряда и наказа депутата от левицата Антон Кутев с премахване от две съвещания. Това стана, до момента в който Нинова четеше декларация от името на партията, откакто Народното събрание отхвърли да изслуша премиера Бойко Борисов по искане на Българска социалистическа партия. По-късно от Българска социалистическа партия обясниха, че декларацията на Българска социалистическа партия не е била авансово готова, а Нинова е импровизирала. Тя беше изгонена поради " засегнатост на Народното събрание и членове на Министерския съвет ", а Кутев - за реплики от залата. Веднага по-късно левицата изиска оставката на Главчев.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР