От отговор на енерийното министрество става ясно, че противно на

...
От отговор на енерийното министрество става ясно, че противно на
Коментари Харесай

Няма официална заявка за оборудването от АЕЦ Белене

От отговор на енерийното министрество излиза наяве, че обратно на всички изказвания по какъв начин Киев има намерение да вземе на пазарни цени оборудването пза АЕЦ " Белене ", Украйна въобще не е отправяла публично искане към нито една институция в България. Това се оповестява в писмо на енергийния министър Румен Радев до Народното събрание. 
Питането до Радев е от началото на месеца, когато министър председателят акад. Николай Денков, преди идването на украинския президент Володимир Зеленски у нас съобщи, че Украйна счита да си построи АЕЦ с нашето съоръжение, купени от " Атомстройекспорт ". 
" При инспекцията в автоматизираната система за ръководство на документооборота на Министерството на енергетиката за интервала 2 август 2022 година - 06 юни 2023 година не е открита налична информация за постъпило искане от страна на Украйна за изследване възжожността за покупка на оборудването за АЕЦ " Белене ". За задачите на сегашния отговор беше изискана информация от НЕК. От сдружението осведомят, че в НЕК няма информация за сходно искане от страна на Украйна ". Това е точната информация от енергийния министър, представена от медиите. 
Междувременно пред БТВ министър Радев съобщи по отношение на концепцията за продажба на оборудването за АЕЦ " Белене " на Украйна, че НЕК би трябвало да обезпечи съответна и професионална експертиза. " Продажбата на техниката, съхранявана на площадката на АЕЦ " Белене ", не е самоцел за новото държавно управление ", сподели той. 
По думите му ще се вземе поради и фактът, че част от това съоръжение може да се употребява и от АЕЦ " Козлодуй ".
Във връзка с добива на газ в Черно море Радев сподели, че имаме задоволително съображение за действителен изследователски сондаж в най-малко едно от находищата на газ в българската акватория. То е за 5 милиарда кубични метра годишно. 
Според Радев става дума за две залежи. Едното е с капацитет от 8 милиарда куб. метра годишно. Пробите към този момент са сухи, т.е., не е стигнато до находище. >
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР