От организацията Четири лапи настояват за оставки в Българската агенция

...
От организацията Четири лапи настояват за оставки в Българската агенция
Коментари Харесай

Четири лапи искат оставки в БАБХ заради незаконното клането на птици

От организацията " Четири лапи " упорстват за оставки в Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) поради противозаконното кръвопролитие на птици в столичния зоопарк.

Организацията излезе с позиция, в която са безапелационни, че и нспекторите на организацията са надвишили пълномощията си изземайки и умъртвявайки близо 130 екзотични птици, настанени в столичния зоопарк, поради подозрения за птичи грип. Инспекторите нарушили и определение на Административен съд - София , който е постановил прекъсване на заповедта за умъртвяване на птиците.

" Четири лапи " показват и съществени подозрения по отношение на достоверността на пробите за птичи грип . За всички тези нарушавания от организацията към този момент са подали сигнал до прокуратурата.

Организацията започва онлайн петиция с искане към министъра на земеделието и горите Румен Порожанов. Искането е за оставка на изпълнителния шеф на организацията по сигурност на храните доктор Дамян Илиев.

Според представители на " Четири лапи " некомпетентните и арогантни дейности на инспекторите от Областна дирекция по сигурност на храните са неприемливи за представители на държавна институция. От " Четири лапи " са безапелационни и че не за първи път чиновници на Българска организация по сигурност на храните умъртвяват изцяло здрави животни в нарушаване на настоящите законови разпореждания, като напомнят случай от края на 2016 година, когато от организацията иззеха поради липса на документи при превоз и умъртвиха четири избавени от кръвопролитие коня и две кучета.

 БАБХ умъртви над 100 птици, няма данни да са били заболели
БАБХ умъртви над 100 птици, няма данни да са били заболели

Евтаназирани са и птици от предпазен вид…

Припомняме, на 20 февруари митничари на Граничен контролно-пропусквателен пункт " Дунав мост 2 " задържаха животни , транспортирани в неприятни условия и без нужните ветеринарномедицински документи. Става въпрос за над 100 екзотични птици, както и мечета и алпаки. Още на същия ден с предписание на Регионална ревизия по околна среда и води в Монтана животните са настанени в Зоологическа градина - София в качеството й на избавителен център, за установяване на видовия състав заради основателни догатки, че измежду животните има и такива, предпазени от Вашингтонската спогодба.

На 23 февруари инспектори от софийската БАБХ посещават зоопарка и афишират, че имат заповед птиците да бъдат умъртвени, защото евентуално произлизат от страна от Европейски Съюз, в която има регистрирани случаи на птичи грип. Служителите на организацията обаче не са позволени в карантинното помещение в зоопарка, където са настанени птиците, а още същия ден към Административен съд - София е подадено искане за прекъсване на осъществяване на заповедта за умъртвяване.

Междувременно е открит притежателят на животните, който демонстрира документи за покупката им от Унгария - страна, в която няма случаи на птичи грип от есента на предходната година. В края на работния ден на 23 февруари до ОДБХ-София по факс е изпратено определението на Административния съд, с което се стопира осъществяването на заповедта за умъртвяване на птиците.

На 26 февруари, понеделник, екип от трима инспектори на Областна дирекция по сигурност на храните - гр. София, управителен от началника на отдел " Здравеопазване на животните " доктор Емил Славев, още веднъж посещава зоопарка и след извънредно надменно държание иззема настанените там 124 бр. птици от разнообразни типове. След изземането на птиците от столичния зоопарк, те са откарани в животновъден обект в радомирското село Владимир и са умъртвени в газови камери от инспекторите на ОДБХ-София , което се допуска, че би трябвало да е хуманно.

На 27 февруари в зоопарка е осъществена нова инспекция от инспектори на ОДБХ-София и е връчено наставление за премахване на административни нарушавания. Малко по-късно на уеб страницата на Българска организация по сигурност на храните е оповестена информация, че зоопаркът е подложен под карантина , поради позитивна проба за птичи грип у две от умъртвените птици. Пробите са били взети от 4 от животните след тяхното умъртвяване, като позитивният резултат е разгласен много преди приключване на нормалния период за приемане на разбор. До края на деня не е връчена заповед за слагане на зоопарка под карантина, такава идва едвам в края на идващия ден. Същевременно от Министерство на земеделието и храните афишират, че стартират инспекция на дейностите на БАБХ след сигнали на жители и неправителствени организации.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР