От октомври лекарствата за диабет ще се изписват само с

...
От октомври лекарствата за диабет ще се изписват само с
Коментари Харесай

Здравният министър: Преекспонира се със замърсяването нa Черноморието

От октомври медикаментите за диабет ще се изписват единствено с електронна рецепта, на този режим ще са и всички антибиотици. Хинков чака сериозен прогрес, изключително в битката с антибиотичната устойчивост. Ще престане това всеобщо потребление на антибиотици а потребност и без потребност от лаици, счита той. Трябва да се намерения и за контрола на аптеките, които продават антибиотици без рецепта.

Хинков се оплака, че бил подложен на „ огромна офанзива “ от профсъюз „ Защита “. „ Ако има коли за спешна помощ, значи има водачи, в случай че няма медицински екипи, това е огромен проблем “, съобщи той по отношение на обвиняванията за дефицит на водачи в Спешната помощ. Правим всичко допустимо да увеличим заплатите на целия личен състав. Ако приемем настояванията на водачите ще се понижат маржовете сред здравна сестра и водач в незабавната помощ “, съобщи министърът. Изтъкна, че главната им заплата става 1500 лева, а като се постави и клас, и други натрупвания, тя ще стигне 2000 лева Според него в никакъв случай няма да има опашка от искащи да работят в Спешна помощ. „ Цялата система се нуждае от доста дълбока смяна. Системата би трябвало да е учредена на същински парамедици “, счита Хинков. Според него парамедикът би трябвало да е водещ, а не лекарят или фелдшерът – в този момент системата била доста остаряла и изхабява лекарския труд.

Хинков съобщи, че доктор с две специалности ще взима 3300 лева „ Това са съществени заплати, по-късно има клас. Специалист по здравни грижи 2245 лева Говорим за едно нарастване, което идва с помощта на едни положителни планове във финансовото министерство и внезапно стартират митинги. Години наред нямаше никакви нараствания в доста браншове и доста специалности. Има големи диспропорции. Ако един доктор работи в незабавна помощ, той се деквалифицира “, разяснява министърът.

„ Доходът е въпрос на персонална самодейност. Един експерт работи, преглежда. Как се разпределят вътре в болничното заведение тези приходи, по какъв начин се разпределя приходът от избор на екип, това е нещо, което съм си сложил за цел да ревизира, да проучвам, да видя да се понижи доплащането от страна на пациента “, сподели Хинков на въпрос за високите приходи, регистрирани в декларациите на някои болнични шефове. Според него приходите може да са огромни в случай че експертите работят на няколко места и да вземем за пример оперират в допълнение. Парите не били от заплата.

Той съжали, че средствата за здравно осгигуряване на са задоволително. Парите на здравната каса не стигат. На всичко от горната страна се разпределят незаслужено, тъй като голяма част отиват за медикаменти “, съобщи министърът. Като проблем посочи и реекспорта на медикаменти. Не мога да се боря с регулация от Европейски Съюз. Трябва да се откри салдото – в случай че има задоволително медикаменти за наша упротреба, тогава да се позволи реекспорт. Това значително е престъпен проблем “, съобщи Хинков.

 

24chasa.bg
Източник: bunt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР