От Община Варна и Информационно обслужване АД отрекоха за наличие

...
От Община Варна и Информационно обслужване АД отрекоха за наличие
Коментари Харесай

Отрекоха пробив в системата за електронен прием в училища и градини във Варна

От Община Варна и " Информационно обслужване " АД отхвърлиха за съществуване на пробив и приключване на персонални данни от системата за електронен банкет в учебни заведения и детски градини във Варна.

Ето какво гласи публично известие изпратено от Община Варна:

" Няма приключване на персонални данни от базата данни на Електронния банкет Община Варна, оповестяват специалисти от „ Информационно обслужване “ АД, които поддържат системата.

Тя е конфигурирана и предпазена от неоторизиран достъп на сървър на Община Варна. Достъпът до системата за банкет е с вписване на родител по ЕГН и номер на персонална карта, като за верността на данните се прави инспекция в Локална база данни „ Население “ на общината. "

Официалното мнение на Община Варна и Информационно обслужване АД обаче не кореспондира с това, че достъпът до двете системи за електорнен банкет в учебните заведения - https://school.is-vn.bg/ и в детските заведения - https://dg.is-vn.bg/ продължава да е блокиран/спрян даже и 30 минути след формалният отговор.

Изпратените до Moreto.net скрийншотове с персонални данни на деца, както и в детайли изложение на метода на " хакване " на системата също не кореспондират с формалното мнение на специалисти от „ Информационно обслужване “ АД, които поддържат системата.

Допълнение: Достъпът до едната система към този момент е възобновен.

" Дупката " в системата на практика разрешава достъп до данни като се прескочи наложителното идентифициране на запитващия - въвеждане на ЕГН и персонална карта на родител/настойник на детето. /moreto.net
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР