От няколко месеца Домът за медико-социални грижи във Варна предлага

...
От няколко месеца Домът за медико-социални грижи във Варна предлага
Коментари Харесай

Мобилна група медицински специалисти помага на семейства с недоносени бебета или деца с увреждания

От няколко месеца Домът за медико-социални грижи във Варна предлага услуга в помощ на родителите, които имат недоносени бебета или деца с увреждания. Мобилна група от медицински експерти посещава фамилиите и на място прави прегледи, образования и назначава лекуване на децата. Така специалистите оказват помощ на родителите освен умерено да отглеждат децата си, само че и да избегнат решението да дадат детето си в институция. Услугата, предлагана от вкъщи, е безвъзмездна.



" Какъв цвят е топката?

- Кажи на Биби.

- Синя!

- Точно по този начин.

- Ти си доста мъдро момченце.

- Леко с крачетата идваш при Биби.

- Внимателно! Браво! Страхотен си! ”

Това е единствено едно от децата, с които работят медицинските експерти в Дома за медико-социални грижи във Варна. Той се споделя Андрей и е на две годинки. Роден е недоносен и е имало възможност въобще да не проходи.

" С него изминахме доста дълъг път. Като се стартира от едно държане на главичката, а сега към този момент е на стадий, в който изминава 20-30 независими крачки ", изясни Биляна Неделчева, рехабилитатор.



Биляна Неделчева е част от мобилния екип, който посещава децата в домовете им. Така се среща с Теодора, която забелязала, че синът ѝ има проблеми със стойката.

" Направи няколко извършения с него и видя, че би трябвало да се вършат извършения за сядане, за пълзене… Говорихме с логопеда и тя попита какви звуци издава, по какъв начин се храни. Мина прегледа и бяхме записани за идната седмица ", сподели Теодора Кирова.

" Да дадем насоки по какъв начин вярно в домашна фамилна атмосфера биха могли да подтикват двигателното развиване на децата си. Друго, с което бихме могли да бъдем потребни, е по какъв начин в чисто битов проект средата да се приспособява по метод, който също може да подкрепи двигателното развиване на децата ", посочи Биляна Неделчева, рехабилитатор.

" Вече в края на рехабилитацията можеше да се изправя самичък, т.е. имаше независим седеж, стартира да се изправя по мебелите и малко по-малко да пълзи и в този момент ни следва да дойдем за повторно за упражнвния за прохождане ", описа Теодора Кирова.

Логопеди работят с бебетата и децата. Те съветват майките по какъв начин вярно да кърмят, да захранят детето и дават насоки за извършения и разтривки, които да контролират работата на челюстта.

" Това е извънредно значимо, тъй като логопедите се намесваме в извънредно ранна възраст, още в кърмаческа. Това е предварителна защита за един предстоящ верен диалект. Много е значимо да се реши тази съгласуваност, която е сред дишане, сукане и преглъщане ", акцентира Галина Добролевска, логопед.

Домът за медико-социални грижи е лековит комплекс, който годишно се посещава от близо 500 деца от цялата страна. Той е единственият в страната, където се предлага тази услуга и която е изцяло гратис.

" Идеята е на място да преснесем огромна част от медицинските операции и услуги, които е допустимо, несъмнено, да се правят в домашна среда, с цел да предотвратим отчаянието на родителите и да вземат решение да се разделят с детето и да го настанят в институция ", съобщи доктор Стефка Джанкова, шеф на ДМСГД-Варна.

" По-голямата част от проблемите, с които се обръщат към нас фамилиите, са двигателни, изоставащи и логопедични проблеми. Имаме и две три деца, за които осигурихме консулти със експерти ", изясни Веселина Николова, координатор на мобилната група.

Мобилните екипи могат да бъдат потребни и в случаите, когато детето има по-сериозни медицински потребности.

" Например едно дете, което се храни с назогастрална сонда може умерено да бъде гледано в домашна, откакто ние имаме ангажимент сондата, когато би трябвало, да обучим родителите по какъв начин става храненето или пък има деца, които са неподвижни на легло - по какъв начин да се обработва раната на място ", сподели доктор Стефка Джанкова, шеф на ДМСГД-Варна.

Ежедневната работа на медицинските експерти демонстрира, че при над 25 % от рехабилитираните деца се реализира цялостно излекуване, при към 70 на 100 се регистрира доста усъвършенстване и единствено при по-малко от 5 % няма резултат, само че и няма утежняване на признаците.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР