От няколко дни стенограмата от заседанието на Съвета за електронни

...
От няколко дни стенограмата от заседанието на Съвета за електронни
Коментари Харесай

В "кухнята" на СЕМ: Махленска разправия и неколегиалност

От няколко дни стенограмата от съвещанието на Съвета за електронни медии (СЕМ), състояло се на 7 август, провокира любознанието в интернет. " Дневник " разгласява част от нея (пълната й версия можете да видите тук). Как и в каква атмосфера работи медийният регулатор е значимо, тъй като на него му следва идната седмица да вземе значимо решение - дали ще уволни генералния шеф на Българското национално радио Светослав Костов след абсурда за оказания му политически напън за събаряне от ефир на водещата Силвия Великова и за невижданото прекъсване на излъчването на стратегия " Хоризонт " за 5 часа.

На съвещанието на 7 август участват Бетина Жотева, Галина Георгиева, Ивелина Димитрова, Розита Еленова и ръководителят София Владимирова. Дневният ред включва избор на юриста Христо Томов за член на Управителния съвет на Българска национална телевизия по предложение на генералния й шеф Емил Кошлуков, отчет на дирекция " Обща администрация " по отношение на издаване на актове за определяне на обществени вземания и точка " Разни ". По последната точка се разискват командировките в чужбина.

София Владимирова: Колеги, остана да вземем решение за трите следващи командировки. Първата, която следва е подгрупата на ЕРГА за 26 и 27 септември. Както госпожа Жотева посочи и предишният път те са на експертно равнище.

Бетина Жотева: Първата командировка, която приехме беше за 3-5 септември, която към този момент е гласувана. Следващата командировка, която би трябвало да се гласоподава е на 26 и 27 септември. Това е Подгрупа 3 за директивата, където предлагам да отиде госпожа Белчева.

София Владимирова: Има ли други оферти за тази командировка?

Розита Еленова: Аз ще гласоподавам изрично " срещу " толерирането на госпожа Белчева, за която към този момент няколко пъти съм се изказвала. Тя не е била на работа към два-три месеца, не подкрепя работата на съветниците в интернационалната активност, отхвърля да работи директно със съветниците, с изключение на с ръководител и основен секретар и намирам изпращането за извънредно несвоевременно и недалновидно. Моите почетения към госпожа Жотева, ние сме й делегирали тази отговорност да обмисля какво да се посещава. Но госпожа Белчева преди малко се е върнала от неплатен отпуск, който си взема постоянно всяка година, няма отношение към медийните въпроси. И още веднъж да бъде изпратена в командировка, без да знаем каква визия тя ще показа.......не считам, че е подходящо. Нека да гласуваме да отиде някой, само че за госпожа Белчева можем да обмислим малко повече какво ще се случи.

Бетина Жотева: Уважаема г-жо Еленова...

Розита Еленова : Може ли да довърша, по този начин...

Бетина Жотева: Не, не може да довършите, тъй като говорите откровени нелепости, безусловно сте неподготвена и безусловно не разрешавам индивида, който прави извънредно толкоз доста работа за интернационалната част, за която Вие " поема нямате ", викат сърбите, да се изказвате по този метод постоянно на съвещания. Просто няма да стане. Направих си труда, тъй като Вие минахте всякаква граница да извадя всички интензивности на госпожа Белчева за всяко едно нещо. Сега ще прочета, има документи и откакто Вие не разбирате от нещо, безусловно не Ви поучавам да се изказвате, тъй като не си припомням кой беше на госпожа Еленова ресора, защо дава отговор Еленова...

София Владимирова: Г-жа Еленова дава отговор за лицензиране.

Розита Еленова: Г-жо ръководител, това ниско равнище ще продължи ли....................

Бетина Жотева: Не ми обяснявай какво ниско равнище да продължава или няма да продължава. Вие просто на всяко съвещание намирате мотив да критикувате интернационалната активност. Нещо, от което нямате безусловно никаква визия и никаква експертиза, и Ви поучавам да не го вършиме, тъй като изглеждате неуместно...

София Владимирова: Моля Ви да поддържаме естествен звук.

Бетина Жотева: Няма естествен звук тук. Писна ми съвещание след съвещание моите хора да се подлагат на критика и моят сектор да се подлага на критика. Не си припомням някой от нас да е приказвал за вашия лицензионен сектор по какъвто и да било мотив, с цел да обяснявате вие какво работи Белчева и какво не работи Белчева. Вие нямате визия какво работи Белчева, тъй като не разбирате нищо. Разбирате ли ме, нищо от интернационална активност, просто тъй като нямате сходна подготовка. Сега ще Ви обясня едно по едно....

София Владимирова: Нека не използваме нападки между тях.

Розита Еленова: Няма да чувам под тази форма......

Бетина Жотева: Ама каквото желаете правете, просто Ви споделям, че когато не сте готова....

Розита Еленова: Ще си изтриете ли думите, както нормално?

Бетина Жотева: Не, няма да ги изтрия, ще ги оставя такива каквито са, безусловно съм сигурна, тъй като аз приказвам за смяна на този протокол откогато съм член на Съвет за електронни медии.

Розита Еленова: .....за да не се разгласяват грубите думи, които Вие казвате на съветниците!

Бетина Жотева: Вие желаете всичко да участва. Вие не може да си позволявате на всяко съвещание да критикувате интернационалния отдел, а аз да нямам право да се защитя. Ще се защитя. Има написано всичко каквото госпожа Белчева е свършила. Благодаря, че госпожа Кирковска се включи. Международната активност си върви доста добре, а това, че Вие сте некомпетентна въобще не значи, че интернационална активност няма, и по тази причина Ви поучавам да престанете да говорите за това кой каква работа прави в интернационалната част.

Съветвам Ви не говорете, тъй като се излагате. Нямате подготовка, в никакъв случай не сте се занимавали с интернационална активност, нямате визия защо става въпрос...

Розита Еленова: Г-жо Владимирова, какъв брой би трябвало да бъда обиждана, с цел да бъде госпожа Жотева спряна..

София Владимирова: Апелирах да няма персонални нападки...

Бетина Жотева: Няма персонални нападки...

Розита Еленова: Как да няма персонални нападки?

Бетина Жотева: Г-жа Еленова би трябвало да престане с персоналните нападки към хората, към единственият човек, който до в този момент се занимава с интернационална активност, в този момент към този момент има двама. Когато госпожа Еленова престане с персоналните нападки към госпожа Белчева, основани Господ знае на какви комплекси, не знам, тогава няма да имаме разправии.

София Владимирова: Молбата ми е да няма персонални нападки към който и да е от администрацията.

Розита Еленова: ......към мен имаше към пет минути.

Бетина Жотева: Това е ситуацията. Мога да изчета какво е направила госпожа Белчева. Така че гласувайте каквото желаете, каквото не желаете, г-жо Еленова, просто не се изказвайте за интернационалната част, тъй като всякога ще бъде по този начин. Всеки път, когато си отворите устата за нещо, от което в действителност нямате никаква визия, ще бъде по този начин.

София Владимирова: Има право да каже това, което мисли.

Бетина Жотева: Тя го споделя на всяко съвещание и аз на всяко съвещание мълча. Този път не мълча. Нали желаете протоколи, вижте протоколите какъв брой пъти съм Ви опонирала за интернационалната част, нула. Сега Ви възразявам за първи път и Ви споделям, че по този начин ще бъде всякога щом си отворите устата да критикувате интернационалната част. Всеки път.

София Владимирова: Моля ви, сътрудници, да сложим завършек на това. Предлагам да се гласоподава командировката на госпожа Белчева за 26 и 27 септември.

Розита Еленова: Г-жо, Владимирова, би трябвало да ми дадете думата.

София Владимирова: Искате ли думата, г-жо Еленова?

Розита Еленова: Да, несъмнено.

София Владимирова: Добре, заповядайте.

Бетина Жотева: Като свърши, ми се обадете.

(Бетина Жотева напуща залата.)

Розита Еленова: ....................нека да продължим.

София Владимирова: Добре, сътрудници, по този начин или другояче на дневен ред е командировката, която разясняваме за 26 и 27 септември. Предложението е за госпожа Белчева. Моля, който е " за " да пътува госпожа Белчева, да гласоподава.

(Бетина Жотева влиза в залата.)

Решение:

Съвет за електронни медии реши с 4 (четири) гласа " за " и 1 (един) глас " срещу " (Розита Еленова): командирова Мария Белчева в Брюксел на 26 и 27.09.2019 година, за присъединяване в съвещание на ЕРГА.



Любопитно е и по какъв начин протича изборът на член на Управителния съвет на Българска национална телевизия. Христо Томов беше препоръчан от Кошлуков поради влошеното финансово положение на малкия екран. " Имаме нужда да предоговаряме поредност от контракти, към този момент получаваме предложения, нотариални каузи са заведени ", аргументира се генералният шеф. Ето тази част от стенограмата:

София Владимирова: Колеги, предлагам по прилика на избора на управителния съвет на БНР ще дам думата на господин Кошлуков да показа претендента за член на управителния съвет, по-късно на него, в случай че желае де добави представянето, в случай че има въпроси от членовете на Съвета и гласоподаване на одобряването.

Г-н Кошлуков, имате думата.

Емил Кошлуков: Благодаря Ви, г-жо ръководител. Запознати сте с биографията на Христо, тя е пред Вас. Причината да го избера за член на УС на Българска национална телевизия е, от една страна положението на малкия екран, в която ни би трябвало повече правна експертиза, имаме нужда да предоговаряме поредност от контракти, допускам, че ще има потребност от правна помощ, към този момент получаваме нотариални предложения, каузи са заведени, ще имаме много потребност от експерти, от адвокати, които да ни оказват помощ в тази обстановка. Това, което следя от практиката до момента, ние продължаваме да позволяваме много неточности, за които вие ни санкционирате по редица тематики и се надявам да дадем малко по-добро правно оглеждане на всички наши решения, дейности и на работата ни като телевизия. Тук ще ни
би трябвало също такава експертиза, с цел да може да съблюдаваме закона по-добре. Трето, той е взел участие в работата на Българска национална телевизия преди години като външен специалист, има значителен опит с преструктурирането на малкия екран. Подозирам процеси, които ще се изправят пред нас, също ще ни би трябвало тази експертиза, с оглед усъвършенстването на активността ни, тъй че, това бяха моите причини да предложа пред вас неговата кандидатура.

София Владимирова: Благодаря Ви, господин Кошлуков. Г-н Томов, желаете ли да допълните нещо?

Христо Томов: Здравейте на всички. Г-н Кошлуков беше обстоен. Това, което бих могъл да допълня е, че виждам своето място там с оглед законосъобразното съблюдаване на активността на управителния съвет и на генералния шеф. Виждам, че управителният съвет се отнася много съществено към спектъра от въпроси, които са през днешния ден на дневен ред. Във всички тези неща къде повече, къде по-малко постоянно има правни детайли и въпреки всичко като правист, който има двадесет години процедура, мисля че мога да бъда потребен в тази си част на управителния съвет и несъмнено на генералния шеф, с цел да може да вървим както се споделя по закон.

София Владимирова: Благодаря Ви, господин Томов. Г-жо Жотева, имате ли въпроси?

Бетина Жотева: Не. Оправяйте се. Само това мога да ви кажа. Знаете доста добре историята, през която минава Българска национална телевизия и хората в нея, и е хубаво, че има правист в управителния съвет. Аз персонално постоянно намирам наличието на юристите за извънредно досадно, само че извънредно належащо, тъй като те постоянно намират нещо да кажат нещо наобратно, само че пък без тях не е допустимо. Така че добре пристигнали в тази каша и триумф Ви искам.

Христо Томов: Благодаря, ще се постараем да помогнем с каквото имаме като познания и опит.

София Владимирова: Г-жо Димитрова.

Ивелина Димитрова: Г-н Томов дава отговор на условията, формалните условия само че закона, такова е мнението на нашата администрация. Въпросът ми е имате ли въпреки всичко по-конкретен опит в качеството Ви на правист, обвързван с електронни медии, с тази сфера, аз мисля че това е значимо. Телевизията, изключително публичната е нещо доста характерно и ми се коства, че съществуването на подобен опит е значимо.

Христо Томов: Конкретен опит с снабдители на такива услуги аз съм имал преди време с Българска национална телевизия, от там съм потърсен като съветник, като консултант, като юридически асистент по отношение на организацията и усъвършенстването на организацията и структурните промени, които на тогавашния стадий се считаше, че би трябвало да бъдат направени. Иначе нямам някакви спомагателни чисто медийни връзки и с съвещания в тази област, само че намирам, че обстановката, в която се намира Българската национална телевизия може би в доста случаи се повтаря и в частните корпорации, частният бранш и в това отношение имам опит като човек, който е полагал нужните старания и консултация да управлява и да подкрепя активността на мениджърите на частните сходни
структури юридически лица с оглед вземането на някакво вярно решение, търсене на някакъв вид за теоретическото решение на даден проблем и неговото практическо приложение, тъй като въпреки всичко на доктрина е едно, само че когато човек би трябвало да го приложи на процедура се сблъсква с редица компликации някой път забележими, някой път не, и в този смисъл мога да кажа, че да, ненапълно в тази част, без значение дали е особено оператор самото образуване на процесите и метода на предоговаряне на връзки са неща, които съм работил и съм се занимавал.

Ивелина Димитрова: Защото ресорите в управителния съвет, въпреки всичко са условни, цялата активност на малкия екран минава през управителния съвет.

Христо Томов: Така е.

Ивелина Димитрова: Няма по какъв начин да се произнасяте единствено по чисто правни въпроси.

Христо Томов: Разбира се.

Ивелина Димитрова: Казахте, че сте бил давал препоръки в кой интервал?

Христо Томов: През 2011 – 2013 година.

Ивелина Димитрова: Направи ми усещане в писменото ревю на генералния шеф, че вие най-много, дружно с него и естествено с другите звена ще работите по ограничения за превъзмогване на финансовия недостиг. Чувствате ли се квалифициран в тази посока, имате ли някаква визия въпреки и първична?

Христо Томов: Да, нямам детайлна визия какво се случва в националната телевизия, това ще бъде предмет на запознаване с нещата. Имам увереността, въпреки всичко 11 години работих в Министерството на финансите и по стичане на длъжността, която съм заемал там са обсъждани такива въпроси, които са чисто финансови, бюджетните взаимоотношения, финансовата дисциплинираност. Мисля, че в тази посока също бих могъл да бъда потребен в активността на управителния съвет.

Ивелина Димитрова: Благодаря Ви за отговорите.

София Владимирова: Г-жо Георгиева.

Галина Георгиева: Благодаря. При всички изчерпателни отговори нямам въпроси. Пожелавам триумф.

Христо Томов: Благодаря Ви. Ще е нужен.

София Владимирова: Г-жо Еленова.

Розита Еленова: Г-н Томов, сред нас няма разграничителна линия, ние сме сътрудници и бихме желали Вашето място да е в борда на Българската национална телевизия, да откриете своето място, да разгърнете професионалните си благоприятни условия. Аз съм уверена, че щом господин Кошлуков предлага, има визия за вашето място. За мен е значимо да зная отношението ви към публичната медия, каква би трябвало да бъде визията, мястото на
публичната медия в обществото? В тази посока, в случай че имате своите мисли, които бихте споделили със Съвета, за мен ще бъде прелестно да ги обменим?

Христо Томов: За мен визията на публичната телевизия би трябвало да продължи да се развива в границите, в които законът е маркирал. Аз считам, че тъкмо Българската национална телевизия, това междинно звено, което съществува сред корпоративните малките екрани, които излъчват излъчвания и ползите на обществото. Всъщност това е малкия екран, която би трябвало да отговори на всички национални потребности, на всички обществени тематики, които се задават от обществото, да толерира етническата толерантност, да толерира изявленията, разискванията по разнообразни диспути – стопански, културни, просветителни, политически, обществени, защото това е част от живота на нашето общество. В него има проблеми най-различни, всекидневни и те би трябвало да бъдат предмет на чуваемост и на гледаемост на тези връзки, да бъде ориентирана към една просветителна в случай че щете самодейност. Подпомагане на български създатели в тази тенденция, отбраняване на национални културни полезности, които имаме като народ, да ги покажем на хората и не на последно място ми се коства усилване на ролята на дребните обитаеми места. Като че ли там хората също си имат проблеми, имат си своите компликации, тези неща би трябвало да бъдат
съгласно мен да им бъде дадена самодейност и идея на показ да се изложат.

Розита Еленова: Благодаря на господин Томов за отговора. За мен е значимо хората, които работят в публичната медия, да имат отношение към цялостната задача, за която носят отговорност всички. Това е от мен, благодаря.

Христо Томов: И аз благодаря.

София Владимирова: Г-н Томов, Вашата биография е красноречива. Тя е пред нас. Тя е обвързвана с правото и финансите, които, както акцентира и генералният шеф, са от особена значителност в сегашния миг, без несъмнено да подценяваме мястото на програмата поради, която точно съществува Българската национална телевизия. Аз нямам въпроси, поисквам Ви сполучлива работа, да бъдете обективен коректив на генералния
шеф и да бъдете в негова помощ и в помощ в действителност на Българската национална телевизия. Присъединявам се към думите на сътрудниците – за нас е значимо управителното тяло на публичния снабдител с цялата си отговорност да подхожда към дилемите и за жалост тежките проблеми, които сега стоят пред Българска национална телевизия. Надявам се, че при идната ни среща на доклада обстановката ще е малко по-ведра. Колеги, знаете че
членовете на управителния съвет се гласоподават с квалифицирано болшинство, апелирам който е за одобряването на господин Томов като член на управителния съвет на Българската национална телевизия да гласоподава.

Решение:

Съвет за електронни медии реши с 4 (четири) гласа " за " и 1 (един) глас " въздържал се " (Ивелина Димитрова): Утвърждава като член на Управителния съвет на Българска национална телевизия Христо Томов, считано от 08.08.2019 година Съгласно член 38, алинея 2 от Закона за радиото и малкия екран обжалването на решението на Съвет за електронни медии за избор на членовете на управителния съвет на Българска национална телевизия не стопира осъществяването му.

София Владимирова: Г-н Томов, честито.

Христо Томов: Благодаря.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР