От ново събитие с изненадваща концепция CineLibri се превърна в

...
От ново събитие с изненадваща концепция CineLibri се превърна в
Коментари Харесай

Книгата или филмът? И двете, моля

От ново събитие с изненадваща идея CineLibri се трансформира в пълноценна част от културния плакат. Международният кино-литературен фестивал, проведен от издателство " Колибри ", стартира тази събота в зала 1 на НДК с провокативния нов филм на Пол Верховен " Бенадета " . Еротичният трилър на именития 83-годишен нидерландски режисьор, прочут с филми като " Зов за завръщане ", " Първичен инстинкт " и " Ел ", беше посрещнат с спорни мнения, а в края на предходната седмица присъединяване му на кинофестивала в Ню Йорк беше придружено от митинги на католици, афектирани от сюжета - той споделя за две монахини, които се впускат в лесбийска връзка, до момента в който служат в манастир. Историята е по същински случай, документиран в книга от 1986 година

Други предстоящи заглавия, които ще бъдат прожектирани за първи път в България, са: " Измяна " с Леа Сейду (от 3 октомври), нов филм на носителя на " Сезар " Арно Деплешен, по романа на Филип Рот, огромният победител на фестивала във Венеция " Събитието " на Одри Диван по мемоара на Ани Арно (от 5 октомври), " Денят на флага " под режисурата и с присъединяване на Шон Пен (8 октомври), също по автобиографична книга.
Flag day
Истинска история стои и зад един от скорошните шлагери в самостоятелното кино - " Моята година със Селинджър " , по едноименната книга на Джоана Раков (8 октомври). " Шахматна новела " на Стефан Цвайг към този момент има нова екранизация, първа от 1960 година насам, а зад реализацията й е австрийският режисьор Филип Щьолцл (7 октомври). Някои филми се впускат още по-назад в литературната традиция - френско-белгийската продукция " Изгубени илюзии " е по Балзак (13 октомври).

Част от селекцията насочва ексцентричен взор върху исторически персони. " Къде е Ане Франк? " (9 октомври) показва историята на Франк и атмосферата на Втората международна война посредством анимация, а " Записите на Капоти " е документален филм, който наблюдава основаването на финалната, незавършена и най-противоречива книга на Труман Капоти - " Сбъднати молебствия " (6 октомври).

Наградите тази година ще бъдат избрани от жури с президент Гийом Лоран, сценарист на " Невероятната орис на Амели Пулен ", " Най-дългият годеж " и " Човекът, който се смее ". В екипа му са Бурхан Курбани, сценарист на " Берлин Александерплац ", Каролин Бонгран, сценаристка на " Влюбеният Айфел ", който е част от програмата, както и създателите на " Урок ", " Слава " и " Бащата " Кристина Грозева и Петър Вълчанов.

CineLibri ще продължи до 31 октомври. Цялата стратегия е
Капитал - брой 39
От ново събитие с изненадваща идея CineLibri се трансформира в пълноценна част от културния плакат. Международният кино-литературен фестивал, проведен от издателство " Колибри ", стартира тази събота в зала 1 на НДК с провокативния нов филм на Пол Верховен " Бенадета " . Еротичният трилър на именития 83-годишен нидерландски режисьор, прочут с филми като " Зов за завръщане ", " Първичен инстинкт " и " Ел ", беше посрещнат с спорни мнения, а в края на предходната седмица присъединяване му на кинофестивала в Ню Йорк беше придружено от митинги на католици, афектирани от сюжета - той споделя за две монахини, които се впускат в лесбийска връзка, до момента в който служат в манастир. Историята е по същински случай, документиран в книга от 1986 г.Други предстоящи заглавия, които ще бъдат прожектирани за първи път в България, са: " Измяна " с Леа Сейду (от 3 октомври), нов филм на носителя на " Сезар " Арно Деплешен, по романа на Филип Рот, огромният победител на фестивала във Венеция " Събитието " на Одри Диван по мемоара на Ани Арно (от 5 октомври), " Денят на флага " под режисурата и с присъединяване на Шон Пен (8 октомври), също по автобиографична книга.
Flag day Благодарим ви, че четете Капитал!
Вие употребявате конфиденциален режим на интернет браузъра си. За да прочетете публикацията, би трябвало да влезете в профила си.

Всеки консуматор може да чете до 5 публикации месечно без да има абонамент за Капитал.
Етикети 0 0

Капитал Фейсбук Twitter
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР