От ноември 2022 г. предписването на антибиотици ще става само

...
От ноември 2022 г. предписването на антибиотици ще става само
Коментари Харесай

От ноември антибиотици ще се отпускат само с е-рецепта. Ще спре ли безконтролната им употреба? -

От ноември 2022 година предписването на антибиотици ще става единствено с електронна рецепта. Това беше постановено с изменение и допълнение на Наредба №4 за изискванията и реда за определяне и разпределяне на лекарствени артикули рецептите.  Тази група лекарства е единствената, при които хартиена рецепта няма да се издава.

Предписването на лекарствени артикули от групата " Антибактериални лекарствени артикули за систематична приложимост " единствено с е-рецепта е една от препоръките на Световната здравна организация като част от ограниченията за ограничение на антимикробната (антибиотичната) устойчивост. По данни на организацията към 2050 година 10 млн. души годишно ще умират от полирезистентни бактерии - бактерии, които не са чувствителни към познатите ни антибиотици и не могат да бъдат унищожени от тях.

" Само е-рецепти за антибиотиците е наложителна, въпреки и закъсняла мярка "

Според магистър фармацевтът Симеон Георгиев, с когото OFFNews беседва, издаването на предписания за антибиотици единствено в електронен вид е безусловно наложителна, въпреки и закъсняла мярка, защото в годините на пандемия безразборното им определяне и банкет при самолечение са придобили " чудовищни размери ".

" Представяха ни се предписания по вайбър, в някои имаше предписани по три антибиотика за банкет по едно и също време, освен това в двойна на препоръчаната от производителя доза. Това би трябвало да спре. С електронните предписания ще има надзор върху назначението им, защото елементарно ще може да се ревизира в системата кой е издал рецептата - споделя той. - Често хората, които идваха в аптеката, ни питаха какво да пият, защото нямаха достъп до здравна грижа. Както знаем, в най-сериозните талази на пандемията, на пациенти с позитивна проба не се извършваше физически обзор и бяха съветвани по телефона. Предписването на антибиотици, изключително през втората и третата вълна на COVID-19, закупи чудовищни размери. Друг проблем беше, че хартиените предписания постоянно бяха написани нечетливо, с неточности в адреси и кодове, без данни за лекаря, а всяка неточност е за наша сметка. "

Според Георгиев с въвеждането на е-рецепта всички медицински експерти ще имат достъп до база данни с лекарствените артикули (вкл. антибиотиците), които даден пациент е приемал. По този метод ще може да се прави съответна и осведомена преценка за по-точно определяне, разпределяне и прецизиране на всяка последваща терапия. Това включва и съобразяването за недопускане на нежелани лекарствени взаимоотношения при пациенти, които одобряват повече от един медикамент.

" Хартиената рецепта е документ, който се губи във времето и не оставя информация за предписаната терапия в електронното пациентско досие. Преминаването към напълно електронни предписания е неминуем развой ", споделя Георгиев в мнение до министъра на опазването на здравето.

" Антибиотиците би трябвало да бъдат изведени като стратегически медикамент, сходно на медикаментите за онкоболни, да има доста строги правила за използването им. "

Антибиотична устойчивост се появява там, където антибиотиците са безсилни да унищожат бактериите, предизвикали зараза. А не могат да ги унищожат, тъй като микроорганизмите са си построили отбрана против тях. Това се случва, когато тези лекарства се изписват безотговорно, шеф на Централна лаборатория по микробиология в УМБАЛ „ Александровска “. 

По думите на доктор Колевски равнищата на антибиотична устойчивост в международен мащаб, а и у нас, са доста високи. Според него лекарите са подходили " доста надменно " към това, че има препарат, с който да се лекуват бактериални инфекции, само че никой в продължение на години не е съобразил, че бактериите се развъждат доста бързо и доста бързо построяват механизми за отбрана.

Това беше много високомерно пренебрегвано у нас в продължение на години. В началото на 90-те стартира да се приказва за този проблем, тъй като бактериите са способни да изградят устойчивост в границите на една година към подобаващ антибиотик, а за производството на един антибиотик са нужни приблизително сред 8 и 15 години, изясни микробиоологът.

По думите му безконтролната, неправилната приложимост на антибиотици, в погрешен дозов режим, водят до  създаване на устойчивост от бактериите и все още в България съществуват полирезистентни варианти. 

Според доктор Колевски не отдалеченото лекуване е влошило нещата, защото сходна процедура се ползва в изискванията на всеобщо заразяване.

" Лекар, на когото в пик на вълната са се обадили 100-тина пациенти, по какъв начин може да посети всички? За преценка на експерта се гледат проучвания, рентгенови фотоси, болният си следи положението, изпращат се температурни криви. Но е истина, че около COVID-19 се използваха големи количества антибиотици. Те би трябвало да се изписват единствено, когато има данни за наслагване на бактериална зараза, споделя лекарят и прецизира, че доста постоянно пациентите сами стартират да пият антибиотик, тъй като са чули, че оказва помощ. "

Предписването на антибиотик с е-рецепта също изисква физически обзор и може да се прави само в кабинета на лекаря, където той има достъп до електронната система.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР