От недопустим натиск се е ожалил главният прокурор Иван Гешев

...
От недопустим натиск се е ожалил главният прокурор Иван Гешев
Коментари Харесай

Гешев се оплака на Брюксел, че искат да го отстранят

От " неприемлив напън " се е ожалил основният прокурор Иван Гешев пред редица интернационалните органи и политици. На 21 декември той е изпратил писмо от над 30 страници до ръководителите на Екологичен потенциал и Европейска комисия, еврокомисари, ръководители на парламентарни групи в Европарламента и посолства, измежду които тези на Съединени американски щати, Англия, Франция, Германия. Документът бе оповестен от Николай Хаджигенов и Арман Бабикян, които го дефинираха като абсурден и опозоряващ България.

Гешев просторно разказва опитите да бъде свален от поста, като стартира с митингите от лятото на 2020 година, на които протестиращи желаеха оставката му. Според него недоволството е ръководено от " един от най-богатите българи " Васил Божков, който е обвинен по 19 закононарушения и се укрива в Дубай. Това се доказвало от направени записи.

Премиерът Кирил Петков също е споменат - с настояването на оставката на Гешев той бил нарушил правилото на разделянето на управляващите. Това било опит за оказване на политическо въздействие върху независимостта на правосъдната власт. Главният прокурор нападна със същите обвинявания вътрешния министър Бойко Рашков и правосъдния Надежда Йорданова. Той дефинира като погрешни изказванията, че " Планът за възобновяване е привързан с персонално премахване на заемащия поста основен прокурор ".

Силно отвращение Гешев демонстрира поради инспекцията от Министерство на вътрешните работи на юридическата му тапия, както и от оказван напън върху " персоналната му сфера ". Поводът е разпит на татко му и на дамата, с която живее на фамилни начала, във връзка формирани инспекции против него от страна на Министерство на вътрешните работи, които дефинира като противозаконни.

Като собствен актив Гешев показва по какъв начин прокуратурата " невиждано ", за първи път след 1989 година, е разследвала, а по-късно предала на съд министър (Нено Димов - на околната среда), заместника му, депутати, кметове и други длъжностни лица за корупция. И предходни прокурори са разследвали министри за корупция, като даже има и наказани, хвали се той. Гешев акцентира, че е повдигнал обвиняване на " известни олигарси ", " считани от обществото за недосегаеми за правоохранителните органи " - на Божков, банкера Цветан Василев, братята Пламен и Атанас Бобокови, Миню Стайков, Евгения и Николай Баневи, Маринела и Ветко Арабаджиеви. Пропуснал е обаче да означи, че някои към този момент осъдиха прокуратурата за дейностите й. Освен това нито едно от делата не е завършило с присъда, даже на първа инстанция.

Като триумф в работата на прокуратурата Гешев регистрира изгонените съветски шпиони, както и разрушената шпионска група в Министерството на защитата. Главният прокурор показва като собствен плюс преустановяването на редица публични феномени, присъщи за последните 30 години, като телефонните измами и се хвали с намалена битова престъпност. Твърди, че " продължава трайната наклонност за доста висок дял на неоправдателните присъди - 97% от всички импортирани каузи ". Това е " впечатляващ резултат както в районен, по този начин и в европейски мащаб ", написа Гешев. Той дефинира като " невиждан политически напън " решението на Комисията по конституционни и правни въпроси в 45-то Народно заседание за закриването на профилираните съдилища и прокуратури. Напомня, че по този мотив е имало митинги на магистрати в цялата страна.

Гешев не пропуща да натопи шефа на ГДБОП Калин Стоянов, че е оказвал напън върху трима прокурори при следствието на аферата с източените милиони за строителството на автомагистрала " Хемус ".

В края на писмото си основният прокурор насочва молба за " незабавни дейности " до лицата, на които е изпратил писмото, в границите на техните компетентности.

" Смятам, че държанието, както моето, по този начин и на ръководещата коалиция и на служебните министри, които упорстват основният прокурор да носи своята отговорност за неизпълнението на закона и дори в някои случаи за неговото нарушаване, не е политически напън, а в противен случай - осъществяване на пълномощията в сходство с конституцията и законите ", разяснява министърът на правораздаването Надежда Йорданова.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР