От Националното сдружение на частните болници, Сдружението на общинските болници

...
От Националното сдружение на частните болници, Сдружението на общинските болници
Коментари Харесай

Медици пак си поискаха надлимитната дейност: И ние сме лекари в европейски болници

От Националното съдружие на частните лечебни заведения, Сдружението на общинските лечебни заведения и Българската болнична асоциация използваха почналия спор към задълженията на здравната каса към европейски фондове с цел да си изискат неизплатената надлимитна активност за три години обратно.

Във вторник болничните организации изпратиха декларация до президента Румен Радев, Народното събрание, премиера Бойко Борисов, Министерството на здравеопазването, омбудсмана Мая Манолова и Българския лекарски съюз по отношение на почналата полемика за неизплатените от НЗОК средства към лечебни заведения в други страни-членки на Европейския съюз за осъществено лекуване на български жители.

“В тази връзка желаеме още веднъж да напомним, че НЗОК дължи средства и на българските лечебни заведения за осъществено лекуване на български жители. За 2017 година не платено лекуване на обща стойност 52 648 138 лв., за 2016 година за 18 770 711 лв., а за 2015 година за 51 187 000 лв.. Общо за трите години НЗОК дължи за извършено лекуване на български жители – наложително здравноосигурени лица, в български лечебни заведения сумата от 122 605 849 лв., без да броим законната рента за просрочените заплащания “, се споделя в декларацията.

Общо за трите години НЗОК дължи за извършено лекуване на български жители – наложително здравноосигурени лица, в български лечебни заведения сумата от 122 605 849 лв., без да броим законната рента за просрочените заплащания.

“Обръщаме се към народните представители, когато прегледат въпроса със отговорностите на НЗОК към лечебни заведения в Европейския съюз, да вземат поради, че българските лечебни заведения са също европейски лечебни заведения, работещите при нас медици и лекуващите се при нас пациенти също са европейци. Нека, когато се взема решение за погашение на дължими суми да се мери с идентичен критерий и да се изплатят всички отговорности и към задграничните и към Българските лечебни заведения “, написа в декларацията.

“Обръщаме се към делегатите на изключителния събор на Българския лекарски съюз с предложение да прегледат въпроса с неизплатените от НЗОК средства за болнична помощ и да преценяват, дали решаването му да не бъде сложено, като изискване за сключване на новия НРД “, се показва още в документа.

“Увеличаване лимитирането на активността на българските лечебни заведения автоматизирано ще докара до увеличение броя на лекуващи се в чужбина български пациенти, заради неспособност да се лекуват в България. Цените, на които те ще се лекуват в Европейските лечебни заведения ще са няколкократно повишени и това завишение всички ние- българските данъкоплатци, ще би трябвало да платим “, се споделя в декларацията.

“Изразяваме още един път нашето изрично противоречие с политиките на лимитиране във всичките ѝ форми. Тези политики нарушават конкуренцията, спъват модернизацията и стопират развиването на Българското опазване на здравето. Тези политики вредят не самичък на лечебните заведения, само че най-вече от тях страдат нашите пациенти. Призоваваме държавното управление да извърши смяна, като възвърне конкуренцията, учредена на свободния избор на пациента. Нека парите следват пациента, а не противоположното “, показват болничните асоциации.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР