От Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) излязоха с

...
От Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) излязоха с
Коментари Харесай

НИМХ: Остават ни броени дни до пълно спиране на работата, възможностите ни са изчерпани

От Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) излязоха с позиция във връзка на вчерашното решение на Общото заседание на Българска академия на науките за отчасти изваждане на част от Национален институт по метеорология и хидрология от структурата на Академията.

„ След като не можаха да блокират работата на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) с недофинансиране, управителните органи на Българска академия на науките съумяха с административни средства “, показват те.

" Ние, работещите в Национален институт по метеорология и хидрология, направихме всичко належащо, с цел да запазим активността си. Възможностите ни са изчерпани! Остават ни броени дни - 7, до цялостно прекъсване на работата и започването на разпад на структурите. От 12 дни Национален институт по метеорология и хидрология е без управление ", декларират в позицията си метеоролозите.

Те упорстват ръководителят на Българска академия на науките да упражни законовите си отговорности, според член 43, алинея 4 от Устава на Българска академия на науките, като почете волята на работещите и чиновниците в Национален институт по метеорология и хидрология и назначи за и.д. шеф проф. доктор Христомир Брънзов. В края на август Управителният съвет на Българска академия на науките приключи предварително първия му мандат като шеф на Национален институт по метеорология и хидрология.

Решението на 35-ото съвещание на Общото заседание на Българска академия на науките за процедурата за отчасти изваждане на Национален институт по метеорология и хидрология от структурата на Българска академия на науките, продължава за неустановен период безвремието за Национален институт по метеорология и хидрология и не дава отговор на съществени въпроси за бъдещето ни, се споделя в позицията.

В нея се декларира още, че е време държавното управление да вземе дефинитивно и изрично решение за нов статут на Национален институт по метеорология и хидрология.

„ Очевидно е, че Институт, който има отговорности по три закона и осем подзаконови нормативни акта, не може да бъде в състава на неправителствена организация, каквато е Българска академия на науките, и с цел да ги извършва, да разчита само на " благосклонност " на груповите й органи на управление “, написа в позицията.

Очакваме решението на държавното управление, преди да е станало доста късно, а и с цел да може всеки един от нас да вземе своето персонално решение за бъдещето си, декларират от Национален институт по метеорология и хидрология.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР