От Националната асоциация на зърнопроизводителите настояват за удължаване на забраната

...
От Националната асоциация на зърнопроизводителите настояват за удължаване на забраната
Коментари Харесай

Зърнарите искат забраната от Украйна да продължи и през есента

От Националната асоциация на зърнопроизводителите упорстват за удължение на възбраната за импорт на зърно от Украйна и след 15-ти септември. Същото искане имат и останалите най-засегнати от украинския импорт страни - Полша, Унгария, Румъния и Словакия.

Според зърнопроизводителите в средата на септември стартира прибирането на реколтата от царевица и слънчоглед и българските фермери би трябвало да имат време да осъществят продукцията си.

След извършеното съвещание през днешния ден на Управителния съвет на НАЗ ръководителят й Илия Проданов уточни, че проблемите с вноса на зърно през Черно море в допълнение ще затруднят българските земеделци:

" Тази възбрана до 15-и септември не ни прави чак такава работа, тъй като и в Украйна и в България тогава е прибирането на слънчогледовата годишна продукция, След 15-и септември се чака, когато там се прибере реколтата, да има огромен напън от импорт ".

Заместник-министърът на земеделието и храните Таня Георгиева разяснява, че обстановката за зърнопроизводителите още веднъж е комплицирана в подтекста на последните събития във войната в Украйна:

" Полша, Унгария, Румъния, България и Словакия още веднъж излизат с обща позиция за удължение на рестриктивните мерки за слънчоглед, царевица, пшеница и рапично семе след 15-и септември. Това е решение, което в последна сметка е на европейско равнище ".
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР