От нас питките за Такос, от вас пълнежът и после

...
От нас питките за Такос, от вас пълнежът и после
Коментари Харесай

Питки за Такос

От нас питките за Такос, от вас пълнежът и след това дружно ще ги хапнем

Необходими Продукти

● брашно - 500 г (пшенично или царевично)
● вода - 240 мл
● мехлем - 2 с.л. разтопена
● сол - 1 ч.л.
● олио - или зехтин за намазване на плота

Начин на подготвяне

Питките за такос са мексикански доста тъничък самун, наименуван още тортиля питка, заради това че сходно на една тортиля на тиган се запичат и обръщат от двете страни. В Мексико най-често ги подготвят от особено царевично брашно, направено от авансово сварените царевични зърна. Така се придобива един по-интензивен и доста характерен усет. При липса на подобен тип брашно могат да се изготвят и от обикновенно пшенично.

Първа стъпка е да го пресеем в купа и да прибавяме лека-полека течността и мазнината. Накрая слагаме солта и замесваме еластично, относително меко тесто. Омесваме го хубаво на плот, върху който се поръсва зехтин, с цел да не лепне.

Оставяме тестото, добре завито във стреч фолио, в ледник за един час, след което го изваждаме и изчакваме още веднъж да придобие стайна температура.

Разделяме на равни по величина топчета и всяко разточваме на допустимо най-фини кръгли питки. Може да си служим и със паница или различен кръговиден съд, по който да ги изрязваме в идеална вярна форма.

Загряваме тиган с незалепващо дъно и запичаме от двете страни на сдържан до мощен огън за малко - до стремежи тен.

Друг метод е да вземем тенджерка с диаметър по-малък от този на тигана и да намазним дъното и от външната страна. Така поставяме съда върху питката притискайки я, до момента в който се запече от едната страна и обръщаме от другата повтаряйки същото. Това се прави, с цел да остане оптимално фина и да не се надигат мехури.

Готовите тортили изваждаме една върху друга в панерче и след всяка завиваме с чиста забрадка от плат, с цел да не изсъхват и стават чупливи.

Мексиканските тортиля питки можем да консумираме с изключение на като такос и по доста други способи - за фахитас, буритос, кесадас, в разнородни комбинации от месо, риба, салати или гуакамоле.

Добър вкус!

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР