От началото на юли, предвид активизирането на летния туристически сезон,

...
От началото на юли, предвид активизирането на летния туристически сезон,
Коментари Харесай

Инспекцията по труда разширява контрола в морските курорти

От началото на юли, поради активизирането на летния туристически сезон, контролът в обектите със сезонен темперамент по Черноморието е главен приоритет за дирекциите „ Инспекция по труда “ в Бургас, Варна и Добрич, на територията на които се намират курортни обитаеми места.

Това оповестяват от Изпълнителна организация „ Главна ревизия по труда “ (ГИТ).

Акцент при инспекциите е законосъобразното наемане на работна ръка , включително и на жители от трети страни и в частност за съблюдаване на трудовите права на служащи от Украйна, получили краткотрайна протекция у нас.

Недекларираният труд е постоянно срещан в дейностите хотелиерство и ресторантьорство , заради което Инспекцията по труда реализира целогодишен надзор в тях, а по време на зимния и летния сезон се провеждат и инспекционни акции.

За първите 6 месеца на годината в двете стопански действия са осъществени 3620 инспекции, при които са открити 18 904 нарушавания .

От тях, свързани със здравословните и безвредни условия на труд са 8171, а тези по реализиране на трудовите правни отношения са 10 657. Случаите на работа без трудов контракт в двете действия са 352 лица . От откритите нарушавания 2579 са по заплащането на труда, а 1676 са по работното време.

Превенцията на недекларираната претовареност е целогодишен приоритет в контролната активност на Агенцията във всички стопански действия. За да бъде обезпечен той, е планувана специфична мярка в проекта за инспекции, ориентирани към ограничение на нерегламентираните практики при наемане на работна мощ. С подобен акцент са и инспекциите в селското стопанство и строителството, които също са рискови браншове по повод потреблението на недеклариран труд.

През 2022 година се провежда и акция за надзор на работодатели , при които са открити повече от един път случаи на работа без трудов контракт. Традиционно над 2/3 от инспекциите на Инспекцията по труда са свързани с надзор на законосъобразното реализиране на трудовите правни отношения - възникването им, заплащането на труда, спазването на наредбите за работното време и други За шестте месеца на 2022 година са открити 1422 лица, работещи без трудови контракти във всички стопански действия.

ИА ГИТ припомня на работещите, че работодателят няма право да ги позволява до работните им места преди да е сключил с тях писмен трудов контракт , регистриран в Националната организация за приходите. Ако желае да ревизира уменията им, той има право да включи в контракта уговорка за период на изпитване, само че не и да ги принуждава да работят без контракт. Работещите могат да пазят дейно единствено правата си, контрактувани документално. В рамките на своите пълномощия контролните органи на Инспекцията по труда не биха могли да открият и надлежно да задължат работодателя да изплати суми, контрактувани устно, или за интервал, в който лицата са работили без контракт.

На уеб страницата на Агенцията е оповестена листовка с информация за главните трудови права и методите за подаване на сигнали, когато те са нарушени.

Контролните органи на ИА ГИТ работят в тясно съдействие с Националната организация за приходите. Своевременно се обменя информация за работодатели, при които са открити нарушавания, създаващи предпоставки за укриване на налози и осигуровки посредством потребление на недеклариран труд. При нужда е основан ред за навреме образуване и на взаимни инспекции. Инспекцията по труда е и сътрудник на Национална агенция за приходите в стартиралата при започване на юни 2022 година акция „ Не затваряй бъдещето си в плик “, целяща да осведоми работещите и работодателите за изгодите и загубите от нерегламентираната претовареност.

На уеб страницата на Национална агенция за приходите е основана специфична анкета за „ Заплата в плик “, посредством която всеки може да показа претекстовете да бъде обезпечаван върху по-нисък от действителния приход, както и какво би го подтикнало да не се съгласява на това.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР