От началото на учебната година се положиха максималните грижи за

...
От началото на учебната година се положиха максималните грижи за
Коментари Харесай

След преместването: МОН ще осигури обучение на украинските деца в близки училища

От началото на образователната година се поставиха оптималните грижи за обсега на украинските деца в просветителната ни система и през днешния ден имаше конференция, която е за приобщаването към образованието и една от тематиките й беше обвързвана с децата от Украйна. Това сподели служебният министър на образованието и науката проф. Сашо Пенов в отговор на настоящ въпрос за образованието и оценяването на украинските деца в българските учебни заведения, който му беше заложен на съвещанието на Комисията по образованието и науката в Народното събрание.

Основните усложнения с украинските деца бяха съсредоточени във Варна и Бургас, означи просветителният министър и посочи, че на място е разговарял с началниците на Регионалните ръководства на образованието в двата града.

" Ще ви дам точна информация какъв брой са украинските деца, къде са записани, като в някои от областите беше преценено те да бъдат обгрижени, макар броят на учениците в паралелките, с цел да могат да се причислят към нашата просветителна система ", изясни на депутатите от просветителната комисия министър Пенов.

Той съобщи, че имало проблем, обвързван с имунизацията и с имунизационния календар на украинските деца , който е обсъждан дружно с Министерството на здравеопазването, тъй като техният имунизационен календар не съответствува с нашия календар.

" Голяма част от украинските деца се образоват и онлайн, и те не посещават български учебни заведения. Но от позиция на учители, които да се занимават с тях и да им обезпечават знания по български език, с цел да се интегрират в часовете, мисля, че такава обезпеченост им беше обезпечена ", сподели министър Сашо Пенов.

Той добави, че този проблем и през днешния ден е обсъждан в Министерския съвет, тъй като в този момент не престават ограниченията за протекция на децата от Украйна, само че и на всички други деца, които са с подобен статут.

" При възможни премествания, ние ще имаме в този момент задължения, тъй като, в случай че до момента украинските деца са били най-вече в хотели, а ще отидат на други места, ще би трябвало да им осигурим опциите за образование в учебните заведения, които са най-близки до тях ", сподели министър Пенов.

Той още веднъж увери депутатите от Комисията по образованието и науката, че ще им даде информация в какъв брой учебни заведения и къде в България има украински деца, и какъв брой е техният брой. 

От Министерството на образованието и науката сме изпратили две инструкции за приемането на украинските деца, само че следва да се дефинира по какъв начин ще бъдат оценени по отношение на настоящото им образование, с цел да се преценяват техните благоприятни условия, изясни просветителният министър.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР