От началото на този месец функционира услугата Център за социална

...
От началото на този месец функционира услугата Център за социална
Коментари Харесай

Нов център за деца с увреждания започна работа във Видин

От началото на този месец действа услугата „ Център за обществена рехабилитация и интеграция за деца и лица “ (ЦСРИ). Тя се ръководи посредством Общинското дружество „ Социални действия “.

Целевата група на Центъра са деца и пълнолетни лица с увреждания, както и родители и лица, полагащи грижи за тях. Броят на потребителите е 30.

В ЦСРИ се дават следните типове обществени услуги:Информиране и консултиране /специализирано/;Застъпничество и посредничество;Терапия и рехабилитация;Обучение за придобиване на умения;Подкрепа за придобиване на трудови умения.

Центърът за обществена рехабилитация и интеграция за деца и лица е почасова форма на поддръжка.

В него се основава включваща, приемаща и стимулираща развиването среда за децата и лицата с увреждания и подкрепяща среда за техните фамилии. Извършват се действия за поддръжка на самостоятелното развиване на потребителите, основаване и разширение на обществените умения, поддържане и придобиване на нови умения за автономия, водещи до консолидиране в обществения живот на обществото.

Работата се реализира самостоятелно и групово.

Основната активност е лечебна, проведена в стратегии и формат съгласно потребността на всеки консуматор и неговото семейство/близки. Програмите за работа са краткосрочни и дълготрайни. За децата са създадени стратегии за насърчаване на базови и функционални умения и за социално-емоционално развитие; за пълнолетните лица - стратегии за насърчаване на трудови, прагматични и адаптивни умения; за родителите/близките на потребителите – стратегии за насърчаване на умения за другарство и връзка. Ще се създаде и стратегия за предварителна защита и ранна намеса.

Ръководител на ЦСРИ е Росица Димитрова, назначени са обществен служащ, специфичен възпитател и психолог. Очаква се към екипа да се причислят логопед, кинезитерапевт и ерготерапевт.

Центърът се намира на ул. „ Искър “ №17 в град Видин (сградата на някогашната детска градина, където е ситуиран и Центърът за краткотрайно настаняване).

Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР