От началото на септември украинската армия постигна изненадващо големи успехи.

...
От началото на септември украинската армия постигна изненадващо големи успехи.
Коментари Харесай

Защо контраофанзивата на Украйна е толкова успешна


От началото на септември украинската войска реализира изненадващо огромни триумфи. Президентът Зеленски приказва за отвоювани от руснаците 6000 кв.км. Германски специалист изяснява какви са аргументите за тези триумфи.

Макар украинците да нямат числено предимство, сега те реализират огромни триумфи. Как се изяснява това?

Андреас Флокен: " Особено значим е моментът на изненадата, от който украинците се възползват ", показва Флокен. По неговите думи украинците и преди са се опитвали да ударят най-слабите места на, открити посредством разследващи задачи и потреблението на дронове. Когато се разбере, че несъмнено обитаемо място се отбранява единствено от една съветска бойна единица, украинците нападат с три, въпреки тяхната войска да е по-малобройна от съветската. Така офанзивата води до локално или даже районно превъзходство. Моментът на изненадата в това отношение е доста значим и всичко зависи от обстановката.
Редакцията предлага
Какво е Вашето пояснение за тези моменти на изненада? Бихте ли споделили, че връзката от украинска страна е по-ефективна – нещо, което руснаците очевидно не са предполагали?

Андреас Флокен: Мисля, че украинските елементи споделят добре, а към това се прибавят положителното обмисляне и положителното осъществяване на интервенциите. Руснаците евентуално не са допускали, че ще нападна на североизток - тъй като се говореше, че е почнала огромна контраатака на юг в региона на Херсон. Поради това руснаците даже трансферираха част от войските си от изток на юг и по този начин на изток се откриха пролуки, улеснили украинците. Говори се, че съветската войска по-късно е запълнила тези пролуки, изпращайки там доброволци и релативно. А всичко това вероятно е асъдействало в забележителна степен за триумфа на украинската офанзива. Трябва да се означи също, че и методът на осъществяване на интервенциите от украинска страна има огромен принос за триумфите – украинците работят гъвкаво, откриват къде са слабите места в съветската защита и насочват натам офанзивите си.

Според Вас какво още включва тактиката на Украйна?

Андреас Флокен: Украинците от дълго време се пробват да нападат и да унищожават командните централи и логистичните центрове на съветските елементи, което стана допустимо едвам с помощта на ракетните установки за артилерийски огън HIMARS - те им разрешиха да проникват надълбоко в тила на руснаците. Това пък докара до такава степен, че на съветските елементи по фронтовата линия започнаха да не им доближават боеприпаси, след което украинците започнаха да ги нападат тъкмо в тези най-уязвими точки - явно те са постъпили на изток точно по този метод.

Каква роля играе в това отношение поддръжката, оказвана от Запада?

Андреас Флокен: Подкрепата на Запада е доста значима - без нея нищо сходно не би било допустимо. Тук става дума за разнообразни оръжейни системи - самоходните гаубици 2000, доставени от Германия и Нидерландия, ракетните установки за артилерийски огън от Съединени американски щати, както и за доставените от Германия три ракетни установки " Марс ".

Свои оръжия предоставиха също британците и норвежците. Към това се прибавят и мунициите, защото потребността от муниции е голяма. Само преди няколко седмици се говореше, че съветските елементи имат голямо превъзходство в това отношение, само че най-малко при тази атака се видя, че може да се работи и иначе - че тя може да се реализира сполучливо с наличните средства и посредством предоставяната от Запада поддръжка.

Играят ли роля и други фактори?

Андреас Флокен: Тактиката, методът, по който се работи, бойният дух – всичко това играе роля. Очевидно е, че украинците, които пазят страната си, са стимулирани доста по-различно от агресорите. Руснаците изпитват сега огромен проблем и с попълненията – нуждаят се от доброволци и запасняци, защото Путин не разгласи генерална готовност. По този метод той желае да покаже, че не се води война, а единствено „ специфична интервенция “, каквото е формалното ѝ наименование в Русия. Затова, съгласно формалните изказвания, се ангажират единствено доброволци, само че не и наборници – от позиция на Кремъл сходно нещо би обезпокоило руснаците.

Може ли освен това състояние да се заключи, че силите на съветските елементи са отслабнали доста?

Андреас Флокен: Руските войски понесоха големи загуби. Западните специалисти считат, че убитите и ранените в това време са към 80 000. Това в действителност са огромни загуби, с чиято отплата руснаците имат проблеми. В момента в Русия се поставят старания за сформирането на доброволчески батальони благодарение на финансови тласъци. Плаща се доста - приказва се за суми до 5000 евро месечно. Въпреки това набирането на бойци остава проблем.

Какви военни варианти има Путин да реагира на този украински напредък?

Андреас Флокен: Опциите му не са доста. Непосредствено след сполучливата атака видяхме, че бе атакувана инфраструктурата - огромни елементи от Украйна останаха в продължение на часове без ток и вода. Може да се допусна, че ще има още по-интензивни въздушни удари, което би било стъпка към ескалация.

А може и още веднъж да се отвори фронт на север - в това число с елементи от Беларус. Но това наподобява доста рисковано и към този момент не е евентуално. Трябва да се види дали Русия ще се реорганизира, с цел да отвърне на удара. Тъй като е ясно, че за момента съветските елементи не са в положение да продължат да преследват главната си цел – установяването на надзор над Донбас, тъй като значими логистични центрове и градове като Изюм са под украински надзор.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР