От началото на нападението на Русия над Украйна около 15

...
От началото на нападението на Русия над Украйна около 15
Коментари Харесай

Руската журналистка, която се опълчи на Путин

От началото на нападението на Русия над Украйна към 15 хиляди души в Русия са арестувани поради присъединяване им в антивоенни митинги. Десетки съветски медии са блокирани, а достъпът до Фейсбук и Instagram е прекратен.

На 14 март, в границите на вечерната новинарска стратегия " Время ", по време онлайн предаване обвързвано с съветското нахлуване над Украйна, журналистката Марина Овсянникова се появява в кадър зад нищо неподозиращата говорителка Екатерина Андреева, като държи протестен афиш с надписи на британски и съветски език, който гласи: " Не на войната. Спрете войната, не вярвайте на пропагандата, тук ви лъжат. Руснаци против войната ".

С постъпката си Марина Овсянникова става първият редактор в съветска държавна медия, който обществено се афишира срещу войната в Украйна, пишат от Deutsche Welle. За няколко секунди тя безусловно се трансформира от елементарен редактор в малкия екран в знаменит публицист и една от най-смелите дами в Русия.

Russian anti-war protester Marina Ovsyannikova interrupted a live news bulletin on Russia's state TV Channel One, holding up a sign behind a studio presenter and shouting slogans denouncing the war in Ukraine
— Reuters (@Reuters)
Преди да направи демонстрацията в ефир обаче, 44-годишната Марина Овсянникова записва и видеообръщение с апел към руснаците.

" Това, което се случва в Украйна, е закононарушение . Русия е страна-агресор и отговорността за тази експанзия тежи на съвестта на един-единствен човек. Този човек е Владимир Путин . Моят татко е украинец, майка ми е рускиня и те в никакъв случай не са били врагове ", споделя в изказването си журналистката, като признава, че я е позор да работи за Първи канал, който излъчва Кремълска агитация.
 Кира Рудик - депутатката от украинския парламент, която реши да остане в страната си и да се бие
Украинката в листата на Путин за очистване

Коя е Кира Рудик

" Срам ме е, че съм разрешавала да се леят неистини от телевизионните екрани. Срам ме е, че съм разрешавала други да зомбират съветския народ ", продължава Марина Овсяникова, която упорства, че руснаците не трябва да мълчат против политиката на Путин.

Господи какая же она крутая. Выходите на протест! Марина Овсянникова сотрудница первого канала героиня нашего времени
— Сергей Подсытник (@sergeypodsytnik)
" Дори идващите 10 генерации няма да измият петното от тази братоубийствена война. Излезте на митинг. Не се опасявайте от нищо. Не могат да ни затворят всичките ", упорства журналистката.

Видео обръщението ѝ, както и демонстрацията ѝ по малкия екран станаха причина за нейното задържане от страна на съветските управляващи. Според информация на CNN Марина Овсяникова е разпитвана в продължение на 14 часа, не е спала два дни и по този начин и не получава достъп до правна помощ. Заради видео апела ѝ тя е санкционирана с 30 хиляди рубли (около 250 евро).
 Starlink, Илон Мъск и по какъв начин интернет услугата на SpaceX стана най-сваляното приложение в Украйна
Най-сваляното приложение в Украйна

Когато има проблеми с интернета, Мъск е отсреща

Не е ясно дали тя ще бъде изправена пред обособени обвинявания по отношение на митинга й по малкия екран онлайн, само че има опасения, че ще бъде преследвана според по-сериозен, нов углавен закон, който не разрешава да се назовават ​​военните дейности на Русия в Украйна " инвазия " или разпространяване на " подправени вести " за спора.

Смелата постъпка на Овсянникова отприщи вълна от поддръжка по целия свят, като на доста места даже се организират митинги в отбрана на журналистката.

" Докато има смели хора като Марина Овсянникова, продуцент в съветския " Первый канал ", която довечера стачкува против съветската война и пропагандата, и като стачкуващите по улиците на Русия - към момента има късмет за по-добро бъдеще ", написа латвийският външен министър Едгар Ринкевич в Twitter , припомнят от BBC.

While there are brave people like Maria, a producer at Russia's Channel 1, protesting against the Russia’s war and propaganda tonight or protesters on the streets still has a chance for better future
— Edgars Rinkēvičs (@edgarsrinkevics)
Украинският президент Володимир Зеленски също благодари на руснаците, " които не се опасяват да стачкуват " и " особено на дамата, която влезе в студиото на " Первый канал " с афиш против войната ".

In a new video address, Zelensky personally thanks Channel One editor Marina Ovsyannikova for her anti-war protest on Russian state TV last night. Ovsyannikova hasn’t been heard from in the 12 hours since she was arrested; lawyers can’t find her.

— Felix Light (@felix_light)
Овсянникова е родена в фамилията на рускиня и украинец. Завършва Кубанския държавен университет и по-късно Руската президентска академия за национална стопанска система и обществена администрация. Работила е за Общоруска държавна телевизионна и радиопредавателна компания. Има две деца.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР