От началото на миналата година акциите на производителя на сървъри

...
От началото на миналата година акциите на производителя на сървъри
Коментари Харесай

Благодарение на ИИ, акциите на тази компания поскъпнаха с повече от 430% за една година

От началото на предходната година акциите на производителя на сървъри Supermicro са поскъпнали с повече от 430%. Това е по-интензивен растеж спрямо акциите на други огромни софтуерни компании, в това число NVIDIA. Последната много се възползва от „ манията по ИИ “, като благодарение на тази нова технология доближи пазарна капитализация от над трилион $.

Миналия петък, когато Supermicro разгласи предварителните резултати за последното тримесечие, компанията заяви, че по предварителни данни приходите ѝ са над 3,6 милиарда $. Този резултат надвиши прогнозите на анализаторите, очакващи 2,8 милиарда $ и докара до растеж на акциите с повече от 1/3. Основният мотор на растежа на Supermicro беше мощното търсене на сървъри за приложения с изкуствен интелект.

Малко история

Роденият в Тайван Чарлз Лианг учи електроинженерство в Тексаския университет в Арлингтън. След като работи за няколко компютърни компании, той основава Supermicro през 1993 година дружно със брачната половинка си Сара Лиу, която работи като финансист. Тя остава старши вицепрезидент и шеф на компанията.

В Supermicro работят трима членове на семейство Лиу. Производителят работи в тясно съдействие и с тайванската компания Ablecom Technology, която се управлява от брата на Лиу – Стив. През 2018 година Чарлз взема назаем към 13 милиона $ от брачната половинка на Стив, когато би трябвало да изплати два заема, обезпечени с акции на Supermicro. През същата година одиторско следствие провокира усложнения в компанията. Тези усложнения водят до краткотрайно изваждане на скъпите ѝ бумаги от търговия на борсата Nasdaq.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР