От началото на месеца досега турската лира бележи постоянен спад

...
От началото на месеца досега турската лира бележи постоянен спад
Коментари Харесай

Слалом на турската лира заради опасения за банковите резерви

От началото на месеца до момента турската лира бележи непрекъснат спад по отношение на $ и еврото. Към 15.10 ч. българско време курсът ѝ по отношение на американската валута падна с 1.2%, а по отношение на еврото - с 0.7%.

Причината за днешния срив е фактът, че измежду вложителите се възродиха опасенията, че турската централна банка няма задоволително валутни запаси, а също по този начин не са сигурни дали югоизточната ни съседка е способна да преодолее евентуално ново всеобщо обменяне на лири в други валути.

Всичко това докара до най-ниското равнище на курса на турската лира по отношение на $ от октомври предходната година насам.

Вчера Financial Times написа, че турската централна банка е нараснала своите валутни запаси с милиарди долари под формата на краткосрочни активи, като това докара до паника измежду вложителите, че Анкара преувеличава способността си да се оправи с нова рецесия с турската лира.

Данни от през днешния ден демонстрират, че чистите интернационалните запаси на турската централна банка към 12 април са били в размер на 162.4 милиарда лири (28.44 милиарда долара), което повече спрямо данните от седмица по-рано – 157.3 милиарда лири (27.3 милиарда долара). /economic.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР