От началото на годината в страната имаше 12 дни на

...
От началото на годината в страната имаше 12 дни на
Коментари Харесай

Да държа курса е моят девиз: Макрон за пенсионната реформа и европейската автономия

От началото на годината в страната имаше 12 дни на общонационални демонстрации и стачки. Миналия четвъртък в следващ сходен митинг, съгласно синдикатите, се включиха над 1,5 милиона души в цялата страна. Френското вътрешно министерство загатна тогава единствено за 380 000 души и за намаляваща готовност.

Полемиката по отношение на пенсионната промяна застигна и дипломацията на Макрон. Заради митингите, прераснали в принуждение в страната, в края на март бе анулирана държавната аудиенция във Франция на английския крал Чарлз Трети. Това посещаване трябваше да се впише в историята, като първата задгранична държавна аудиенция на новия английски монарх. А предходната седмица по време на друга държавна аудиенция - тази на Макрон в Нидерландия - първа сходна аудиенция там на френски президент от 23 години насам - протестиращи против пенсионната промяна на два пъти прекъснаха тържествения ход на това посещаване и се стигна даже до арести на няколко души.

Казусът с пенсионната промяна бе цялостно удостоверение, че Макрон следва начертания курс. Тази промяна, която съгласно него е нужна, с цел да не се стигне до колапс на френската система за обществено обезпечаване, Макрон даде обещание в кандидат-президентската си стратегия и съблюдава обещанието си, без значение от публичното неодобрение. Според президента пенсионната промяна е бил проблем, който предходните водачи на Франция са замитали под килима, вместо да се захванат с него съществено с риск да си навлекат гнева на обществото.

Случаят с пенсионната промяна и методът, по който тя бе прокарана в долната парламентарна камара - без пряк избор, посредством парламентарен механизъм, прилаган 99 пъти до момента в Петата френска република - в действителност сподели, че каквото си е наумил Макрон, то това ще се осъществя. Случаят с пенсионната промяна сподели и нещо по-любопитно, а точно, че следвайки курса, който си е начертал, Макрон съумява да породи с изключение на яд, рецензии, недоумение и дискусия, също и разделяне на непредвидени места и обединяване на други непредвидени места. Така да вземем за пример пенсионната промяна сплоти в съпротива против нея всекидневно настроените една против друга две крайни френски партии - радикалната левица " Непокорна Франция " на Жан-Люк Меланшон и " Национален общ брой " на Марин Льо Пен. А пък известно разцепление бе установено в редиците на консервативната десница " Републиканците ", съдружник на партията на Макрон.

Този сюжет се повтори при започване на месеца и по един радикално друг въпрос, само че също част от курса, набелязан и следван от Макрон, а точно - суверенитета и автономията на Европа и упоритостите тя да се трансформира в трети полюс в сегашния двуполюсен модел на международния ред, в който главното опълчване е сред колосите Съединени американски щати и Китай.

Визията на френския президент в тази тенденция не е нова. Той е споменавал за нея по време на предизборни прояви, в предишни изявленията и речи. И в интервала 5 - 12 април той я повтори цели три пъти - два пъти по време на визитата си в Нидерландия и веднъж в изявление, което даде след края на визитата си в Китай за френското издание " Лез еко " и за американското издание " Политико ".

" Ако има ускорение на възпламеняването на дуопола ( САЩ-Китай - бел. ред), ние няма да имаме нито времето, нито средствата да финансираме нашата стратегическа автономност и ще станем васали, до момента в който ние можем да станем третия полюс (в международния ред), в случай че разполагаме с няколко години, с цел да развием (тази идея) ", съобщи Макрон в изявлението за двете издания.

" Най-лошото нещо би било да се мисли, че ние, европейците, би трябвало да бъдем почитатели (на Съединени американски щати или Китай) по тайванския въпрос, да се приспособяваме към американския темп или към китайската свръхреакция ", добави той.

По време на визитата си в Нидерландия на конференция Макрон доразви тезата си: " Да си съдружник на Съединени американски щати не значи да си васал. Това че сме съдружници, че вършим неща дружно, не значи, че нямаме право на независимо мислене. И че ще следваме някои хора, които са по-твърдолинейни в една страна, която ни е съдружник ".

Ден преди този момент отново в Нидерландия Макрон сподели, че както коронавирусната пандемия, по този начин и войната в Украйна са посочили ясно, че Европа би трябвало да понижи своите зависимости, с цел да резервира европейската си еднаквост. " Това значи, че би трябвало да можем да избираме своите сътрудници и да дефинираме личната си орис, а не да бъдем, бих споделил, просто очевидци на трагичното развиване на този свят ", съобщи Макрон. И добави, че това може да стане " посредством съдействие в сходство с нашия дух на неприкритост и партньорство ". Макрон още веднъж се разгласи и за една по-силна и по-решителна европейска индустриална политика, ориентирана към стимулиране на европейското произвеждане и понижаване на комерсиалната взаимозависимост от други елементи на света. " Съединени американски щати имат своя (индустриална политика - бел. ред.) и я укрепват, Китай има своя. Ние имаме потребност от такава европейска индустриална политика ", сподели Макрон. Той акцентира и, че Европейски Съюз значително се е освободил от своята енергийна взаимозависимост от Русия след съветското навлизане в Украйна и че Европа би трябвало да продължи по този път.

От тези три изявления мнозина сведоха нещата до първото от тях, това, което касаеше опълчването САЩ-Китай, в частност по тайванския въпрос. Мнозина припомниха и навика на Макрон да прави полемични изявления. Никой не може да не помни думите на Макрон за мозъчната гибел на НАТО, нито пък, че Русия не би трябвало да бъде унижавана след края на спора в Украйна, че Русия би трябвало да бъде победена, само че не смазана в този спор. Макрон загатна и, че в Русия има доста по-твърдолинейни фигури от Владимир Путин, че с Русия би трябвало да се диалогира след края на спора в Украйна, с цел да се построи нова архитектура на сигурността. Повечето от тези пораждащи дискусия думи бяха изречени по време на изявленията, които Макрон даде в края на пътувания в чужбина или на участия в интернационалните конгреси.

Сега изявлението на Макрон за опълчването сред Съединени американски щати и Китай породи разнообразни тълкования, реакции и тълкувания. В допълнение на тези, подбудени от визията му за европейската стратегическа автономност. Като в някои случаи се стигна до опростени систематизирания от сорта, че Европа няма по какъв начин да е стратегически самостоятелна без поддръжката на Съединени американски щати, че Макрон желае да приближи Европа до Китай и да я отдалечи от Съединени американски щати, че трети полюс не може да има, че при положение, че Китай нападне Тайван, то Франция в частност, и Европа в по-общ проект няма да се намесят, че Макрон оставя у света усещането, че виновни за ескалацията на напрежението към Тайван са Съединени американски щати, че всичко това пък може да накара в последна сметка Съединени американски щати да спрат с поддръжката си за Украйна...

Любопитно е, че тезата на Макрон за това, че Европа би трябвало да е трети полюс в света, опция и на Съединени американски щати, и на Китай, че не би трябвало да е подвластна нито от едната, нито от другата страна, че не би трябвало да е кьорав почитател нито на Вашингтон, нито на Пекин, че би трябвало да е стратегически самостоятелна, освободила се зависимостите си от други страни, способна да има лично мнение по световните въпроси, провокира много разделения измежду интернационалната общественост. Понякога тези разделения бяха в сред разнообразни страни от един и същи континент, сред страни от два континента, сред страни от партньорски групи, само че някои от тези разделения се следиха и в една и съща страна.

Веднага след полемичните думи на Макрон френското президентство акцентира, че Франция не показва понижен интерес по отношение на Тайван. Според френското президентство Макрон в никакъв случай не е призовавал Европа да стои на равно разстояние от Китай и от Съединени американски щати, тъй като Съединени американски щати " са наши съдружници, ние споделяме общи полезности с тях ". Елисейският замък посочи и, че думите на Макрон за Тайван отразяват също желанието да не се налива масло в огъня при възможна ескалация сред Съединени американски щати и Китай.

Френският министър на стопанската система и финансите Брюно Льо Мер пък акцентира, че Франция е един стабилен и благонадежден съдружник. " Имаме желание да останем солидни и надеждни съдружници на Съединени американски щати. Те не би трябвало да се заблуждават по този въпрос. Преди да отиде в Китай Макрон се обади на Байдън, с цел да координират фактически американската и френската позиция по отношение на Китай. Приоритет в този момент е да се призове Китай да престане с ескалацията в Тайван ", съобщи министърът. Той изрази страдание, че някои в Съединени американски щати мислят, че " би трябвало да откъснем напълно западните стопански системи - американската и европейската - от китайската, до момента в който размерът на търговията сред Китай и Съединени американски щати в никакъв случай не е бил толкоз огромен, колкото е в този момент. Тоест те желаят от Европа да се откаже от една търговия, която нараства сред Съединени американски щати и Китай ", попита Льо Мер. Износът и вносът на артикули и услуги сред Съединени американски щати и Китай доближи исторически високо равнище през 2022 година, съгласно данни на американското министерство на търговията. Според Льо Мер е нужно интернационалната общественост да продължи да изисква присъединяване на Китай в общите старания за справяне с световни провокации, било то напъните по отношение на Украйна, било то климатичните промени, или пък преструктурирането на дълга на бедните страни, на които Пекин е един от главните кредитори.

От Европейски Съюз реакцията на тезите на Макрон беше, че той приказва от името на Френската република, както съобщи неназован върховен европейски представител. Европейки източници напомнят и, че Макрон пътува до Китай с председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Която пък малко преди тази аудиенция произнесе тирада по отношение на нуждата за Европейски Съюз да понижи рисковете, подбудени от зависимостта й от Китай, само че без да се откъсва от неговия голям пазар. Сега източниците в Европейски Съюз съжаляват, че думите на Макрон за Тайван са засенчили напъните на Фон дер Лайен за съгласуване на позицията на Европейски Съюз по отношение на Китай. Като в същото време изявлението на Макрон е сложило Фон дер Лайен в неловко състояние, като е оставило у интернационалната общественост чувството, че тя споделя неговата позиция за Тайван, изразена в изявлението за двете западни издания. Самата Фон дер Лайен до момента не е направила запаметяващ се коментар по отношение на изявлението на Макрон, с който да разсее това чувство. Коментар пристигна единствено от ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел. " Има огромна обвързаност към съюза на (Европа - бел. ред.) със Съединени американски щати и Макрон не е споделил нищо по-различно от това. Но дали този съюз допуска да следваме сляпо, систематично позицията на Съединени американски щати по всички въпроси? Не ", съобщи Мишел и сподели, че това мнение на Макрон се споделя и от други водачи в Европейски Съюз.

Във Вашингтон администрацията на президента Джо Байдън излезе единствено с къс коментар на изявлението на Макрон, като акцентира, че Съединени американски щати поддържат изключителни двустранни връзки с Франция. Но някогашният американски президент Доналд Тръмп, който се бори за нов президентски мандат, беше много по-груб и съобщи, че Макрон, който е другар на Съединени американски щати, в този момент " лиже задника на Китай ". А републиканският сенатор от щата Флорида Марко Рубио отсече, че в случай че Макрон приказва от името на цяла Европа и европейската позиция е, че в този момент европейците няма да изберат на чия страна да застанат, в случай че изборът е сред лагера на Съединени американски щати и този на Китай по отношение на Тайван, то тогава може би и американците не би трябвало повече да взимат страна по отношение на Украйна и да оставят европейците да ръководят сами тази рецесия.

Във Вишеградската група в Централна Европа позицията на Макрон за Тайван породи разделяне сред Полша и Унгария, така и така разграничени към този момент по отношение на позицията си по отношение на Русия. Полският министър председател Матеуш Моравецки разкритикува Макрон, само че също и немския канцлер Олаф Шолц, посетил Китай преди Макрон, че " те се обръщат с една недалновидна визия към Китай, с цел да продават европейски артикули на една голяма геополитическа цена ". После Моравецки добави " Не съумявам да схвана доста какво ще рече понятието за стратегическа автономност, дали това ще рече де факто да се простреляме в крайници. Да приказваш за европейска автономност, това е нещо шикозно, нали? Но това значи да се промени европейският гравитационен център към Китай и да се скъсат връзките със Съединени американски щати ". Моравецки предизвести също по този начин, че " Не можете да защитавате Украйна през днешния ден и на следващия ден да казвате, че Тайван не е ваша работа. Убеден съм, и дано Бог да ни пази от сходно нещо, че в случай че Украйна падне, в случай че Украйна бъде превзета, на идващия ден Китай би могъл да нападна Тайван ", съобщи Франс прес. А съветникът на полския президент Анджей Дуда - Марчин Пшидач, посочи, че " Днес е нужна повече Америка в Европа. Днес Съединени американски щати са повече от поръчител на сигурността на Европа, в сравнение с е Франция ", съобщи Ройтерс.

Унгарският министър председател Виктор Орбан пък изрази поддръжка за Макрон. " Френският президент търси евентуални сътрудници и не си основава врагове, което е близо до унгарската позиция. Ние европейците би трябвало да се съобразяваме със личните си ползи, а не с ползите на другите ", добави той, като акцентира, че " би трябвало да се запитаме дали американските ползи съответстват с тези на Европа ". " Макрон е единственият европейски водач, кадърен да проектира мисленето си в исторически проект ", съобщи още Орбан.

По-балансирана беше позицията на чешкия външен министър Ян Липавски, който сподели, че в този момент би трябвало европейците по-ясно да видят кой е техен съдружник и кой не е. " Силните трансатлантически връзки сред Европа и Съединени американски щати са основата на нашата сигурност. Европа би трябвало да влага повече в личната си сигурност, само че аз не желая да виждам това като затруднение или предел пред съдействието със Съединени американски щати ", добави той, представен от Ройтерс.

От балтийските страни остро реагира на думите на Макрон Литва, която поради задълбочаване на връзките с Тайван, си навлече гнева на Китай. Сега литовският външен министър Габриелиус Ландсбергис сподели " Предлагам да признаем преимуществата и потребността от едно трансатлантическо единение, вместо да просим от диктаторите да ни оказват помощ да подсигуряваме мира в Европа ", съобщи Франс прес.

Мнението на Макрон породи разделяне и в Западна Европа. В Германия министърът на защитата Борис Писториус сподели: " Ние в никакъв случай не сме били в заплаха да бъдем или да станем васал на Съединени американски щати ". Той акцентира, че в бъдеще Европа би трябвало да може да приказва с един глас като Европейски съюз във връзка с външната политика, а също и във връзка с политиката за сигурност, само че добави, че въпреки всичко " формулирането на лични позиции съгласно позицията на Съединени американски щати е наш дълг ". " Разделението не ни е от помощ. Накрая това ще помогне единствено на китайската външна политика ", предизвести той. Германската външна министърка Аналена Бербок по време на аудиенция в Китай обаче напомни, че " Когато споделяме един общ пазар, ние не можем да имаме разнообразни позиции по отношение на най-големия търговски сътрудник на Европейски Съюз ", визирайки Пекин. Германският реакционер Норберт Рьотген предизвести, че " Политиката на Макрон води Европа към геополитическа задънена улица. Европа би трябвало да стане по-независима, само че не против Съединени американски щати, а в партньорство с нашите трансатлантически съдружници ". Той предизвести, че един международен ред, който е " фасониран от Си Цзинпин, не е в полза на Европа ".

В Испания министърката на стопанската система Надя Калвино сподели, че " Европа не може да пренебрегва ролята на Китай като основен търговски сътрудник и значим геополитически състезател, който може да помогне за слагането на завършек на войната в Украйна или да даде облекчение на задълженията на страните с ниски приходи. Мисля, че ние не можем просто да обърнем тил на Китай и да се опитаме да го пренебрегваме ". С подобен взор за Китай отиде в края на март в Пекин и испанският министър председател Педро Санчес. Там той прикани китайския президент Си Цзинпин да приказва с украинското управление и да чуе непосредствено от Киев каква е предлаганата от Украйна формула за мир, съобщи Ройтерс.

В Италия министърът на стопанската система Джанкарло Джорджети пък изрази нерешителност по отношение на комерсиалните връзки с Китай поради геополитическия подтекст.

В Нидерландия министър председателят Марк Рюте се въздържа да подлага на критика Макрон, само че акцентира, че " Съединени американски щати са нужни и че посредством тяхната поддръжка, ще е немислимо Украйна да може да устои на Русия ".

Сякаш да се презастрахова против сходна вълна от рецензии, каквато провокира Макрон, предходната седмица по време на визитата си в Пекин президентът на Бразилия Луиз Инасио Лула да Силва посочи твърдо: " Никой не може да забрани на Бразилия да усъвършенства връзките си с Китай. Ние нямаме предубеждения в нашите връзки с китайците ", съобщи Ройтерс.

В самия Китай изявленията на Макрон, изключително това за Тайланд, породиха огромен интерес. В. " Глоубъл таймс " дефинира думите на Макрон като " явно плод на дългогодишно наблюдаване и размисъл ". Потребители на обществената мрежа " Вейбо " ги откриха за " доста положителни хрумвания, а в. " Чайна дейли " разяснява, че " те са опълчване на нова Студена война ". Говорителят на китайското външно министерство Ван Вънбин сподели, че " Някои страни не желаят да видят по какъв начин други страни стават самостоятелни и независими. Напротив те желаят другите страни постоянно да са подчинени на тяхната лична воля ", съобщи Франс прес.

Любопитното е, че в Тайван позицията на Макрон породи палитра от реакции. Председателят на тайванския парламент Ю Сикун сложи под въпрос френския ангажимент към свободата и попита дали лозунгът за независимост, тъждество и приятелство е станал към този момент демодиран. " Може ли напредналите демократични страни да пренебрегват живота и гибелта на хората в други страни ", добави той и призна, че дейностите на " Макрон, водач на една водеща интернационална народна власт, са го объркали ", съобщи Ройтерс. Тайванското външно министерство дипломатично сподели, че взима поради думите на Макрон и благодари на Франция за неведнъж изразеното от нея безпокойствие по отношение на мира и стабилността в Тайванския пролив. Ву Чичун, представителят на Тайван във Франция, пък акцентира, че всички реакции на думите на Макрон демонстрират, че френският глас е от голяма важност за стабилността и мира в Индо-Тихоокеанския район. Той изрази вяра, че Франция би могла да изиграе още по-положителна роля и да се ангажира още повече. " Не сме наивни, не се надяваме, че Франция ще изпрати войска в Тайван, че Франция ще почине за Тайван. Но има доста способи да се изрази поддръжка ", сподели той и уточни като образец украинската рецесия, в която Франция изпраща военна техника на Украйна, а пък Тайван спря износа на полупроводници за Русия.

От Украйна, която мнозина критици на думите на Макрон, не пропущат да упоменат в този момент, правейки паралел сред нея и напрежението към Тайван, президентът Володимир Зеленски не направи никакъв коментар на трите изказания на френския си сътрудник. В предишното той не се стесняваше да възразява на думи на Макрон за Русия. Сега единствено бе обявено, че в събота Макрон и Зеленски са провели телефонен диалог, на който са говорили за визитата на Макрон в Китай.

Именно поради шумотевицата към изявленията на Макрон в сянка поостана постигнатото от него в Китай. Там Макрон прикани китайския президент да вразуми Русия. " Знам, че мога да разгадавам на Вас да върнете Русия към разсъдъка и целия свят на масата на договарянията ", сподели той на Си Цзинпин, който също се съгласи, че е нужно възобновяване на полемиките допустимо най-скоро, с цел да се построи един дълготраен мир. И двамата водачи се оповестиха против потреблението на нуклеарни оръжия в този спор. " На всеки би трябвало да бъде припомнено да се придържа към отговорностите си, изключително на Русия, която разгласи, че желае да разположи тактически нуклеарни оръжия в Беларус, което не е в сходство с уговорките, поети към Вас, към нас и към интернационалното право ", сподели Макрон пред Си Цзинпин. Двамата водачи даже одобриха обща декларация, в която обаче не се загатваше Русия и не се призоваваше за евакуиране на съветските сили от Украйна. Общата декларация също по този начин не осъждаше военната намеса, подредена от Владимир Путин в Украйна. За сметка на това двете страни се опълчиха на въоръжени офанзиви против нуклеарните централи и други нуклеарни уреди за мирни цели и се ангажираха да поддържат Международната организация за атомна сила в гарантирането на сигурността на нуклеарната централа Запорожие. Относно този документ Елисейският замък след това сподели, че " Целта не беше да се реализира прекосяването на Китай в единия или други лагер, задачата беше Китай да способства по един потребен метод на ясно дефинираните цели ". Според Париж Си Цзинпин е споделил, че е подготвен да работи с Франция за основаване на условия за договаряния сред Москва и Киев. " За нас задачата е изпълнена ", твърдят още френски представители. Си Цзинпин също така е изразил пред Макрон подготвеност да се обади на украинския си сътрудник Зеленски и макар уточнението, че това ще стане, когато китайският водач реши, че е уместно, това също се счита за процес в възможната роля на Китай в общите старания за реализиране на мир в Украйна.

А пък пред студенти в китайския град Гуанчжоу Макрон направи изрично изявление по отношение на войната в Украйна, като акцентира, че " тя е явно нарушаване на нашето интернационално право ". " Една страна взема решение да колонизира съседа си, да не съблюдава разпоредбите, да разгърне оръжия и да нахлуе. Международният ред през днешния ден е отслабен и ние имаме една отговорност, Китай и Франция, да запазим този интернационален ред и в това време да го пресъздадем в зората на действителностите на 21-и век ".

Цялата дискусия към изявленията на Макрон поостави в сянка и съответните планове за съдействие по време на двете му държавни визити - в Китай и Нидерландия. В Китай, където Макрон бе съпроводен от 50 ръководители на водещи френски компании, компанията " Еърбъс Хеликоптърс " подписа контракт за продажбата на 50 хеликоптера Н160 на китайската компания за отдаване на летателни апарати чартърен ГДАТ. " Еърбъс " също така разгласи, че ще удвои индустриалния си потенциал в Китай от 2025 година, като започва втора линия за сглобяване на самолети в Тянцзин. Бе подписано и френско-китайско съглашение за съдействие в проучванията, културата, селското стопанство и образованието и съглашение сред " Забранения град " и Версайския замък за галерия през 2024 година в Китай, отдадена на търговията сред двете страни през 18-и век, напомня Франс прес. В Нидерландия бе контрактуван двустранен пакт за съдействие в региона на полупроводниците, квантовата физика и енергетиката - все области, в които Европейски Съюз желае да ускори независимостта си. Франция и Нидерландия също така работят по завършване на съглашение в региона на защитата през 2024 година

Хулен вкъщи поради осъществяваните нужни, само че мъчителни промени, сравняван от някои от сънародниците си деспот, догонван от вътрешнополитически полемики по време на визитите си зад граница, предизвикващ многопластови диспути измежду интернационалната общественост с изявленията си по световни въпроси, Макрон се откроява несъмнено измежду западните водачи. И никой не трябва да се изненадва от това, че в разгара на полемиките той е посрещан и като същинска рок звезда, както се случи при срещите му със студенти в Китай и в Нидерландия. А от рок звездите не се желае да са съвършени, а просто да вършат по този начин, че постоянно да остават в центъра на вниманието.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР