От началото на годината в област Хасково са установени двама

...
От началото на годината в област Хасково са установени двама
Коментари Харесай

От началото на годината в област Хасково са установени двама носители на вируса на ХИВ

От началото на годината в област Хасково са открити двама носители на вируса на ХИВ - мъж и жена във възрастовата група 40 - 49 години, съобщават от Регионалната здравна ревизия (РЗИ) по време на днешната акция за гратис и анонимно тестване за ХИВ, хепатит В и хепатит С в южния регионален център.

Инициативата е в границите на Националната антиспин-кампания. Днес РЗИ разкри мобилен кабинет на площад " Свобода " в южния регионален център, където всеки искащ може да се изследва гратис. През предходната година новите случаи на ХИВ/СПИН в региона са седем - четирима мъже и три дами, допълниха от РЗИ.

В неделя отново на площад " Свобода " ще се състои и вечерно бдение със свещи под мотото " Помним! Приемаме! Подкрепяме! ".

За интервала 1986-2023 година в България са регистрирани 4301 носители на ХИВ, като през предходната година новооткритите инфектирани с ХИВ са 253, сочи информация, представена от Министерството на опазването на здравето. Над 90 % от тях показват като възможност за предаване на болестта полов път, а 9,1 %  - инжекционна приложимост на опиати. През 2023 година мъжете с открита ХИВ зараза са с четири пъти повече по отношение на дамите. Най-голям брой на новозаразени са обявени във възрастовата група 30-39 година – 36 %, следвана от възрастовата група 20-29 година – 25%, и възрастовата група 40-49 година – 23%, показаха още от Министерство на здравеопазването.

Министерството на здравеопазването обезпечава безвъзмездна антиретровирусна терапия на пациентите, без значение от здравноосигурителния им статус. Националната АНТИСПИН акция се организира годишно в четири стадия. Първият стартира на 1 декември – Световен ден за битка против СПИН. Вторият стадий е във връзка 14-и февруари, а през третата неделя на май (Ден на съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН), се организира третият стадий от акцията. Последният стадий е в интервала 14-31 август.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР