Oт началото на годината Топлофикация София е погасила над половин

...
Oт началото на годината Топлофикация София е погасила над половин
Коментари Харесай

Топлофикация София погасила над 543 млн. лв. задължения към Булгаргаз

Oт началото на годината " Топлофикация София " е погасила над половин милиард просрочени отговорности към " Булгаргаз ". Топлофикационното сдружение е изготвило три планирани сюжета за месечните заплащания към газовия снабдител до края на регулаторния интервал - 30 юни 2023 година, оповестиха от КЕВР.
Още по темата
От 1 януари до 28 септември 2022 година " Топлофикация София е погасила просрочени отговорности към " Булгаргаз " в общ размер над 543 млн. лева Към 31 август общият размер на настоящите отговорности на " Топлофикация София " към " Булгаргаз " възлиза на стойност над 349 млн. лева

Топлофикационното сдружение е изготвила и три планирани сюжета за месечните заплащания и динамичността на дълга към " Булгаргаз " до края на регулаторния интервал - юни 2023 година

Съгласно направения Сценарий 1 (без приемане на обезщетения за естествен газ) и при описаните допускания, " Топлофикация София " предвижда продължаващо повишаване на дълга към " Булгаргаз ", като в края на регулаторния интервал - 30.06.2023 година той би достигнал планиран размер от близо 933 млв. лева

Вторият сюжет е направен на база на допускането за отплата от 50% от разликата сред прогнозната цена на природния газ и одобрената за месеца . Ако бъде приложена схемата за отплата, работила през интервала декември 2021 година - май 2022 година за приемане на 50% от разликата сред прогнозните тримесечни цени на природния газ в ценовото решение на КЕВР от 1.07.2022 година и действителните реализирани цени, дългът на " Топлофикация София " към публичния снабдител в края на регулаторния интервал би достигнал планиран размер от близо 511 млн. лева

Третият сюжет е основан на 100% отплата от разликата сред прогнозната цена на природния газ и одобрената за месеца. При използване на скица за отплата в този размер " Топлофикация София " ще бъде в положение да изплаща настоящите фактури за природен газ, както и да погасява насъбрания все още дълг, като в края на регулаторния интервал отговорностите биха намалели до близо 90 мл.лв.

Според " Топлофикация София " третият сюжет, предусещащ цялостно възобновяване на разноските за природен газ, е най-рационалното решение за опазване конкурентността на услугата и прекратяването на декапитализацията и дълговата серпантина на сдружението.

По отношение на подхванатите дейности за възстановяване на финансовото си положение " Топлофикация София " смята, че значително въздействие оказват регулаторната среда, рекордните ценови равнища на природния газ и на квотите за въглеродни излъчвания. Посочва се, че закупуването на газ и на излъчвания на годишна база заема близо 83,4% в структурата на разноските (73,1% за гориво и 10,3% за квоти). С разноските за лихви и неустойки към БЕХ и Булгаргаз, разноски за личен състав и за вноски към ФСЕС делът на общите разноски, върху които дружествотго не може да въздейства, доближава 94%.

С цел дълготрайно финансово стабилизиране на сдружението " Топлофикация София " осъществя проект за обновяване и рационализация на оборудванията и инсталациите , ориентиран към повишение на успеваемостта на производството. Предвижда се и възстановяване на съотношението сред създаваната електрическа и топлинна сила, което да докара до увеличение на приходите от продажба на електрическа сила.

С подписано на 26.05.2021 г. Споразумение сред Столична община и Агенцията за търговия и развиване на Съединени американски щати е предоставено безплатно финансиране от близо 920 хиляди щатски $ за правене на План за излекуване, рационализация и рекапитализация на " Топлофикация София ".

Предвижда 20% от постъпленията по ежемесечните награди от Фонда за сегашния регулаторен интервал да бъдат превеждани на БЕХ ЕАД. По този метод ще бъдат погасени отговорности за 126 млн. лева

С друго подписано съглашение с БЕХ " Топлофикация София " се задължава до 31.03.2029 година да изплати неуредени отговорности към Холдинга в размер на 333,5 млн. лева ., произлизащи от Договори за цесия сред " Булгаргаз " и БЕХ. Така " Топлофикация София " ще понижи с 12,9 млн. лева годишните си разноски за лихви по дълга към Холдинга.

С подписаното на 14.09.2022 година трето тристранно съглашение сред " Топлофикация София ", БЕХ и Булгаргаз се планува 80% от постъпленията на сдружението по дължимите ежемесечни награди от ФСЕС за регулаторния интервал 1.07.2022 година -30.06.2023 година да бъдат непосредствено превеждани на газовия снабдител за погасяване на настоящите отговорности. Общият планиран размер на отговорностите, които ще бъдат погасени, възлиза на 506 млн. лева.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР