От началото на годината са регистрирани огнища на холера в

...
От началото на годината са регистрирани огнища на холера в
Коментари Харесай

СЗО: Има опасност от масово разпространение на холера

От началото на годината са регистрирани огнища на холера в 25 страни, което е с девет страни повече, в сравнение с през същия интервал на 2022 година Това заяви Световната здравна организация, която оцени риска от по-нататъшно разпространяване на заболяването в света като " доста висок ".

Както отбелязва СЗО в своя информативен бюлетин, " минимум 25 страни са съобщили за случаи на холера от началото на годината до 15 юли ", съобщи БГНЕС. Най-новото съобщение за разкриване на болестта е получено от Индия в средата на месец май. През същия интервал на предходната година случаи на холера са били обявени в 16 страни.

" Като се има поради възходящият брой огнища и тяхното географско разпространяване, както и неналичието на ваксини и други запаси, Световната здравна организация продължава да смята риска на световно равнище за доста висок ", обявиха от централата на организацията в Женева.

Като фактори, допринасящи за разпространяването на холерата в някои страни и райони по света, организацията показва по-специално дъждовния сезон в Западна Африка, който продължава от май до октомври. Освен това организацията показва, че естественото събитие Ел Ниньо, което нормално води до увеличение на преваляванията в южната част на Южна Америка, южната част на Съединени американски щати, Африканския рог и Централна Азия.

" Вероятно ще промени динамичността на епидемиите от холера, защото увеличените превалявания, наводненията, ураганите, циклоните и сушите могат да лимитират достъпа до чиста вода и здравни запаси. По-високите температури на водата, свързани с Ел Ниньо, също могат да благоприятстват размножаването на заболяването във водна среда, което може да усили вероятността от експлоадиране на холерни епидемии ", се споделя в бюлетина.

Африка е изключително мощно наранена от заболяването. От началото на годината 14 африкански страни са съобщили за случаи на холера. Наред с други страни, огнища на заболяването са регистрирани в Камерун, Демократична република Конго, Камерун, Етиопия, Малави, Мозамбик, Сомалия, Южна Африка и Сомалия.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР