От началото на 2017 г. до края на октовмри в

...
От началото на 2017 г. до края на октовмри в
Коментари Харесай

Общо 660 глоби за пушене на забранени места са издадени от началото на 2017 г.

От началото на 2017 година до края на октовмри в страната са наложени 660 санкции за пушене на неразрешени места на обща стойност 380 600 лв., оповестява в. " Сега ". Информацията е от Министерството на здравеопазването, откъдето обаче нямат данни каква част от санкциите са платени и каква са обжалвани и анулирани от съда.

Регионалните здравни инспекции са направили общо 167 234 инспекции – дневни и нощни, в делнични и в почивни дни. Проверени са 162 167 обекта. Съставени са 704 акта и 341 наставления, което съгласно изданието е сравнимо с предходната година. До края на октомври 2016 година при над 180 хиляди инспекции на 174 696 обекта са били наложени 672 санкции за общо 383 600 лева

Инспекторите ревизират заведения, работни пространства на закрито, лечебни заведения и детски площадки, където също е неразрешено да се пуши.

От неправителствения бранш обаче настояват, че постоянно формираните актове биват обжалвани и падат в съда. Причината е, че санкциите се постановат на шефа на заведение, където е намерено нарушаването, само че по закон отговорността се носи от притежателя, който не е на място и санкцията не е на негово име. Затова от неправителствените организации оферират законът да се промени по този начин, че при трето открито нарушаване в един обект да се пристъпва към неговото затваряне. Едно от предложенията на Сдружение " България без пушек " е санкциите да се постановат на личния състав на заведенията, който позволява там да се пуши, а актове да могат да издават освен чиновници на РЗИ, а също служители на реда и инспектори по храните и труда.

От Министерството на здравеопазването признават, че контролът не е задоволително ефикасен и считат, че са нужни промени в Закона за здравето. Изданието обаче отбелязва, че е малко евентуално да бъде препоръчана фрапантната законова смяна, която да дава опция и за затваряне на заведенията извършители.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР