От началото годината се наблюдава тенденция на закъсняване на влаковете

...
От началото годината се наблюдава тенденция на закъсняване на влаковете
Коментари Харесай

Влаковете на БДЖ - нито безопасни, нито навреме, нито комфортни |

От началото годината се следи наклонност на закъсняване на влаковете - 4710 влака са закъснели. А пасажерите чакат да пътуват безвредно, да идват в точния момент и да пътуват удобно. Нито едно от тези три неща не са налице.

Това съобщи в сутрешния блок на БНТ министърът на превоза Георги Тодоров.

По думите му хигиената е занижена, даже новите преносими електрически локомотиви не са оборудвани във връзка с една система за сигурност и не кореспондират с европейската процедура.

" Сега можах да си направя цялостна картинка на положението на холдинга, излязоха към този момент и одитните отчети в окончателния им тип. След като се срещнах с тях, взех това решение да освободя изпълнителния шеф и ръководителя на Съвета на шефовете. Не считам, че би трябвало да пасувам и да предизвиквам не до такава степен положителното оперативно ръководство на холдинга ", безапелационен беше министър Тодоров.

Той посочи, че има много отговорности, които се образуват във връзка с закъснение или неплащане на инфраструктурни такси към Национална компания " Железопътна инфраструктура ". Според него те не се заплащат поради липса на финансов запас или поради неприятно ръководство на този финансов запас.

" Последните години страната много направи за " Холдинг БДЖ ", покриха се всички заеми, които имаше към финансовите институции. Стъпките, с които се върви напред от холдинга, в частност и на товарни и на пътнически транспорти, не са задоволителни и те по никакъв метод не кореспондират с упованията на обществото ", сподели още транспортният министър.

На новото управление министърът ще сложи задачата да намерения и да предложи график за придвижване на влаковете, който да снижи в огромна степен закъснението им. Според него би трябвало да има и доста по-строга финансова дисциплинираност, с цел да може този финансов запас да се ръководи по най-ефективния метод.

Цените ще се покачат тогава, когато се предложи качествена нова услуга, добави министърът.

По отношение на пътническите транспорти главният източник на доходи са билетите. А при товарните транспорти - цената на услугата, която оферират към съответните товародатели.

" Пандемията се отрази много по-тежко във връзка с пътнически транспорти, тъй като имаше локдауни, карантини, хората стопираха да пътуват всеобщо. При товарните транспорти тя не се отрази по този начин сензитивно ", изясни Тодоров.

Той призна, че заплатите не са задоволително високи, само че и заради тези ниски равнища на възнаграждение има отлив на предпочитание за работа в железниците и машинисти избират да работят в " Метрополитен " вместо в БДЖ.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР