От МВР отчитат спад на регистрираните случаи на телефонни измами

...
От МВР отчитат спад на регистрираните случаи на телефонни измами
Коментари Харесай

До юли тази година са регистрирани 459 телефонни измами в страната

От Министерство на вътрешните работи регистрират спад на записаните случаи на телефонни измами с над 30 %. В същото време разкритите случаи се усилват.

През последните няколоко години телефонните измамници в България потвърдиха своята комбинативност и досетливост. За да избегнат правораздаването, някои от уредниците реалокираха активността си на територията на Румъния и Гърция, употребявайки интернационалните СИМ карти.

93 % от забърканите в този тип схеми са мъже, сочат данни на прокуратурата. Според тях съвсем три пъти повече дами стават жертви на измамниците, в сравнение с мъже. Най-голямата част от пострадалите са на възраст сред 71 и 80 година

Данните на Министерство на вътрешните работи демонстрират, че до юли тази година на територията на цялата страна са регистрирани 459 телефонни измами. За същия интервал предходната година броят им е 688. Това дава мотив на полицията да регистрира увеличена разкриваемост и спад на този тип престъпност.

По данни, изнесени от вътрешния министър единствено в границите на две години финансовата щета, нанесена от телефонните измамници е близо 23 милиона лв..

През април при огромна спецоперация беше разрушена незаконна група от над 25 индивида. Тарторът дружно с още няколко души от фамилния клан бяха арестувани в Румъния откъдето са набелязвали жертвите. Тогава стана ясно, че по данни на проверяващите арестуваните стоят зад двете най-големи телефонни измами в София предходната година за близо 1 милион лв..

Изчисленията демонстрират, че на месец българите дават приблизително по половин милион на измамниците. Малко над 50% от сигналите са от София, по-късно в класацията са Варна и Пловдив.

 Осем души са арестувани при акция против телефонни измамници в град Левски Осем души са арестувани при акция против телефонни измамници в град Левски
Осем души са арестувани при огромна взаимна интервенция против телефонните измами на спецпрокуратурата, полиция и жандармерия. Седем са задържани в град...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР