От много време учените знаят, че въглерода, подреден по определен

...
От много време учените знаят, че въглерода, подреден по определен
Коментари Харесай

Учени изобретиха най-здравия и лек материал на Земята

От доста време учените знаят, че въглерода, спретнат по избран метод, може да бъде извънредно здрав. Последният образец за това е известният графен.

Графенът, който до момента бе най-здравия материал, прочут на индивида, съставлява един извънредно тъничък лист от въглеродни атоми, подредени в две измерения.

Но той има един минус: макар, че е прочут с тънкостта си и неповторимите си електрически свойства, от графена е извънредно мъчно да се сътвори потребен  тримерен материал.

Сега екип от MIT учени откри, че като вземат дребни сегменти графен и ги съединят дружно, следвайки мрежоподобна конструкция, това освен резервира здравината на материала, само че графенът остава и шуплест.

Учените са открили, че новият материал с неговата характерна геометрия е в действителност по-здрав от графена и 10 пъти по-здрав от стоманата, при единствено 5% от нейната компактност.

Откриването на материал, който е извънредно здрав и извънредно лек, ще има неимоверни последствия за редица промишлености и сфери на живота. 

Източник: Science Alert

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР