От много години столичният бюджет по-скоро дава по малко на

...
От много години столичният бюджет по-скоро дава по малко на
Коментари Харесай

В бюджета на София няма заложени процеси, затова не виждаме резултати |

От доста години столичният бюджет по-скоро дава по малко на всички сфери, без да залага на цели, по тази причина проблемите трайно не се вземат решение.

Това сподели в ефира на Евроком общинският консултант от “Демократична България ” Бойко Димитров.

“Ключовото за бюджета е да облече в парични средства целите на града. Неприятното е, че от доста години столичния бюджет по-скоро дава по малко на всички сфери без да залага на цели. И виждаме резултатите - доста нерешени проблеми на града ”, разяснява той.
Общинският консултант акцентира, че бюджетът за 2022 година е съвсем същият като този от предходната година. Според него в приходната част са взети числата от предходната година с няколко десетки хиляди разлика. 

“Не се прави някакъв сериозен разбор къде има опция да се заложат по-големи доходи. В момента още веднъж има взрив на строителството. Това значи, че новите здания ще стартират да заплащат налози. Въпреки това не се залагат по-големи доходи от налог “недвижими парцели ”, добави той.
Бойко Димитров уточни като най-належащ казусът с успеваемостта на консумиране на средствата. Като образец уточни и столичното осветяване, където в публичните поръчки е имало включени прекомерно високи цени.

“В публичната поръчка може да са заложени едни доста положителни условия, които дори в някакъв миг ще откажат част от участниците. Но по-късно, когато няма надзор дали спечелилият поръчката извършва тези условия, ние получаваме един ужасяващ резултат ”, изясни той.
Бойко Димитров изрично съобщи, че е мъчно да се вършат промени в бюджета на общината без да се смени напълно логиката на ръководство. Според него въпреки всичко в началото може да се стартира с обособените области с очевидно недофинансиране.

“Трябва ясно да се заложи запас, който постоянно да е разполагаем. В момента в разходната се залагат суми, които авансово се знае, че няма да бъдат изпълнени. Винаги остават към 200 милиона лв. несъблюдение на приходите ”, добави той.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР